Kategorier
Sakprosa Tegneserier

Sakprosa med tusj

Klokka 17.03 i dag skal jeg snakke om tegneserieskaperes navlepillende selvbiografier, ambisiøse biografier og oppsøkende journalistikk i «Bok i P2». Her er den rykende ferske artikkelen min fra Prosa nr. 4, 2010. Hør innslaget her, og sjekk også ut mine lesertips for Bok i P2s Facebook-side.

Da første bind av Karl Ove Knausgårds Min kamp feide unna all konkurranse på nattbord, rundt lunsjbord og i avisspalter, satt undertegnede forvirret igjen på sidelinja. Jeg var nemlig ikke så interessert i Knausmania, men skjønte ikke helt hvorfor.

Så gikk lyset opp for meg, på linje med lyspæren som tennes over hodet på tegneseriefigurer når de får en idé. For svaret lå nettopp i tegneseriene. Hvorfor ble jeg ikke pirret av en romanforfatter som brettet ut sine følelser, fantasier, kjærlighetsaffærer og fyllehistorier? Fordi jeg hadde lest det mange ganger før. I selvbiografiske tegneserier.

Det som begynte med usjenert selvutlevering tidlig på 1970-tallet, har i 2010 utviklet seg slik at vi ikke lenger kan overse tegneserie-mediet når vi snakker om sakprosa. I dag kryr det av innsiktsfulle selvbiografier, kunstnerisk ambisiøse biografier, essayistikk, reisereportasjer, gonzojournalistikk, dokumentarer og til og med gravende journalistikk -– fortalt med hjelp av tusj, ruter og snakkebobler. De siste årene har vi også fått norske oversettelser av flere at de viktigste utgivelser i tegneseriesakprosaens kanon.

Den ferskeste utgivelsen er også det beste eksempelet på faget tegnseriejournalistikk. I Fotnoter i Gaza graver Joe Sacco fram historien om da 111 palestinske menn ble drept av israelske militære i byen Rafah lengst sør på Gazastripen i 1956. Sacco leter i støvete arkiver og utfører dusinvis av intervjuer med øyenvitner, mens reporteren og hans arbeidsmetoder samtidig er svært synlig for leserne.

I tegneseriens sakprosa er forfatteren nemlig som regel synlig. Svært synlig. Og det er langt fra tilfeldig. Dokumentaren, biografien og gonzoreportasjen møtes i tegneseriejournalistikken. Faget har vokst ut av fire tiår med navlepillende selvbiografi, spekket med hverdagens kjedsomhet, pinlige øyeblikk, rus og tidlig sædavgang.

Les resten her.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

9 svar på “Sakprosa med tusj”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..