Kategorier
Tegneserier

Fyll opp bokhylla med mammutserier

Det har ikke vært like moro å være seriefan med velfylt lommebok og tomme bokhyller siden Jeg-bøkenes glansalder tidlig på 80-tallet. Fyll opp hyllene du også.

(Denne saken er opprinnelig publisert i Rocky i 2004.)

På 1980-tallet år siden var Jeg-bøkene det gjeveste en seriefan kunne ha i bokhylla. Fikk du klørne i Jeg, Donald Duck, Jeg, onkel Skrue eller Jeg, Mikke Mus var lykken gjort. Timesvis gikk med på å fortape seg i eventyrene til mestrene Carl Barks og Floyd Gottfredson, og hyller måtte fjernes i bokhylla for å gjøre plass til gigantbøkene.

Lite visste vi at historiene var maltraktert, forkortet og forminsket i stor skala. Klassikeren «Eggmysteriet» var massakrert ned med flere sider. Ja, selv den aller siste siden var kuttet vekk – enten av plasshensyn eller for å skape en «happy ending».

Siden er seriemarkedet bare blitt enda mer bokhyllevennlig, og det er plass til en rekke godbiter. Her hjemme gis Donald Duck & Co., Asterix og Lucky Luke ut i stive permer i kronologisk rekkefølge, mens gamle travere som Rip Kirby, Modesty Blaise, Fantomet, Spider-Man og Mandrake også samles mellom stive permer. Nasjonalhelter som Jason, Karine Haaland, Steffen Kverneland og Frode Øverli boltrer seg i bokhyllene, og Pondus-samlingene er blitt årvisse skjønnlitterære bestselgere.

Vender vi nesa mot USA, ser vi en ny trend: Mammutbøkene. 500 til 1000 sider med hefteserier mellom to permer for en billig penge. Utseendemessig ligner de på telefonkatalogen, men likheten stopper der. For her er det mye stor underholdning og litteratur for pengene. Her er noen anbefalte «telefonkataloger»:


1. Cerebus nr. 1 – 16 av Dave Sim og Gerhard (Aardvaark-Vanaheim).

Tegneserie-telefonkatalogens mor. Dave Sim startet hefteserien om det sverdsvingende jordsvinet Cerebus i 1977, som en kjærlig parodi av Steve Gerbers Howard the Duck og Barry Windsor‑Smiths Conan. Den utviklet seg raskt til et sosiopolitisk og voldsomt ambisiøst verk, der Sim benyttet anledningen til å fremme sine uortodokse syn på alt fra religion og politikk til seriebransjen og feminisme. I vinter satte Sim sluttstrek etter utrolige 300 numre, og hans 16 gigantiske boksamlinger, på det meste på over 500 sider pr. bok, er blitt skoledannende. Sjekk spesielt ut High Society og Church & State.


2. Bone – One Volume Edition av Jeff Smith (Cartoon Books).

Jeff Smiths humoristiske fantasyeventyr startet i hefteform i 1991, og ble avsluttet 10. mai i år etter 55 numre. Bladkompaniet rakk å gi ut den første av ni bøker i serien på norsk, men her er hele sagaen samlet mellom to permer. Det vil si over 1300 sider med spøk, spenning, fantasiflukt, originale figurer og overraskende historier.


3. Palomar: The Heartbreak Soup Stories av Gilbert Hernandez og Locas av Jaime Hernandez (Fantagraphics Books).

Brødrene Jaime, Gilbert og Mario Hernandez startet bladet Love and Rockets i 1983, og holder det fortsatt gående. Mario ramlet av lasset tidlig (han gjorde comeback for noen år siden), men Gilbert og Jaime har hver for seg laget noen av de mest oppsiktsvekkende seriene de siste 20 årene. Høydepunktet er utvilsomt deres «Palomar»- og «Locas»-serier, og her får du de første sagaene samlet i to gigantbøker. Den 500 sider tykke Palomar samler Gilberts serier fra den mytiske mellomamerikanske småbyen med samme navn, der han sjonglerer et gigantisk persongalleri og hjerteskjærende, morsomme og rørende historier. Det samme gjør broren Jaime i 700 sider lange Locas, men da med en gjeng latinamerikanske punkejenter i California i hovedrollen. Essensiell lesning!


