Det svenske tidsskriftet Bild & Bubbla er ute med nummer 184, et temanummer om Art Spiegelmans Maus. Men det er ikke bare mus i bladet, jeg bidrar også med et intervju med Bendik Kaltenborn. Mer info her.
Du kan også lese min anmeldelse av Kaltenborns Seks sultne menn her.
Bonus 1: Mens vi venter på den store Dongery-boka: BT-sak fra 2003.
Kollektivet Dongery byr på spontan galskap og ustoppelig skaperglede i en stri strøm av billige utgivelser. Disse gutta vil du høre mer fra.
”Vel Møt Kortrygg! Tygg til du vinner!” Denne setningen var mitt første møte med Dongery Magasin i 2002, og siden har kunstnerkollektivet bak eksplodert med en lang rekke utgivelser i lavt opplag, kunstutstillinger, filmer og andre burleske innfall.
Dongery Magasin trykkes i gammeldags fanzineformat med kopierte sider i A5-format, og rommer tegneserier som med første øyekast minner om amatørskriblerier – men som skjuler særegen fortellerstil og surrealistisk humor. I mitt første Dongery møtte jeg Per, Trine Rein og et kneipspisende monster i ”Per og rekene”, merkelige samtaler i ”Fagprat” og bandittbrødrene Mikkelsplass. Gjennom 36 sider boblet Dongery Magasin over av kreative innfall, sprø ideer og tettpakkede tegneserier i mengdevis, og det sjelden en opplever så mye ustyrt skapertrang mellom to permer.
Utstilt
Siden det første møtet har Dongery-kollektivet gitt ut en mengde utgivelser med fargerike navn som O’soltørkede tomater og Kjære, jeg forstuet barna, samt utstillinger på profilerte steder som Kunstnernes Hus, Oslo S og No 9 i Oslo.
Opplagene er små og salgsstedene er få, og Dongery har ikke hatt økonomi, ambisjoner eller ønske om å gi ut noe mer varig. Unntaket er den Sproing-nominerte Dongery’s ufullendte livsfrise med den uimotståelige tvangseske, en pappeske med tegneseriehefter og små samlekort. Samtidig understrekte utgivelsen at konseptuell kunst ligger i Dongery-blodet, og gjengen driver også med film, musikk, internett, design, forestillinger og det meste annet.
Seks unge menn
Dongery består av seks unge menn med varierende fartstid innen tegneserier. Mest profilert er Flu Hartberg, som har soloheftet Hygiene og flere bidrag i antologien Forresten fra Jippi Forlag bak seg. Dongery-gruppen ble født av den absurde humoren til klassekameratene Kristoffer Benjamin Kjølberg og Bendik Kaltenborn på videregående skole, og første nummer av Dongery Magasin kom ut allerede i 1999.
Sindre Wexelsen Goksøyr utmerker seg med stilsikre og kraftfulle svart/hvitt-tegninger i stil med tegnere som Kaz (Underworld) og Gunnar Lundkvist (Klas Katt), mens Anders DaMonso og Marius Molaug har en mer primitiv strek og interesse for fotonoveller, formeksperimenter og naivistiske vitsetegninger.
Dongery-utgivelsene har et svært spontant preg der det virker som eksperimentering, lek, blødmer, parodier og innfallsmetoden regjerer. Lest hver for seg faller flere av seriene gjennom og det er den sinnssyke helheten som er gjengens styrke.
I 2002 lover Dongery å gi ut et blad hver måned, men tiden vil vise om tegnerne vil komme opp med noe som har lengre levetid. Inntil videre er tegneserieutgivelsene deres et utmerket avbrekk i en noe forutsigbar norsk seriebransje, for Dongery bringer uhemmet galskap inn i seriene igjen.
Bonus 2: Litt småstoff fra Tegn.no og D2.
Dongery-tegner går solo
Dongery Magasin holder koken. Nå skal Dongery Magasin Festival Special være ute, og for ikke lenge siden slapp forlaget også det 16 sider lange soloheftet Dead Head av Dongery-mann Bendik Kaltenborn – den første serien vi kan huske å ha lest som starter med en krangel om hva som er best av syltetøy og øl.
Serier som vil deg vel
«Jeg er livredd for å falle fra med en gang jeg er ferdig med utdannelsen,» sa serieskaper Bendik Kaltenborn til D2 da årene ved Konstfack i Stockholm gikk mot slutten i 2007. Nå er han tilbake med samleboken Serier som vil deg vel på No Comprendo Press.
«Disse seriene framkaller alkoholfri fylleangst,» skriver Knut Nærum i forordet, og Kaltenborn er langt fra den eneste serieskaperen med ambisjoner om å forvirre og fortrylle lesere i førjulsrushet.
Jippi Forlag slipper intet mindre enn tre tegneseriebøker: Konstfack-kollega Martin Ernstsen gir ut sin mest ambisiøse serie til dags dato med «Fugløya», engelskmannen Andrew Page albumdebuterer med «Kunsten å knyte en knute», mens den amerikanske kulthelten Jim Woodring gir ut sin nye bok, «Vårverk», i Norge før den slippes i hjemlandet i 2010. Woodring er en pioner innen såkalte pantomimeserier, og et forbilde for hjemlige helter som Jason og Øystein Runde.