Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 13

Vikar eller fast ansatt, det viktigste i mediebransjen er uansett å briske seg med en jævla bra byline. Her er noen som har klart det.

(Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.)

1: Deltagende reisereporterbyline i helfigur og farger – på forsida.
Det er bare å gi seg ende over for bylinescoopet til Aftenpostens reisereporter Simmi Kaur. I sommer hadde hun en stor, flott serie, der konseptet var å plassere den urbane journalisten i mer rurale sammenhenger rundt omkring i Norge.

Da holdt det på ingen måte med en tradisjonell bildebyline, og Aftenposten syntes ideen var såpass spennende at Kaur fikk være med på nærmest hvert eneste bilde i reportasjeserien, som hadde titler som «Simmi i eventyrland», «Budeie for en dag» og «Da Simmi møtte samene».

I løpet av seriens totalt seks reportasjer ble det til sammen plass til 20 bilder av Kaur, og da har jeg ikke en gang talt med vanlig byline og forsidehenvisninger. På det meste får vi faktisk fire bilder av Kaur på en og samme side.

Jævla bra byline, Simmi!2: Marie Simonsen is back!

Det er flere som har savnet Marie Simonsens jeanskledde rumpe på baksida av Dagbladet, og forrige uke vendte hun tilbake med brask og bram. Først med en frekk tospalter i helfigur, og så dukket hun sannelig opp i spalta «Mitt konfirmasjonsbilde» i Magasinet også.

Dagbladet har jo lange tradisjoner med å hente sine intervjuobjekter fra nabokontoret, så nå ser jeg fram til kommende portrettintervju med kulturredaktør Jo Randen og «Min søndagsfrokost» med redaktør Lars Helle. Takk til @RBVegard og @SarahSorheim.

3. Samtalekosebildebyline i helfigur og farger.
Som de fleste journalister vet, så er samtalen noe langt finere enn intervjuet. Det antyder at journalist og intervjuobjekt er likestilte intellektuelle størrelser, og samtaleformen er som regel forbeholdt redaktører og kjendisjournalister. Så må en stakkars vikar skrive av intervjuet fra teipen.

A-magasinet feiget i sommer ut i forhold til fjorårets raffe intervjuserie, og journalistene måtte holde seg trygt bak kameralinsa. Men KK kommer til unnsetning. Damebladet har hyret inn Monica Øien som fast «samtaler», og dette blir det bra bildebylines av. I ukentlige varianter. Under er bildene fra Øiens samtale med Jan Thomas.

4. Bildebyline i usynk.
Spillanmelder Jon Cato Lorenten i Aftenposten var forleden litt uheldig med denne bildebylinen i Aftenposten. Er det en slapp grafiker som ikke orket å zoome godt inn, eller var det fordi kommentaren var ekstra luftig? Takk til @Emsolheim for tips.

5: Nakenbyline i helfigur og farger – på forsida.
Men sammenlignet med Nordens egen Oprah Winfrey blir vi alle mygg. Redaktør Amelia Adamo har tidligere oppkalt magasinet Amelia etter seg selv, og pryder også omslaget på hvert eneste nummer av sitt nye M Magasin, der 63-åringen også har stilt opp naken. Så når får vi det norske magasinet Gjyri?

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Jævla bra byline 13”

Vi beklager tyrkleifen.

Bloggen gjør faktisk en god del for å sikre den språklige kvaliteten og luke ut feil. Vi har vår egen ordliste, som alle redaksjonelle medarbeidere har fått utlevert, og som skal følges, vi har et rettesystem som luker ut ordfeil (men ikke logiske feil, grammatiske feil eller kommafeil), vi bevisstgjør skribentene gjennom språkkurs, alle nyansatte må gjennom en språktest, det gis tilbakemeldinger internt i redaksjonen, og et eget språkutvalg overvåker språkutviklingen på bloggen.

Når resultatet ikke alltid er så synlig i det endelige produktet, kan det virke som et sisyfosarbeid. Vi intensiverer imidlertid arbeidet og gir ikke opp.

Men de gamle korrekturleserne kommer nok ikke tilbake.

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..