Kategorier
Intervjuer Musikk

Fliflet/Hamre: 20 år i fremgangsrik motbakke

Onsdag 6. oktober kan du møte duoen Fliflet/Hamre på Josefine vertshus. Her følger både intervju og plateanmeldelse.

Trekkspill- og trommeduoen Fliflet/Hamre har holdt det gående siden 1991 med sin særegne miks av finsk jenka, albansk kvinnedans og Ivar Aasen goes Bulgaria.

”Vi er ikke vanlige sangere og låtskrivere. Mer et kabaretaktig freakshow”, sa Martin Hagfors og Håkon Gebhardt i HGH til Dagsavisen nylig. Beskrivelsen passer enda bedre på Gabriel Fliflet og Ole Hamre, som i ti år har forsøkt å ta glede, alvor og galskap alvorlig med sin ”bergensmusikk fra verden”.

– Selve ideen eksisterte allerede da vi møttes første gang – jeg hadde da spilt med Stein Inge Brækhus i et par år. Vi hadde få tanker utover nåtiden, og i ettertid ser vi at det knapt var mulig å tenke ut en idé som var bedre egnet til å mislykkes: En trekkspill-og trommesettduo som spiller finsk jenka fra 60-tallet,  albanske kvinnedansmelodier fra Serbia – samt Ivar Aasen-sanger og nordjordvalser, sier Gabriel Fliflet, trekkspill og sang.

Lekelyst og innlevelse har alltid ligget i front på Fliflet/Hamres tre plater og mange konserter, der heftige balkantoner, mollstemte finske toner, sørstatsswing, Harald Sæverud, sigøynermusikk og norsk folkemusikk bare er noen av ingrediensene.

– Vi er på sett og vis vår egen sjanger, og kjenner ikke til andre med vår besetning nord for Alpene. Knut Reiersrud og delvis Annbjørg Lien er kolleger som også driver nyskaping ved å sette sammen elementer fra ulike etniske musikkkulturer. Vi har sansen for det de gjør, og har samarbeidet med dem.

Fliflet/Hamre har gitt ut platene Ivar Aasen goes Bulgaria (1994), Moro post mortem – live (1997), Gabriole (1999) og Eine kleine kraftmusik (2004). Duoen har laget tv-serien Fliflet/Hamre Kraftakvarium, samarbeidet med Jan Eggum i felleskonserten «En tragisk aften» og deltatt på alle typer sjangerfestivaler unntatt samtidsmusikk – fra Bjøro Hålands countryfestival til hippiefestival i Øst-Tyskland.

– Et høydepunkt i konsertsammenheng var produksjon og framføring av konsertforestillingen ”Energivar” med Frode Alnæs, Susanne Lundeng og 60 andre gjester på Vossajazz i 1996. Et tilsvarende bunnpunkt var null betalende på en biffrestaurant i Norges tiende største by.

Opprinnelig publisert på Ballade.no i forbindelse med tiårsjubileet i 2001.


Fliflet/Hamre

Gabriole
Lahrmsteiner Elite/Musikkoperatørene 1999
4/6

Leken og spretten folkemusikkmiks.
Med en enkel basis i sang, trekkspill og slagverk er det utrolig hva slags bredde Gabriel Fliflet og Ole Hamre gir til musikken sin.

Deres tredje plate er i hovedsak bundet til østeuropeisk sigøynermusikk og jødisk klezmermusikk, og det blir naturlig å plassere duoen i samme bås som Sturm und Drang og Farmers Market. Hos Fliflet/Hamre finner man også mye av den samme villskapen og respektfulle respektløsheten som hos Farmers Market.

Fliflet/Hamre suger næring ut av den ville og livsglade folkemusikken, og setter det sammen på sin personlige måte. Her gjøres en transylvansk folkesang om til «Eg er glad i Bergen by», mens en meksikansk polkaballade omskapes til balkansk 7- og 9-takt. Kari Bremnes senker tempoet med en typisk Bremnes-ballade i «Berg og båre», mens Jan Eggums «Heksedans» spilles i 7/8-takt.

Klart best er den inderlig vakre og artige varianten av den italienske partisansangen «Bella ciao», der Fliflet hever stemmen opp i de lyseste lag, mens trekkspillet gråter. Gabriole er blitt en artig plate, men den klarer ikke helt å gjenskape energien fra Fliflet/Hamres «gla’aggresive sinnstilstand» på scenen.

Opprinnelig publisert i Osloposten.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..