Kategorier
Film Intervjuer

Vår tids Walt Disney

Møt John Lasseter, kreativ sjef i Disney og Pixar. Nå tar han verdens kinosaler med storm. Igjen.

– Dette ser virkelig kult ut. It’s awesome!

Han er kåret til underholdningsbransjens mektigste mann, men nå jubler John Lasseter (52), kunstnerisk leder i Pixar og Disney Animation Studios, barnlig over synet av en kinosal med hundrevis av Disney-ansatte med røde og grønne 3D-briller på nesene.

Han viser klipp fra kommende filmer som Toy Story 3 og Biler 2 på Odeon kino i London, og det er langt fra siste gang mannen i blå jeans, svart dressjakke og en turkis, lilla og rosa hawaiiskjorte lar seg begeistre over noe «awesomeness».

– Jeg tuller ikke. This is awesome, roper Lasseter da han forteller at Timothy Dalton skal gi stemme til det snobbete pinnsvinet Mr. Pricklepants i Toy Story 3.

Den jublende gubben er kjent i bransjen som innehaver av en av Hollywoods mest kreative hjerner og største samling glorete skjorter. Da Newsweek for vel ett år siden listet opp verdens 50 mektigste i kåringen «The Global Elite», lå Lasseter på 35. plass. Etter statsledere som Barack Obama og Vladimir Putin, men foran Oprah Winfrey, Paven, Dalai Lama, Rupert Murdoch og Osama bin Laden.

Disney-ikoner
Få utenfor bransjen kjenner til den bebrillede og tynnhårede 52-åringen, men filmene hans har du ikke sluppet unna. Lerretet lyses opp av en collage med Disney-ikoner, og ved siden av Mikke Mus, Askepott og Bambi troner figurene Lasseters Pixar-studio har gitt verden: Fisken Nemo, racerbilen Lynet McQueen fra Biler, cowboyen Woody fra Toy Story, roboten Wall-E og superheltene fra De utrolige.

Lasseters 11 filmer har på verdensbasis solgt kinobilletter for et norsk forsvarsbudsjett: 35 milliarder kroner. Eller, ifølge Statistisk sentralbyrå, summen som er nødvendig for å fjerne lønnsforskjellene mellom kvinner og menn i Norge. Norske kinoer har solgt 3,9 millioner billetter. Dvd-salget kommer i tillegg.

Suksessen ser ikke ut til å ha noen ende: Wall-E ble første animasjonsfilm kåret til årets beste film av prestisjetunge Los Angeles Film Critics Association, og ifjor sommer ble Se opp første animasjonsfilm som åpnet filmfestivalen i Cannes. I høst innkasserte han også tre høythengende ærespriser: I september fikk Pixar-regissørene en kollektiv «lifetime achievement award» på filmfestivalen i Venezia, og i oktober ble Lasseter innlemmet i Toy Industry Hall of Fame, samtidig som han også ble første animatør som får David O. Selznick-prisen fra Producers Guild of America.

– Jeg er beæret og begeistret, både på vegne av Pixar og animasjonsfilmen. Jeg er rørt, og det er ekstra gledelig fordi vi animatører først og fremst ser på oss selv som filmskapere, sier Lasseter til D2.

Les resten av saken her.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Vår tids Walt Disney”

[…] Fredag 5. august er det premiere på Biler 2. Da passer det bra med reprise på denne teksten fra 2006: Hvordan skal vi klare oss med færre biler når hodet pumpes fullt av bilpropaganda før vi lærer å gå? Sjekk også ut mitt intervju med Pixar-boss John Lasseter her. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..