Kategorier
Hiphop Musikk Sakprosa

Faktaløven min er her

Jeg fikk nettopp førsteeksemplaret av min nye bok, og den er blitt ganske lekker. Som tittelen Hiphop antyder, er det visse likhetstrekk med min forrige bok. Men denne er for yngre lesere. Cappelen Damm har plukka den ut som månedens faktabok for ungdom, så kjøp julegaven allerede nå!

Mer om 2009s prisbelønte bok her og her.

Hiphop faktaløve er 100 sider om rapping, breaking, graffiti og dj-ing, krydret med tips, mikrointervjuer, lister og fortellingen om noen av de aller viktigste hiphoperne: DJ Kool Herc, Rock Steady Crew, Taki 183, Run-DMC, Public Enemy, N.W.A., 2Pac, Lauryn Hill, Jay-Z, Timbaland, Eminem og Lil Wayne.

Alle sitatene i boka er hentet fra mine egne intervjuer, med folk som Rock Steady Crew, The Roots, Gang Starr, Snoop Dogg, Outlawz, Henry «Subway Art» Chalfant, Paul Wall og Run-DMC. Og selvsagt flere norske artister: Tommy Tee, Karpe Diem, Gatas Parlament, Warlocks, Samsaya, Pay Two, Paperboys og Stargate.

Begge er illustrert av flinke Mikael Noguchi, men der forløperen endte opp som en innføringsbok i hiphop for alle aldre, er denne utgivelsen i «Leseløveserien» ment for de yngre leserne. Tweens, om du vil.

Noen smakebiter:

Og slik begynner historien:

Hiphop ble født i august 1973, i en boligblokk i New York. Clive Campbell har invitert venner og kjente på fest. Han kaller seg DJ Kool Herc, og står bak to platespillere og to store høyttalere. Han tar en plate opp fra en kasse, og dunker på en mikrofon.

– Is everybody in the house? Er alle her? skråler han.

Folk jubler. Kool Herc setter på plata. Musikk dundrer ut av høyttalerne. Menneskene danser. Bak platespillerne står Kool Herc og svetter, roper og skifter plater. Plutselig skjer det noe. Kool Herc spiller ikke lenger hele låter. Han mikser sammen 20-30 sekunder lange snutter av flere forskjellige låter til bare bass og trommer. Dansegulvet tar helt av.

Denne kvelden blir DJ Kool Herc til «Pappa Hiphop». Han er 18 år gammel, og bor i Bronx, den fattigste bydelen i New York. Her tjener folk bare halvparten så mye som resten av innbyggerne i byen. Veldig mange er uten arbeid.

Hiphop oppstår fordi ungdom i Bronx ikke har ungdomsklubber, fotballag eller musikkskoler. Barn og ungdom underholder seg selv, med hinderløp gjennom tomme bygninger, graffitimaling og breaking. De har mye tid til overs, men sjelden råd til å gå på konsert, kino eller diskotek. Skal de finne på noe gøy, må noen i nabolaget arrangere fest. Siden nesten ingen har råd til instrumenter, er det ofte en god dj som redder festen.

Fortsettelse her.

Bonus: En alternativ versjon av omslaget. Det ble rett og slett for mange tryner, så oldschoolerne i andre rekke måtte dessverre utgå.

2 svar på “Faktaløven min er her”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..