Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 15: Statsbudsjett spessial

Det strømmer på med jævla gode bylines. Statsbudsjettet får fram nytenkning, og igjen er det Aftenposten som leder an. Vi også kan by på «sakprosaforfattere på soppjakt»-byline, «evig redaktør»-byline og radiobyline.

(Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.)

1A: Statsbudsjettbildebyline – sirkulær, monokrom dobbeltbildebyline med logo – i blåtoner og på forsida.
Mens Dagbladet var mest opptatt av antrekket til Sigbjørn Johnsen,er  Aftenposten opptatt av å vise hvor mange journalister og redaktører i redaksjonen som har skikkelig god greie på statsbudsjettet. «Aftenpostens stemmer,» intet mindre! Langt bedre enn «nye stemmer».

Kultur- og økonomiredaktøren var for seint ute med å lese inn sine kommentarer da jeg tok skjermbildet under,  sikkert fordi de var opptatt med å spekulere ut denne nyskapningen til Aftenpostens forside på onsdag. Sterkt! Takk til @svenovebakke.

1B: Statsbudsjettbildebyline – «nå kan du også høre Aftenpostens stemmer»-bildebyline.
Det er ikke så nøye hvem journalisten er, for de fleste på denne nyskapningen fra Aftenposten.no har fått tildelt sjeldenheten «bildebyline uten navn». Men trykk på bylinebildet, så får du høre vedkommende forklare budsjettet innenfor sitt eller sine ekspertiseområder – og hvorfor de ikke jobber i radio. Publisert som hovedsak på Aftenposten.no på tirsdag.

Legg for øvrig merke til det duse skjæret over ansiktene fra kultur, økonomi og politikk. Dette er trolig en ny variant for å henge ut treige skribenter som ikke rekker deadline, med en slappere bildebyline enn kollegaene som passende straff.

1C: Statsbudsjettbildebyline – Hallgeir Kvadsheim-style.
Jeg knabber kommentaren fra @mikkel78: «Ifølge db.no akkurat nå betyr statsbudsjettet at Hallgeir Kvadsheim får et sammentrykt coneheadaktig hode som stikker ut av billedkanten.»


2: Radiobyline.
Sterk helsides reklame for Radio Norge, med Øyvind Loven i front. Flere bildebylineklisjeer er med, som den pekende pennen og det våkne blikket som stirrer på deg over brilleglassene. Vi ser også at Loven står opp tidlig, og til og med stiller i hvit skjorte og svart dressjakke selv om han er på lufta allerede litt over klokka seks om morgenen. Sterkt! Det er til og med gjort plass til et glass appelsinjuice, et kokt egg og en stor kaffe latte for å signalisere urbanitet og gode radiofrokoster.


3. Jævlabrabyline.no.
Med Nyemeninger.no har Dagsavisen laget en egen side for oss bylinefetisjister. Det vil si de som tenner på tradisjonelle bildebylines fra skuldrene og opp – helst i svart/hvitt for å signalisere seriøsitet. Men Hans Olav Lahlum er blant de heldige med fargebildebyline.


4: «Redaksjonen jubler over oppplagsvekst»-bildebyline.
De fleste som har jobbet i avis har opplevd å bli tilkalt til det jublende gruppebildet, som tas når opplagstallene legges fram eller designpriser hankes inn. Som regel går det litt fort og tilfeldig, og man huker inn de som er i nærheten. Men her har Dagbladet gjort seg litt ekstra flid, selv om jeg kanskje foretrekker den ofte brukte «jublende-kaste-aviser-i-været»-varianten.


5: Sakprosaforfatter på sopptur-byline.
Venstresidas dagsavis, Klassekampen, har i høst satset på sopp, og oppfordret lesere til å sende inn bilder av egen soppfangst. Dette bildet er en liten godbit for bylinefeinschmeckere. Ikke bare er bildet tatt av Morten Strøksnes, forfatteren av en av høstens mest omtalte sakprosabøker, Et mord i Kongo. Ekstra moro blir det jo når dama på bildet er en annen av høstens sakprosasuksesser, Generasjon Sex-forfatter Hannah Helseth. Tar forfatterparet utfordringa fra professor i soppsystematikk, Karl-Henrik Larsson?


6: «Journalist-som-del-av-historien»-bildebyline.

Vi journalister intervjuer ofte andre journalister, og iblant også de som jobber i samme avis. Og når journalistene blir en del av historien, føles det ekstra relevante, og kan gi gode bildebylinemuligheter. Som her, når Agderpostens fotograf Stein Larsen havner midt i dramaet.

Han møter nemlig den svarte BMW-en som er sentral i gisseldramaet i Grimstad ute på landeveien.  «Jeg var ikke høy i hatten da jeg så bilen følge etter meg, for å si det sånn,» kan Agderpostens fotograf fortelle til Agderpostens journalist. Bildet av Larsen som snakker i mobiltelefonen utenfor politistasjonen understreker dramatikken og aktualiteten i saken. Her har man handla raskt! Legg også merke til den frekke dobbeltbruken av bildet. Takk til @jorgenbry.

