Kategorier
Jazz Musikk

Åpen klasse med Karl Seglem

Torsdag 30. september spiller Karl Seglem Kvartett på Victoria. Her er mine to anmeldelser av en av de store grensesprengerne i norsk jazz og folkemusikk.

Karl Seglem
Urbs
Nor-CD/Musikkoperatørene 2006

Med saksofon, bukkehorn og elektronikk gjør Karl Seglem på Urbs for norske folketoner det Nils Petter Molvær gjorde for norsk jazz på Khmer: Han oppdaterer uttrykket, rister i konvensjonene og genspleiser sjangrene. Denne kombinasjonen av rurale harmonier og urbane virkemidler er noe av det beste Seglem har gjort, og en mer selvsagt spellemannkandidat i «åpen klasse» har jeg sjelden hørt.

Opprinnelig publisert i Ny Tid.


Utla

Dans
Nor-CD/Musikkoperatørene 1999
5/6

Er du skeptisk til hardingfele og folkemusikk? Savner du moderne norsk folkemusikk à la svenskenes Hedningarna eller Sorten Muld fra Danmark? Da kan du ikke ha hørt Utla.

Trioen består av Håkon Høgemo (hardingfele), Karl Seglem (tenorsaksofon og bukkehorn) og Terje Isungset (trommer, perkusjon og munnharpe), og deres fjerde plate står fjellstøtt som Dovregubben.

Utla lager støyende, svingende og suggererende folkemusikk for neste årtusen. Åpningskuttet, «Noko te kar», river og sliter i øregangene, og fremføres med så stor kraft og autoritet at den er umulig å forholde seg likegyldig til. Fremføringen kan minne om techno i sin rytmiske og kraftfulle monotoni, men Utla frir ikke til publikum med teknologiske rytmer og effekter.

Seglem og Isungset har bakgrunn fra jazzen, og sammen med Høgemo, en av Norges få heltids hardingfelespillere, skapes det musikk med en nærmest magisk intensitet og driv. Sammen med Nils Økland står Utla i bresjen for en moderne hardingfelemusikk, som fortsatt er sørgelig lite kjent.

Noen av de tradisjonelle springarene, slåttene og hallingene kan nok bli drøy kost for enkelte, og personlig synes jeg Utla er best når de slipper seg løs med egne, mer utradisjonelle, komposisjoner som «Austøve», «Høl’n», «Botnfall» og «Dans».

Men la for all del den irske folkemusikken samle litt støv noen dager, og gjør et forsøk med Dans. Dette er strålende musikk for både fest og avkobling.

Opprinnelig publisert i Osloposten.


Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Åpen klasse med Karl Seglem”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..