Kategorier
Musikk reggae

Oversett band 3: Ras Nas

Tredje bloggpost i en høyst sporadisk serie. Nasibu Mwanukuzi dannet Ras Nas i 1991, og er utvilsomt blant Norges beste og seigeste veteraner innen reggae og afrikansk popmusikk. Lørdag 2. oktober spiller han på Skuret.

Andre oversette artister her og her.

Jeg trodde jeg anmeldte debutalbumet Cut You Loose, da det ble sluppet i 1997, men har ikke klart å finne teksten. Det sto uansett fram som et av Norges beste reggaealbum.

Ras Nas fulgte opp med Dar-es-Salaam i 2004, med alt fra reggae til soukous, i samarbeid med 24 musikere fra ni forskjellige land, blant annet Knut Reiersrud, Rolf-Erik Nystrøm, Keppy Kiombile og Tracee. Tidligere i år slapp Ras Nas albumet Double Focus, med tekster fra en diktsamling utgitt i 1989.

Her er anmeldelser av to samleplater, der Ras Nas bidrar.


Diverse artister

combiNATIONS: The New International Music of Norway
Etnisk Musikklubb 1999
5/6

combiNATIONS er en fascinerende og spennende oversikt over en norsk musikkverden de færreste kjenner til. Her er tradisjonell og moderne musikk med aner i Senegal, Elfenbenskysten, Brasil, Cuba, India, Kina, Andesfjellene, Algerie, Iran med mere. Alle musikerne har bostedsadresse i Norge, de aller fleste i Oslo.

DJ Darknorse har fått, den i utgangspunktet umulige, oppgaven å mikse dette sammen til en helhet. Enkelte steder hakker det litt, men combiNATIONS står frem som en langt mer helhetlig affære enn fryktet.

Plata begynner med Solo Cissokhos vidunderlige «Bitilo» fra plata Frå Senegal til Setesdal, og glir over i Tony Blessons typisk melodiøse (og litt glatte) afropop. Bugge Wesseltofts møte med marokkanske Michy remikses, reggaegruppa Ras Nas er på sitt mest nyskapende, Dallar Dassa er basstung og spennende, mens Inti viser at latinamerikanske panfløyteorkestre kan være langt mer enn publikumsfrieri på Karl Johan.

Etter litt latinamerikansk samba (Claudio & Cristina Latini) og salsa (La Descarga) tas vi inn i platas mer tradisjonelle «folkemusikkdel». Ikke like umiddelbar, og kanskje litt tidkrevende, men absolutt givende hvis man gir musikerne tid.

Plata avsluttes med platedebuten til raï-sangeren Cheb Hocine og DJ Darknorses egen gruppe Phono. Hocine overbeviser stort, og ligger ikke langt unna de mer berømte «chebene» i hjemlandet. «Ya Rayah» er raï av internasjonal klasse, og bør absolutt ha eksportpotensiale. Phono avslutter med «Phrana», klubbmusikk med tablas og saz, og viser veien fremover.


Diverse artister
R.A.W. 2000 – Reggae for the New Millennium
Ruff Stuff Records 2000
3/6

Reggaesamler med band fra tre verdensdeler, deriblant oslobandet Ras Nas.
Reggae vokste frem på Jamaica på 60- og 70-tallet, og er i dag den musikkformen med bakgrunn i Den tredje verden med størst geografisk spredning. R.A.W. 2000 samler reggaeband fra Etiopia, Tyskland, USA, Jamaica, Nederland, Nigeria, Dominica, St. Vincent Og Norge, og viser at tradisjonell «roots reggae» à la Bob Marley står sterkest ute i verden.

For på Jamaica er den duvende og melodiøse reggaevarianten på lang vei erstattet av en mer rytmetung, minimalistisk og staccato form for reggae; dancehall, med artister som Bounty Killer, Shabba Ranks, Beenie Man og Sizzla i spissen.

Sammenlignet med glitrende samleplater som Greensleeves Sampler og Reggae Gold, med de ferskeste slagerne fra Jamaica, faller denne platen fullstendig gjennom. Men den fungerer som en artig påminner om reggaes innflytelse ute i den store verden.

Ekstra morsomt er det også at Oslos Ras Nas absolutt hever seg i toppen med sin «Trouble In Dub». For det blir vel mye snill og tannløs reggae her, selv om de to afrikanske bidragene utmerker seg med sjel og fine melodier, og det norske og de to tyske innslagene er tøffere med større innslag av ekkoeffekter og tyngre rytmer. Nevnes må også britiske Dub Factorys miks av asiatisk melodi og tekst med reggaeakkorder og dubeffekter. Men dette er ikke et tilfredsstillende bilde av reggae anno 1999, oppsøk da heller noen av de nevnte samleplatene.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Oversett band 3: Ras Nas”

Artig. Husker jeg feil hvis jeg sier at det var Oslopostens egen fotograf, Lena A. Pedersen, som tok bildet?

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..