Kategorier
Hiphop Musikk

Petter: Fortsatt mikrofonkåt

Siden 1998-debuten Mitt sjätte sinne har Petter vært den svenske hiphopkongen, og fredag 17. september stepper han inn for avlyste Salem Al Fakir på Rockefeller. Jeg har skrevet forbløffende lite om fyren, men her er mine to Petter-tekster.

Petter
Bananrepubliken
BMG Sweden 1999
5/6

Petter fortsetter den nordiske hiphopforbrødringen.

Svenske Petter har for alvor begravd alle påstander om at nordiske språk er for stive til å mestre rytmen og rimene som er så viktige i hiphop. På sin andre plate smeller karen uavbrutt til med rimtette linjer som dette: «Vi smeller hårdare enn Nobel / Siktar bettre enn Wilhelm Tell / I en duell / Räcker längre enn Duracell / Du får en smell / Vi skapar hell / Min kartell / Drar fram naturliga band / Even danska / Vi bygger imperium som Skanska».

Sitatet er hentet fra «Bygger broer», en naturlig oppfølger til Petter og norske Diaz’ «Crossing Borders», men her utveksler Petter rim med danskspråklige Clemens.

Bananrepubliken er en knakende solid oppfølger til debutplaten Mitt sjätte sinne; med knivskarpe rytmer og rim. Norges egen Tommy Tee deltar på produsentsiden med to solide, men ikke spesielt oppsiktvekkende kutt.

Ingen norske rappere har fått være med, og utfordringen foran 2000 blir om noen av våre hjemlige rappere kan ta utfordringen og levere en overbevisende norskspråklig rap-plate. Hører dere, Klovner i Kamp og Pen Jakke?

Opprinnelig publisert i Osloposten.


Bonus: Tekst skrevet for Rocky-magasinet, i forbindelse med Martin Kellermans andre Petter-intervju.

Når Martin Kellerman vender tilbake til et intervjuobjekt for første gang, måtte det bli et gjensyn med Petter. Den 32 år gamle rapperen var førstemann som ble beæret med et Rocky-intervju, og står som en påle i nordisk hiphophistorie. På mange måter er han Rockys åndelige storebror og forbilde.

«Jag var inte först, men jag blev störst», rapper Petter Alexis Askergren, og da Stockholm-«snubben» debuterte med Mitt sjätte sinne i 1998 banet han vei for rapping på morsmål i både Sverige og Norge.

MC Tim og Latin Kings var først ute med rap på svensk, men det var Petter som ble bestselgeren, folkehelten og skoledanneren. Med oppfølgeren Bananrepubliken (1999) ble han stjerne, og siden har han kjempet for å overbevise både urfjellet blant fansen, dansegulvet, radioene og skeptikerne med albumene Petter (2001), Ronin (2004) og P (2006).

Det er som Fredrik Strage skrev i boka Mikrofonkåt (2001), da Petter var på toppen av karrieren: Petter er den trygge svenske «killen», som utstråler samme blanding av lavmælthet og «busig» sjarm som Ulf Lundell tidlig på 1970-tallet. I Rocky-intervjuet snakker han mye om samarbeidet med to andre svenske hiphopkjendiser og gamle samarbeidspartnere, Thomas Rusiak og DJ Sleepy.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

10 svar på “Petter: Fortsatt mikrofonkåt”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..