Jeff Smith er tilbake med Bone-boka Tall Tales, en samling av noe nytt og mest gammelt. Men i 2011 kommer den splitter nye trilogien Quest for the Spark. Jeg feirer med mine Bone-anmeldelser.
Tall Tales er i hovedsak en nyutgivelse av spinoffserien Stupid, Stupid Rat-Tails, skrevet av Tom Sniegoski og tegnet av Jeff Smith. I beste Donaldpocket-stil er historien pakket inn i en ny rammehistorie og et knippe nye småhistorier, så hvis du allerede har lest Stupid, Stupid Rat-Tails er det like greit å styre unna.
Men i 2011 er det duket for et splitter nytt Bone-eventyr, trilogien Quest for the Spark. Også denne er skrevet av Sniegoski og illustrert av Smith. For det er ingen tegneserie, mer en illustrert roman i stil med Stardust av Neil Gaiman og Charles Vess. Men for Bone-fans er det uansett gode nyheter at Bestemor Ben, Thorn og rottenikkene vender tilbake, nå sammen med noen helt nye figurer i Bone-familien. I tillegg må vi ikke glemme Rasl, som er Jeff Smiths nye science fiction-serie, og hittil samlet i to bøker. Mer her.
Over til anmeldelsene:
Jeff Smith
Bone – One Volume Edition
Cartoon Books 2004
6/6
De tradisjonelle serieheftene er på retur i USA, men samtidig satser utgiverne tyngre på bokutgivelser av de samme seriene. På sikt blir det spennende å se hva dette vil bety for utviklingen av nye serier, men akkurat nå kan vi glede oss over at mange mesterverk blir tilgjengelige mellom to permer. Ofte med priser lommebøkene kan juble over.
Jeff Smith startet sitt humoristiske fantasyeventyr Bone i hefteform i 1991, og 10. mai i år satte han sluttstrek med nummer 55. Dedikerte fans har ventet i spenning i årevis, men for noviser (og de som kjøpte den norske oversettelsen av første bok), kommer Bone – One Volume Edition som manna fra himmelen.
Hele 1322 sider med spøk, spenning, fantasiflukt, originale figurer og overraskende historier. På sitt beste er Bone som et samarbeid mellom Carl Barks og J.R.R. Tolkien, og eventyret er like underholdende for voksne som barn. Smith mister noe damp i enkelte passasjer, men du får knapt bedre og like varig underholdning enn dette for 400 kroner i dag.
Jeff Smith og Charles Vess
Rose
Cartoon Books 2001
Lekker fantasy.
Mye av appellen med suksesserien Bone var den hårfine balansen mellom sjarm, humor og ren fantasy Jeff Smith opererte med. Beskrivelsen “Snurre Sprett møter Ringenes herre” var svært treffende, for hvor ellers kunne man raskt skifte fra et helsprøtt kappløpp mellom kuer og alvorstunge drager i episke eventyr?
Med tiden tok den tunge fantasy-profilen mer over i Bone, selv om viddet hele tiden lå i bunn. Men med Rose vender Smith humoren ryggen, og presenterer en vaskeekte og mer tradisjonell fantasyserie.
Rose er en prolog til Bone, den handler om Gran’ma Bens ungdom som prinsesse, før de tragiske hendelsene som leder opp til Bone. Her får vi mystiske sekter, trolldom, drager og mystikk. Det er langt fra like sjarmerende som Bone og historien er mer ordinær – men jeg klager ikke når Smith har gitt tegneoppgaven til Charles Vess.
Vess er kanskje en ypperste av dagens fantasytegnere, kjent for flere samarbeid med Neil Gaiman (Sandman, Stardust og Books of Magic). Han kan få ethvert dødt manus til å slå gnister; ingen kan tegne middelalderlandskap og fabeldyr som ham.
Tom Sniegoski og Jeff Smith
Bone: Dumme, dumme rottenikker
Bladkompaniet 2001
Mest for fansen.
Bone-skaper Jeff Smith gjester årets Raptus-festival, og det er nok hovedgrunnen til at dette bladet kommer ut på norsk.
