Urhunden er navnet på den mest prestisjetunge svenske tegneserieprisen, og i år gikk den til damene Joanna Hellgren og Alison Bechdel for henholdsvis Frances og Husfrid. Jeg har selvsagt skrevet om begge.
Alison Bechdel
Fun Home
Houghton Mifflin 2006 (på norsk som Husfred, Egmont Serieforlaget 2007)
Har du sett den briljante såpeoperaen Seks fot under (Six Feet Under)? Hvis ikke, pell deg ned på nærmeste dvd-sjappe nå! Når du tørster etter mer drama fra en familie med eget begravelsesbyrå hiver du deg over serieromanen Fun Home (en forkortelse av «funeral home», for dette har lite med moro å gjøre).
Alison Bechdel er mest kjent for den selvironiske stripeserien Dykes To Watch Out For, men setter en ny standard med dybden, mørket og kompleksiteten i denne selvbiografien. Vi møter Alisons noe dysfunksjonelle familie: Tre søsken, en kjølig far som er mer interessert i interiør og oppussing enn familieliv og følelser, og en kunstnerisk mor fanget i småbyens trange rammer.
Historien spinner rundt forholdet mellom Alison og faren, som begge samtidig står fram som homofile. Alison forteller moren dette etter nøye overveielse, mens faren nærmest dras ut av skapet når moren omsider blir lei narrespillet hans. Og der Alison raskt finner seg til rette som ung og lesbisk i 1980, tvinges hun til å innse hvor vanskelig det har vært for faren å selv godta og leve med sin legning.
Fun Home er en sterk og ærlig fortelling, som til tider kanskje blir vel analytisk og intellektualiserende. De litterære og symbolske referansene kommer som perler på en snor, ikke minst fordi far og datter var sterkest knyttet sammen av bøkene de begge leste.
Opprinnelig publisert i Rocky.
PS! Lev Grossman og Richard Layayo gikk i Time så langt at de kåret Fun Home til 2006s beste bok, foran Cormac McCarthys The Road, Richard Fords The Lay of the Land, Dave Eggers’ What is the What og et solid knippe gravejournalistikk om 11. september, Irak og al-Qaida.
Joanna Hellgren
Frances 1
Ordfront 2009
Norge har serieskaperen Jason, mens kollegaen Joanna Hellgren er en av Sveriges best bevarte hemmeligheter. Der Jasons tegneserier de siste årene er utgitt både på fransk og engelsk før de omsider kommer ut i hjemlandet, ble illustratøren og designeren Hellgren i fjor nominert til den prestisjetunge franske prisen Artémisia for første del av tegneserieromanen Frances.
Nå følger broderfolket etter, og Ordfront Förlag gir i høst ut historien om sju år gamle Frances som må flytte inn til storbyen for å bo med sin tante og senile bestefar. Hellgren utmerker seg med sterke menneskeskildringer, god dialog og en særegen strek – enkle blyanttegninger i svart, hvitt og gråtoner, ikke så ulikt vår egen Inga «Møkkajenter» Sætre.
Opprinnelig publisert i D2.
6 svar på “Urhunden til Hellgren og Bechdel”
[…] Horvei debuterte som tegenserieskaper i Forresten nr. 24, og står nå for omslaget og serien “Høstens kunstutstilling” i jubileumsnummeret, der innholdet som vanlig byr på mye hummer og kanari. Blant bidragsyterne finner vi Espen Friberg (Yokoland), Henry Bronken, Martin Ernstsen og Ronny Haugeland, og trykk på navnene om du vil vite mer om dem. Høydepunktet er utvilsomt den første norske oversettelsen av det svenske stjerneskuddet Joanna Hellgren, som du kan lese mer om her. […]
[…] Alison Bechdels Fun Home (Husfred på norsk) var en av 2006s beste tegneserier, et mørkt og komplekst familieportrett som dreier seg forholdet lesbiske Alison og hennes homofile far. Dette er den vanskelige oppfølgeren, en metahistorie om hvordan Bechdel sliter med å lage en lignende tegneserie om forholdet til sin mor. Kanskje vel mye psykoanalyse for norske lesere, men definitivt en interessant videreføring av temaene fra forgjengeren. Men les Fun Home først! […]
[…] les deg opp på flere av de andre OCX-gjestene: Peter Bagge, Pat Mills, Mats Jonsson, Joanna Hellgren, Anna Fiske, Lene Ask og Esben S. […]
[…] Redaktørene har fått med veteraner som Lena Ackebo og Anneli Furmark og ferskere navn som Joanna Hellgren og Lina «Zelda» Neidestam på det som kanskje blir stående igjen som 2014s kanskje blodigste […]
[…] Alison Bechdels tegneserieroman Fun Home var så bra at jeg rakk å skrive om den i Ny Tid, D2 og Rocky. […]
[…] kjølig far som plutselig dør. En lesbisk datter. Manier, konflikter og dype familiehemmeligheter. Alison Bechdels selvbiografiske Fun Home er tegneseriens Six Feet Under, der hun ved hjelp av egne dagbøker graver […]