Kategorier
Intervjuer Skjønnlitteratur

Da Lars Ramslie drukna i bokhøsten

Forfatteruka, dag 2: Kan jeg skryte litt av å ha intervjua Lars Ramslie allerede med debutromanen Biopsi i 1997? Ja, selvsagt kan jeg det. Og her er intervjuet.

Med debutromanen Biopsi håpet Lars Ramslie å vekke oppsikt og levere et krast innlegg i samfunnsdebatten. Slik gikk det ikke. Boka druknet i et frådende hav av Gro-biografier og andre storkanoner, en skjebne flere høstdebutanter sliter med.

– Jeg trodde boka skulle bli mottatt med flyskrift og raketter over himmelen. I ettertid skjønner jeg at en bok har svært lite å si i den store sammenhengen, sukker den 23 år gamle debutanten.

I forfall
Biopsi handler om en mann i forfall, en brutal og medrivende skildring om det ødeleggende forholdet mellom en handikappet far og hans sønn. Når faren må amputere begge beina som følge av sykdom, faller den tidligere så oppegående sjømannen og bokseren ned en spiral av alkohol, narkotika og fortvilelse.

– Faren blir forrådt av sitt eget kjøtt, og opplever at kroppen hans råtner opp. Han går over fra å være en ressursperson til et problem, og følelsen av å være i veien knekker ham.

Ramslie skriver rått og knapt om et menneske som teppet ble revet vekk under. Historien utspiller seg gjennom løsrevne fragmenter, nærmest som et puslespill satt sammen av sønnens minner om faren.

Enhver som har tilbrakt tid hos en alvorlig syk på sykehuset vil kjenne seg igjen når sønnen besøker sin far i boka: «Du famler etter søsterhjelpen, griper, sleper deg inn i en stilling, velter sammen. Øynene stive, mangler motorikk, forsvømt blanke av lysrøret over vasken, morfinen. Blikket vridd ut av fokus. Pupillene innsnevret til det innerste. Hvis du sier noe er det ikke til meg. Hvis jeg rører ved deg merker du ikke noe.»

Engasjert
Ramslie er oppriktig engasjert på vegne av de svakeste i samfunnet. De narkomane, de syke, alle klientene, hvordan de blir behandlet og motarbeidet.

– Jeg skreiv boka for at jeg følte at ingen andre skriver om taperne i samfunnet, de man ser på trikken og leser om i avisene. Det provoserer meg å se hvordan politiet jager narkomane i Oslo fra sted til sted, og når jeg leser i Dagbladet at 38 prosent av Norges befolkning mest av alt frykter narkomane.

Ramslie forteller med glød om sitt ideal franske Emile Zola, som for nøyaktig 100 år siden virkelig klarte å sette dagsorden, med den rykende artikkelen «J’accuse», koblet til anti-semittisme og Dreyfus-saken.

– Jeg hadde lyst til at Biopsi kunne være en del av samfunnsdebatten, og mener selv den er en rimelig krass kommentar til Norges narkotikapolitikk og klientsamfunnet. Men jeg håper at de som leser den at de reflekterer over det de har lest, og tar stilling til problemene. Så lenge leserne reagerer på en måte er jeg fornøyd.

Men hva hjelper vel det når dagens romaner aldri finner vei inn på nyhetssidene i avisene, og de etablerte forfatterne er mest opptatt av å debattere om hvorfor folk ikke leser bøker eller anklage hverandre for å skrive dårlig.

– Jeg ville helt sikkert fått mer oppmerksomhet dersom jeg anklaget Anne Holt og Torgrim Eggen for å skrive elendig litteratur. Men det er jeg ikke interessert i.

1997-debutantene (fra Oslo):
Jo Nesbø er mest kjent som vokalisten i Di Derre. Men i høst debuterte han som forfatter med krimromanen Flaggermusmannen, uten tvil den mest kommersielt vellykkede av høstens oslodebutanter med 9000 i opplag. Her er høstens debutanter, med opplag i parentes:

Jo Nesbø: Flaggermusmannen (ca. 9000)

Roger Kurland: Lekestue (ca. 3000)

Kyrre Andreassen: Det er her du har venna dine (ca. 2500)

Kjetil Try: Stø kurs (ca. 2500)

Arild Søgnen: Bueskytteren (ca. 2000)

Lars Ramslie: Biopsi (ca. 2000)

Opprinnelig publisert i Osloposten.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Da Lars Ramslie drukna i bokhøsten”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..