Kategorier
Intervjuer Tegneserier

Norske tegneserieromaner: En bekymringsmelding

I forbindelse med Raptusfestivalen ble jeg intervjuet av Walter Wehus i Bergens Tidende 11. september.  Tema var ståan i norske tegneserier. Stripeserier selger jo fortsatt bra, men når skal vi få en tegneserieroman som slår hardt og favner bredt? Her er intervjuet.


SOFT CITY AV PUSHWAGNER

Først: En liten nyansering av en uttalelse. Jeg er ikke skuffet over at Pushwagners Soft City er den mestselgende tegneserieromanen, men jeg er skuffet over at den er blitt det ved hjelp av 10.ooo solgte eksemplarer. Det var Espen Holtestaul i No Comprendo Press som sa dette til Dagbladet om Soft City, og det betyr i så fall at verken Christopher Nielsen, Steffen Kverneland, Jason, Lars Fiske eller Tor Ærlig har passert 10.000.

Jeg klarer ikke å komme på noen tegneserieromaner som kan ha solgt mer, det må i så fall være Christopher Nielsens Jazzbasillen, som har kommet i tre forskjellige utgaver – fra Semic og No Comprendo. Bøkene med Pondus og Nemi selger selvsagt mye mer, men de er jo ikke tegneserieromaner.

WW: Det kan virke som om norske tegneserier er mer populære enn noen gang. Stemmer det?

ØH: Vi er i en nasjonalistisk bølge på kulturfronten, og veldig opptatte av norsk musikk, skjønnlitteratur og tegneserier. I tillegg har avisstripehumor alltid stått sterkt i Norge, og nå har vi endelig selvproduserte norske stripeserier som er bedre enn det beste utlandet har å by på. Men det skal bli spennende å se om de norske holder trykket. Med unntak av Zofies Verden har det ikke kommet noen godbiter de siste årene.

WW: Hva med tegneseriene som ikke er i stripeform. Hvordan selger de?

ØH: Jeg ble ganske skuffet da jeg så at Pushwagner sin Soft City er den norske tegneserieromanen som har solgt mest gjennom tidene, mer enn Christopher Nielsen og Olaf G. [av Kverneland og Fiske, journ. anm.]. Jeg venter fremdeles på tegneserieromanens Pondus eller Anne B. Ragde, noe som kan gjøre seg gjeldende på bestselgerlistene. Det har norske tegneserier aldri hatt, og det er litt trist.

WW: Hvor blir de norske tegneserieromanene av?

ØH: Ute i den store verden er tegneserieromanen i ferd med å skubbe vekk serieheftene. I Norge er vi ikke vant til å gå i bokhandelen og kjøpe en tegneseriebok. De får ikke mye oppmerksomhet hverken av media eller av lesere. Når de ikke selger så kan man forstå at forlagene ikke fortsetter å satse.

WW: Det er ikke lett å leve av tegneserier i Norge. Er seriemarkedet mer modent andre steder?

ØH: Det er vanskelig å ha kunsten sin som heltidsjobb, og spesielt innen tegneserier siden støtteordningene er så få og lite uviklet. Ta Jason, Norges mest internasjonalt suksessrike serieskaper. Han ville aldri overlevd på å bare gi ut i Norge. Han har flyttet til Frankrike, og gir ut på det franske og engelske markedet samtidig. I USA, Frankrike og Japan er tegneseriemarkedet stort og velutviklet. Men i forhold til de fleste andre land har Norge en overraskende stor andel egenproduserte seriehefter.

WW: Er det noe som kjennetegner norske tegneserier?

ØH: Humor står sterkt, de aller fleste norske serieskapere sysler med humor, satire og hverdagslig sosialrealisme. De er litt frekkere enn de utenlandske, og den eneste forskjellen på en undergrunnstegner og en gigantsuksess er egentlig suksessen. Temaene i Pondus kunne aldri bli tatt opp i en amerikansk mainstreamsuksess. Man ser knapt sjangere som fantasy og skrekk i Norge. Men Øystein Runde er en av dem som bryter ut av alle regler, og tar fatt i urnorske ting på en unorsk måte.

WW: Hva skulle du gjerne sett mer av i norske serier?

ØH: En bredere tegneserieroman med kommersiell klo, som ikke er hverdagslig sosialrealisme og ikke eventyr. Gi meg en hardkokt krim eller en generasjonssaga! Jeg skulle gjerne sett flere skribenter som lager fortellinger som treffer bredt, for det svikter ofte litt på manusfronten i norske tegneserier.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..