Men vær varsom! Graden av viktighet bør avgjøre når mikrofonen kan vendes mot kollegaen. Var han eller hun på Manhattan om morgenen 11. september 2001, er det  greit. Står kollegaen derimot i kø sammen med resten av «halve Oslo» for å kjøpe billett til David Lynch, er det ikke så vanskelig å finne en annen kilde.


7. Sportsjournalister som snakker sammen-bildebyline i halvfigur.

Og apropos journalister som intervjuer hverandre: Onsdag sendte VG direkte fra Norges landslagstrening på Ullevål, før landslaget skal reise til Kypros. Det skjedde ikke stort på banen, men like fullt blir altså programleder Jamel Rake og «VG- og VG Netts fotballeksperter.» som prater med hverandre toppsak på VG.no. Jævla bra byline! Takk til @svenovebakke igjen.


8: Evig redaktør-bildebyline.
Hvor mange redaktører trenger du for å lage et nummer av Aftenposten? Et av de større mysteriene i norsk presse er hvorfor Aftenposten-redaktører fortsetter å være redaktører etter at de har pensjonert seg. Verken Per Egil Hegge eller Nils Morten Udgaard jobber såvidt vi vet i Aftenposten lengre, så hvorfor de fortsatt er redaktører, det vet bare Aftenposten. Kanskje de har tatovert «redaktør 4 life» på underarmen?

Men det er en form for logikk i galskapen: Er du redaktør idet du når pensjonsalder, er tittelen din for evig og alltid. Glipper det derimot på veien, og du mister redaktørtittelen, er du bare journalist, kommentator eller spaltist. Bare spør tidligere kulturredaktør Jan E. Hansen. En tommelfingerregel: Hvis du ikke kan svare på spørsmålet «hva er du redaktør for?», da er du ikke lenger redaktør.


9. Avkledd bildebyline i helfigur.
Årets bildebyline? Dere vet hvem hun er. Ingen ytterligere kommentar nødvendig.


10: Naken i dusjen-bildebyline i helfigur.

Hyller VGs Nilas Johnsen Helle Vaagland? Er det et reportasjebilde fra en årvåken fotograf? Hvorfor dusjer han med håndkle rundt livet? Det blir flere spørsmål enn svar når man studerer denne varianten nærmere. Takk til @hegeulstein.


11. Oluf-bildebyline.

VG har montert inn en Oluf-lue på journalist Thor Harald Henriksen når han kommenterer statsråd Grete Faremos sleiving om nordlendinger, samtidig som VG understreker at Henriksen er nordlending og jobber i Tromsø. Inn med teskje altså, men jeg har sansen. For hva signaliserer VG her?

Jo, for det første at de er tabloide, humoristiske og selvironiske. Samtidig antydes årsaken til VGs suksess: de dekker hele Norge langt bedre enn konkurrentene. Avisa har et eget Tromsø-kontor og journalister fra hele landet. Ingen urban kaffelattedrikkende kulturelite der i gården, her er det hele Nord-Norges Oluf – passende nok også maskoten til Robinsekspedisjonens Nord-Norge-lag – som blir redaksjonens identifikasjonsmarkør. Smart!

Aftenpostens blåtonebildebylines signaliserer derimot en effektbruk uten mål og mening, annet enn å fremme avisas mer pompøse og selvhøytidelige sider. Jævla bra byline, Thor Harald, men bruk en ekte Oluf-lue neste gang. Fotomontasje er for billig! Takk til @SarahSorheim.


12. «Lettkledd kalender»-bildebyline.

Russiske journaliststudenter gratulerer Vladimir Putin med 58-årsdagen i ny kalender, melder Dagbladet. Noe for Høgskulen i Volda? «Sjekkheftet» er 90-talls!

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

9 svar på “Jævla bra byline 15: Statsbudsjett spessial”

Haha, det var jo selvsagt umulig å unngå å ta «kaste avisene i været»-bildet når så mange har samlet seg. Men jeg tror ikke jeg har sett det.

Svar

Jævla flaut bylinebilde. Jævla morsom blogg. Svaret på hvorfor jeg lot meg manipulere av fotografen til å det ydmykende bildet vet jeg faktisk ikke (sinnsyk i gjerningsøyeblikket?). Dette ble tatt lenge før Demi Moore og andre kjendiser kopierte meg. Det journalistiske poenget var å få et menneske med på bildet, samt å teste påstanden fra hotellet om at de hadde «Power Showers». Men etter å ha fått ca hundre mobbe-meldinger, innser jeg hvor utrolig dumt det ser ut. Fortsett å heng oss ut når vi kjører dumme bylines!

Og bloggen blir bare bedre når vi også får journalistens egen versjon av historien bak bylinen!

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..