4. Jag Arne: Arne Ankas samlade serier 1983–1995 av Charlie Christensen (Kartago Förlag).

Arne And kjenner de fleste, og her får du den grinebitende poetens samlede verker mellom to permer (med unntak av selvbiografien Bombad & sänkt) – i en innpakning sterkt inspirert av Disneys «Jeg»-bøker. I forordet spekulerer den svenske historikeren Peter Englund om andas popularitet: «Ankan själv står fri, hyser i all sin besvikelse och sin välavvägda hysteri inga fördomar om några grupper eller ideologier, utan avskyr alla lika hjärtligt.»


5. From Hell av Alan Moore og Eddie Campbell (Top Shelf Productions).

Høsten 1888 myrdet Jack the Ripper fem prostituerte i Whitechapel-slummen i London. 100 år senere begynte seriemesteren Alan Moore å skjære i Ripper-mytene med samme målbevissthet og sluhet som Jack brukte mot sine ofre. Den over 500 sider lange tegneserien om Ripper-drapene ble film med Johnny Depp i hovedrollen, men filmen når ikke opp til anklene til tegneserien. «Dersom du kutter dypt, presist, iherdig og metodisk nok, kommer du ikke bare frem til hvordan noe fungerer, men også meningen bak det. Dette er en obduksjon av en historisk hendelse, der jeg bruker fiksjon som skalpell,» skrev Moore da serien startet som føljetong i antologien Taboo i 1989. Bare fotnotene her er lengre enn de fleste tegneserier.


6. The Essential Spider-Man av Stan Lee og Steve Ditko (Marvel Comics).

Marvel har samlet sine klassiske superheltserier i en mengde formater opp gjennom årene, og selv om den påkostede Marvel Masterworks-serien er det beste valget for feinschmeckerne gir Essential-serien utvilsomt best valuta for pengene. Her trykkes de første historiene i Marvels gullalder på 60-tallet opp i digre svart/hvitt‑bøker på over 500 sider. Sjekk ut alle de tidlige Spider-Man-seriene for en billig penge, og kast deg så over Fantastic Four og X-Men. Blir du ikke mett, finnes en rekke flere serier, men bøker som The Essential Iron Man er bare for spesielt interesserte og Marvel-zombier.


7. Blankets av Craig Thompson (Top Shelf Productions).

De fleste mammutbøkene er samlinger av gamle hefteserier. Når nye hefter selger stadig dårligere blir spørsmålet hva som skal gis ut i framtidas mammuter, men kanskje Craig Thompson representerer løsningen? Han ga ut den monumentale serieromanen Blankets i bokform i 2003, uten at den hadde tatt veien om hefteformatet først. Dette er en rørende skildring av Thompsons egen oppvekst i et kristent hjem og hans møte med den første kjærligheten og religiøse tvilen. Det er et imponerende verk på nesten 600 sider, en prestasjon som ikke blir mindre når dette faktisk er Thompsons andre tegneserie noensinne.


8. Jimmy Corrigan: The Smartest Kid on Earth av Chris Ware (Jonathan Cape)
.
Det endelige beviset på at avisserier ikke trenger å handle om kjappe vitser. Chris Wares bekmørke tragedie om den ensomme og usikre Jimmy Corrigan gikk som føljetong i en alternativ avis i hjembyen Chicago, før Ware brukte dem i heftet ACME Novelty Library. Her er hele den 380 sider lange sagaen samlet, og det blir så trist at du bør trå varsomt. Ikke les denne en mørk høstkveld, men spar den til vårsola dukker opp igjen. Verket ble som første tegneserie nominert til The Guardian First Book Award, en pris som årlig deles ut til skjønnlitterære debutanter. Ware vant, og i prisbegrunnelsen het det: «En fantastisk vinner som viser hva The Guardian-prisen handler om: Originalitet, energi og stjernekvaliteter når det kommer til både fantasi og utførelse. Den utfordrer oss alle til å revurdere våre begreper om hva litteratur er, og hvor litteraturen går på begynnelsen av det 21. århundre».


