Kategorier
Film Intervjuer Musikk Skjønnlitteratur

Volapük 20 år

Kulturstiftelsen Volapük fyller 20 år, og feirer seg selv fra torsdag 23. til og med søndag 26. september. Denne saken skrev jeg på tampen av 90-tallet, da de sto midt i en bitter strid med Selvaagbygg om sveitservillaene i Kruses gate. Volapük måtte til slutt flytte ut i 2001.

Den rivningstruede kulturstiftelsen Volapük regner seg selv som en viktig blomst i norsk kulturliv. Men Selvaagbygg vil ha kulturstiftelsen ut av Kruses gate 7 og 9.

Overraskelsen var ikke så stor da Selvaagbygg torsdag offentliggjorde at arbeidet med ny reguleringsplan for Kruses gate 7 og 9 var startet med tanke på å rive sveitservillaene. Volapük har i åtte år okkupert villaene og vært en irritasjon for eierne av villaene.

– Vi flytter ikke uten videre, snarere tvert i mot. Vi ønsker disposisjonsrett på husene for å omskape dette til et kulturhus på heltid. Vi vil nå mobilisere kulturlivet til støtte for vår sak, sier en kampklar Hans Broch Nielsen, daglig leder av Volapük.

Ulovlig
Siden starten i 1990 har Volapük arrangert 11 større festivaler, i underkant av 150 arrangementer og gitt ut to bøker. Stiftelsen har presentert nye navn innen dans, teater, musikk, litteratur, kunst og foto. deLillos, Per Heimly, Tor Åge Bringsværd, Dag Solstad, Bertrand Besigye og Markus Midré er bare noen av mange som har spilt, stilt ut eller lest sine verk på Volapük.

– Vi er klar over at Volapük har opparbeidet seg en viss status med sine kulturarrangementer, men det har de gjort ved å disponere våre eiendommer ulovlig og gratis, sier konsernsjef Ole Gunnar Selvaag i Selvaagbygg.

– Er det ønske og behov for et kulturtiltak som Volapük bør det ikke være så vanskelig å legge forholdene til rette et annet sted og i lovlige former, mener han.

Katastrofalt
De som spesielt vil savne Volapük er håpefulle og fremadstormende forfatteremner. Volapük gir nær den eneste muligheten for uetablerte forfattere å møte et publikum.

– Det er katastrofalt dersom Volapük blir husløse. Arrangementene deres har hatt en veldig stor betydning for rekruttering av nye forfattere, mener Arne Ruste, daglig leder i Norsk Forfattersentrum.

– Volapük er et veldig viktig sted for uetablerte forfattere, og gir også etablerte forfattere mulighet til å møte publikum og andre forfattere. De har etablert seg i Kruses gate og bør ikke tvinges til å flytte, synes Inger Elisabeth Hansen, leder i Den norske forfatterforening.

Siden Volapük okkuperer lokalene, kan ikke Oslo kommune støtte stiftelsen. Alle søknader blir prinsipielt avvist.

– Volapük gjør mye bra, men får ikke støtte fordi de oppholder seg ulovlig i husene. Den dagen Volapük driver lovlig, vil søknader om støtte og samarbeid bli behandlet med all mulig velvilje, forsikrer kulturbyråd Grete Horntvedt.

Høyre mot riving
Høyres Leif Nybø liker ikke Selvaagbyggs planer om terrassehus i Kruses gate.

– Man kan ikke kjøpe hus, la de forfalle i ti år og så mene de er i en slik forfatning at de må rives, synes Leif Nybø, Høyres gruppeleder i bystyret.

Diskusjonen om husene i Kruses gate 7 og 9 har rast i ti år. Innad i Høyre var det på 80-tallet stor uenighet om de skulle gå inn for riving eller ikke.

– Vi har ikke diskutert saken på nytt, men jeg vil anbefale vår gruppe i byutviklingskomiteen å gå imot ny reguleringsplan av eiendommene. Husene som er der i dag bør restaureres og ikke rives, sier Nybø.

Han mener terrassehus vil ødelegge miljøet og kulturen i området. Hverken Ap eller Frps representanter har sett de ferskeste papirene om saken, og vil derfor ikke uttale seg.

Kruses gate 7 og 9 står begge på Byantikvarens gule liste, som inneholder hus regulert til bevaring eller som byantikvaren mener bør bevares. Selvaagbygg kan få problemer med å få medhold fra Byantikvaren i at husene bør rives.

Opprinnelig publisert i Osloposten.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..