Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Lenge leve Helliter’n og Halvliter’n

En liten hyllest til de største fyllesvinene i norsk tegneseriehistorie: Helliter’n og Halvliter’n, tegnet og skrevet av Bjørn Ousland. Når skal dette magnum opus i norsk litteratur samles komplett mellom to permer?

(Denne saken ble skrevet i forbindelse med fyllebøttenes 2002-comeback i Ernie. Du kan lese mer om Pyton-tida her og her.)

De største fyllesvinene i norsk tegneseriehistorie er tilbake. Helliter’n og Halvliter’n forlater vannvogna til ære for relanseringen av Ernie.

– Skal det være rød- eller hvitvin til maten? spør kelneren.

– Samma det. Vi skal drekka, ikke male.

Vitsen er klassisk Helliter’n – og Halvliter’n-humor, og i rundt ti år regjerte duoen med bokstavelig talt bløt fyllehumor i Pyton – som i gullalderen rundt 1990 solgte 40.000 i måneden. Etter fem års fravær gjenoppstår serien i Egmont Serieforlagets relansering av månedsheftet Ernie.

– Helliter’n og Halvliter’n har lidd av midlertidig hukommelsestap, og er ikke klar over at de har vært borte. Når det er sagt, gikk det utrolig raskt å tilvenne seg til serien igjen, sier deres «pappa», Bjørn Ousland – bror av polfarer Børge.

Pondus, Nemi, Kafé Kafka og Hinsidige Bar & Grill – listen over norske stripeserier som henger i baren er lang. Men Helliter’n og Halvliter’n er selve pioneren innen bardiskrealismen i norske tegneserier. For den nyansatte Ernie-redaktøren Dag Kolstad var det ingen tvil om at serien måtte vekkes til live igjen.

– Det er en serie som både elskes og hates, men som ingen stiller seg likegyldig til. Nettopp det er viktig, og går alt etter planen, vil nye Ernie medvirke til gyldne tider for norske tegneserier i tiden fremover.

Det er ingen hemmelighet at Egmont Serieforlaget, giganten blant norske tegneserieforlag, lenge har vært misunnelig på lillebror Bladkompaniet. Årsaken er konkurrentens suksess med norske tegneserier som Frode Øverlis Pondus og Lise Myhres Nemi. Nå har forlaget tatt over kjente avisserier som Bud Graces Ernie og Jim Toomeys Lagunen fra konkurrenten, og tar også opp konkurransen om de norske serieskaperne.

– Foruten Helliter’n og Halvliter’n vil jeg satse mye på å få gode norske og svenske serier inn i Ernie. Jeg har allerede kontaktet navn som Arild Midthun, Øyvind Sagåsen og Einar Lunden, og fra nummer tre skal vi ha en «redaktørens utvalgte» som fast innslag. Vi vil dessuten gå ut aggressivt for å knytte til oss flere norske navn, og jeg ønsker meg også serier på fem til åtte sider – ikke bare striper, sier Kolstad, som er en av veteranene i norsk seriebransje, med redaktør-erfaring fra Norsk MAD, Pyton og Geek bak seg.

Opprinnelig publisert i Aftenposten.

Bonus: BT-anmeldelse fra 1998.


Bjørn Ousland

Pyton-album #1 1998: Helliter’n og Halvliter’n #2 – På en snurr
Bladkompaniet 1998

De notoriske fyllebøttene Helliter’n og Halvliter’n er ganske så endimensjonale; de tenker bare på alkohol. Likefullt er duoen blant de mest minneverdige og seiglivete figurene fra seriebladet Pyton, og beæres her med sitt andre album.

Dette er gutta som sutter på sprittusj, trenger trillebår til ølmagen og kobler ølfat til springen. Ousland klarer å presse ut overraskende mange morsomme poeng ut av konseptet, og selv om det aldri blir stor seriekunst er dette artig (og til tider smakløs) stripehumor av det slaget som aldri vil slippe til på en avisside. Tegningene er enkle, men effektfulle.

Men jeg vil gjerne igjen få oppleve en Ousland med mulighet til å riste seg løs fra stripeformatet som i hans albumserie Solrunns saga.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Lenge leve Helliter’n og Halvliter’n”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..