Kategorier
Hiphop Musikk reggae

Combinations: Fra raï til reggae

I anledning Oslo World Music Festival: Med samleplata combiNATIONS viste Oslos innvandrede musikere styrke i 1999. Når får den sin oppfølger?

Les historien bak det vanskelige world music-begrepet her. Les om den hjemlige kritikken mot Oslo World Music Festival her.

Salsa på Belleville, reggae på Blue Monk, asiatisk drum’n’bass på Blå, raï på Soria Moria. Du trenger ikke engang reise ut fra Oslo for å møte den virkelig store musikkverdenen. Nå har det ukjente Musikk-Oslo samlet seg på plate.

– De store plateselskapene er mest opptatt av å presentere norske kopier av britisk og amerikansk musikk. Musikk med utgangspunkt i andre deler av verden er de vært svært skeptiske til, mener Arne Berg, produsent for combiNATIONS.

Plata samler afrikanske, søramerikanske og asiatiske musikere med adresse i Norge, de fleste av dem i Oslo.

Vilt
– Spennvidden går fra tradisjonell kinesisk musikk til moderne drum’n’bass, men kan grovt deles i tre deler: Tradisjonell musikk, moderne dansemusikk som algerisk raï og cubansk salsa, samt crossoverprosjekter som Phono og Bugge Wesseltoft.

Raï-sangeren Cheb Hocine gjør sin platedebut på combiNATIONS. Hocine kom til Norge for ti år siden, men det tok åtte år før han igjen fikk sunget musikken han elsker. Nå er han ofte å se på osloscenene med sin gruppe Raï To.

– Når jeg spiller her i Oslo blir det ville tilstander; folk danser og det er mye action. Men å få være med på denne plata sammen med musikere fra så mange land er veldig spennende.

Hocine planlegger nå å spille inn og utgi en cd på egen hånd. Dette har tidligere nesten vært den eneste muligheten for artistene på plata. Tony Blesson fra Elfenbenskysten, Dallar Dassa fra Sør-Afrika, Claudio & Cristina Latini fra Brasil og Ras Nas fra Tanzania, USA og Nicaragua har alle gitt ut plater utenom den etablerte plateindustrien.

På egen hånd
– Vi må gjøre alt selv, og det har vært vanskelig å få distribusjon i Norge, forteller Nasibu Mwanukuzi i Ras Nas.

Gruppa platedebuterte i fjor med Cut You Loose, men foruten rosende omtale i Osloposten og Klassekampen var det vanskelig å nå frem i norske medier. Musikken henter fra reggae, dub, heavy metal og drum’n’bass med sang på engelsk og swahili.

– Det er faktisk lettere å få oppmerksomhet i utlandet enn hjemme i Norge. Vi er blitt spilt på radio i Italia, England og USA, og har fått en del oppmerksomhet i hjemlandet mitt, Tanzania.

Arne Berg tror en viss bedring er på gang, for eksempel har salsagruppa La Descarga skrevet kontrakt med Farmen Records. Deres Descongelate kommer etter planen ut til jul.

– Nordmenns interesse for musikk fra andre deler av verden er økende, tror Berg.

Nå mangler det bare at vi blir oppmerksomme på musikerne som allerede finnes her i byen.

Opprinnelig publisert i Osloposten.

Bonus: Osloposten-anmeldelse av plata.

Diverse artister
combiNATIONS: The New International Music of Norway
Etnisk Musikklubb 1999
5/6

combiNATIONS er en fascinerende og spennende oversikt over en norsk musikkverden de færreste kjenner til. Her er tradisjonell og moderne musikk med aner i Senegal, Elfenbenskysten, Brasil, Cuba, India, Kina, Andesfjellene, Algerie, Iran med mere. Alle musikerne har bostedsadresse i Norge, de aller fleste i Oslo.

DJ Darknorse har fått, den i utgangspunktet umulige, oppgaven å mikse dette sammen til en helhet. Enkelte steder hakker det litt, men combiNATIONS står frem som en langt mer helhetlig affære enn fryktet.

Plata begynner med Solo Cissokhos vidunderlige “Bitilo” fra plata Frå Senegal til Setesdal, og glir over i Tony Blessons typisk melodiøse (og litt glatte) afropop. Bugge Wesseltofts møte med marokkanske Michy remikses, reggaegruppa Ras Nas er på sitt mest nyskapende, Dallar Dassa er basstung og spennende, mens Inti viser at latinamerikanske panfløyteorkestre kan være langt mer enn publikumsfrieri på Karl Johan.

Etter litt latinamerikansk samba (Claudio & Cristina Latini) og salsa (La Descarga) tas vi inn i platas mer tradisjonelle “folkemusikkdel”. Ikke like umiddelbar, og kanskje litt tidkrevende, men absolutt givende hvis man gir musikerne tid.

Plata avsluttes med platedebuten til raï-sangeren Cheb Hocine og DJ Darknorses egen gruppe Phono. Hocine overbeviser stort, og ligger ikke langt unna de mer berømte “chebene” i hjemlandet. “Ya Rayah” er raï av internasjonal klasse, og bør absolutt ha eksportpotensiale. Phono avslutter med “Phrana”, klubbmusikk med tablas og saz, og viser veien fremover.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Ett svar på “Combinations: Fra raï til reggae”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..