9. The Complete Peanuts av Charles M. Schulz (Fantagraphics Books).

«Peanuts er en tegneserie for voksne, til og med for voksne voksne. Den handler om voksne problemer, lagt i munnen på barn. Den kan leses av barn, de kan til og med finne på å like det de leser, men det er ikke laget for dem. Serieskaperen bruker sitt medium til å komme med poengterte observasjoner om litteratur, kunst og teologi.» Knut Nærum skrev dette om første bind av storverket The Complete Peanuts i en anmeldelse i Morgenbladet. Knøttene har aldri fått anerkjennelsen serien fortjener i Norge, og de fleste av oss kjenner dårlig til seriens storhetstid på 50- og 60-tallet. Nå gir Fantagraphics oss sjansen til å oppdatere oss, med en komplett bokutgivelse av alle Schulz’ avisserier i kronologisk rekkefølge. Det blir 25 bind utgitt over 12 år. 7500 sider. Begynn nå!


10. Lone Wolf and Cub nr. 1 – 28 av Kazuo Koike og Goseki Kojima (Dark Horse Comics).

I 1970 vandret samuraien Itto Ogami og hans vesle sønn Daigoro for første gang over de japanske slettene, ført i pennen av forfatteren Kazuo Koike og tegneren Goseki Kojima. Sagaen om keiserens bøddel som ble lovløs samurai og leiemorder er en av de aller ypperste japanske tegneseriene, og den engelske oversettelsen er utgitt i 28 bøker på over 300 sider. Det nær 9000 sider lange opuset er tegneseriens svar på Akira Kurosawas De syv samuraier – preget av filmatisk og dvelende fortellerstil, historisk innsikt og voldsom brutalitet. Den er et forbilde for både Frank Miller (som har tegnet flere av bokomslagene) og tegneserien/filmen Road To Perdition.


11. The Spirit Archives av Will Eisner (DC Comics).

Norske lesere kjenner godt til Will Eisners mystiske helt Denny Colt – alias The Spirit – gjennom flere albumutgivelser og tallrike biserier. Her er luksusutgaven; den komplette utgaven av The Spirit-serier fra 1940 og 12 år framover. Du trenger på ingen måte hele serien, for her er også seriene som ble laget da Eisner var i militæret under andre verdenskrig. Sjekk ut nummer 1 og 2, samt nummer 12 og utover i serien.

2 svar på “Fyll opp bokhylla med mammutserier”

En annen av Cerebus bøkene en burde lese er Jaka`s Story. Den vakreste kvinneskildringen skrevet av en periodevis misogyn noensinne.

Når det kommer til From Hell er den bare altfor lang, tegningene ubehagelig klaustrofobiske og det at Moore bruker så mye tekst på å fortelle hvem morderen kunne ha vært, bare for å avslutte med at det stemmer så definivt ikke var rimelig irriterende.

Jeg vil bare nevne at DC har sitt motstykke til Marvel`s The Essential serie, Showcase. Leste nettopp bind 1 av Mike Grell`s Warlord. 500 sider med en serie en såvidt fikk lest i 1981 årgangen av Lynvingen ble litt i meste laget. Kjøpte også Batman and the Outsiders, men der måtte jeg gi opp. Selv om det var Jim Aparo, før han fallerte, som tegnet.

En annen anbefaling må være The Essential Moon Knight volume 1 og 2. Bill Sienkiewicz sine tegninger gjør seg nesten like bra i svarthvitt som i de originale fargeutgivelsene. Og alle vet at han er en av de største serietegnerne gjennom tidene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..