Den pågående sagaen om de tre Bone-fetrene er blant den senere tids mest bemerkelsesverdige tegneseriesuksesser – et episk fantasyeventyr fortalt med stor glød og sjenerøse porsjoner humor. Bladkompaniet har gitt ut de to første bøkene i serien, men måtte ulykkeligvis gi opp fortsettelsen på grunn av sviktende salg.
Serien er hittil samlet i sju bøker i USA, samt to spinoffserier: Den rendyrkete fantasy-serien Rose skrevet av Smith og tegnet av Charles Vess, og den mer humoristiske Stupid, Stupid Rat-Tails, skrevet av Tom Sniegoski og tegnet av Smith.
Fordelen med Dumme, dumme rottenikker er at den står på egne ben på siden av den pågående Bone-sagaen, og kan fungere som en smakebit – underholdende som den er. Men kjenner du ikke til Bone fra før, bør du heller plukke opp den første boken i eventyret. For dette er i bunn og grunn mest en bonus for fansen.
10 svar på “Bone vender tilbake”
[…] This post was mentioned on Twitter by Øyvind Holen, Geir Aasen. Geir Aasen said: RT @oyvindholen: [blogg] Jeff Smith er tilbake med mer Bone http://bit.ly/csILV9 #tegneserier […]
Jeg synes nå både Shazam : The Monster Society of Evil og de to heftene av RASL jeg har lest har lettet litt på savnet etter Bone. Bone ble for min del en serie jeg gikk og håpet skulle ende, en annen var Terry Moore`s Strangers in Paradise. I Smith sitt tilfele var det maset med Image, så var det avbrekket når han hadde trøbbel med øynene og den var ikke veldig morsom på slutten. Et boktips til slutt. Bartleby & co av Enrique Villa-Matas er en av de bedre bøkene skrevet.
Sant, Bone dro nok ut avslutningen for lenge. Jeg husker at jeg ikke var så engasjert i finalen. Har ikke fått helt foten for Rasl, men den er ok.
Takk for boktips, men har du lest Terry Moores nye forsøk? Interessant nok har han også hivd seg på science fiction, men resultatet er også her foreløpig litt på det jevne.
Echo heter den, hittil samlet i fire bøker tror jeg.
Masochist light som jeg er begynte jeg å abonnere på heftene. De gode nyhetene er at han avslutter med nr. 30 og det er bare 5 hefter igjen. Ikke at den er så intenst dårlig, men historien virker forvirrende og det smitter.
Jeg kjøpte den store Bone-boken i bryllupsgave til et vennepar av meg. Takk for nyheten om at en ny trilogi er på vei, og det ser ut til at jeg bør ta en titt på Rasl også-
Jeg ser fram med den nye Bone-serien med blandete følelser selv. For det første har ikke Jeff Smith skrevet selv, men overlatt det til Tom Sniegoski. Og for det andre er det ikke en tegneserie, men en illustrert fortelling. Lukter litt raske penger etter at Rasl ikke helt slo an.
Men Rose-serien bør du sjekke ut, hvis du ikke har gjort det alt.
Jeg er da en av novisene og en av de som kjøpte oversettelsen av den første boken. Ser det går an å kjøpe «dragedreperen» og «åndesirkelen», det står på beskrivelsen at de er del to og tre av triologien. Når jeg ser på boneville.com tilsvarerer de vol. 4 og 7. Tisvarer de tre norske oversettelsene «Bone – One Volume Edition»? Lettere forvirret her…
Nei, det er ikke så lett med alle disse samlingene.
Selve Bone-sagaen består av 55 tegneseriehefter, som ble samlet i ni bøker, og som blir omtalt som tre trilogier. Dette er på norsk samlet i tre bøker i farger: Den mystiske dalen, Dragedreperen og Åndesirklene.
Alt dette er samla mellom to permer i One Volume Edition, som er en samling av hele sagaen, men i svart/hvitt.
Men i tillegg til dette kommer altså spinoffseriene Rose, Tall Tales og den kommende Quest for the Spark.
[…] du Bone og Sergio Aragonés’ Conan-parodi Groo er sjansen stor for at Stan Sakais samuraikanin Usagi […]
[…] (Mer om Love and Rockets her. Mer om Bone her.) […]