Jørgen Gunnerud: Blodet flyter på Hovseter

Forfatteruka, dag 5: Jørgen Gunnerud er i høst aktuell med sin niende bok, finnmarkskrimmen Skje din vilje, men her skal det handle om Oslo. Med sin tredje krimroman, Gjerningsmann: Ukjent (1998), flyttet Jørgen Gunnerud mordene rett inn i naboblokka på Hovseter.

«Hvem faen kjenner en drabantby?» Slik begynner Gjerningsmann: Ukjent, og det blir fort klart at etterforsker Knut Moen i alle fall ikke gjør det. En ung kvinne blir funnet myrdet i en blokkjeller på Hovseter i 1979, og Jørgen Gunneruds helt Knut Moen blir satt på saken fordi han bor i en av naboblokkene.

Soveby
– Jeg har bodd i blokkene på Hovseter siden de ble bygget på midten av 70-tallet, og kjenner fortsatt ingen av naboene mine. Det virker som det er svært vanskelig å lage byliv og sosiale samlingspunkt i drabantbyene, de blir sovebyer for alle andre enn småbarnsfamilier, mener Gunnerud.

«Når han tenkte nøye etter, hadde han ikke snakket med et menneske siden han flyttet hit.» Det må et drap i nabolaget til for at etterforsker Moen gjør seg kjent med sine naboer.

– Drabantbyen på Hovseter er veldig spesiell. Høyre gjorde hva de kunne for å unngå at OBOS fikk bygge blokkene her, og etter at boligene ble reist fikk beboerne skylden for økt kriminalitet.

Historien i Gjerningsmann: Ukjent dukket første gang opp i Gunneruds hode tidlig på 80-tallet, hvor den ble liggende fordi opphavsmannen ikke hadde tro på egne skriveferdigheter.

– På mange måter er dette min egentlige debutroman.

Gunneruds første bok kom ut i 1994, og var en samtidskrim fra Finnmark. I 1996 flyttet han intrigene til Grünerløkka på 80-tallet før han nå har vendt hjem med «heimstadkrim» fra Hovseter på 70-tallet. Fortsetter det slik blir neste bok et kammerspill fra en leilighet på Gunneruds oppvekststed Majorstua på 60-tallet.

– Neste bok blir nok en samtidsbok; og jeg har fortsatt flere historier om Knut Moen på lager.

Eksotisk
– Mange krimforfattere flytter sine mysterier til fjerne og eksotiske steder. Du har valgt å gjøre det motsatte?

– Jeg så på det som en utfordring å skrive en kriminalintrige fra en anonym drabantby. Jeg liker å lage roman av tilværelsen rundt meg, å vri litt på virkeligheten. Og ikke glem at for mange mennesker er en drabantby noe eksotisk.

Blokkbebyggelsen på Hovseter ligger bokstavelig talt i skyggen av Holmenkollåsen, og var vestkantens første drabantby.

– Noe mer småborgelig enn disse borettslagene skal du lete lenge etter, men det er klart at det har vært en del kniving. Skolegangen ble ordnet slik at villabarna gikk på Voksen skole og blokkbarna gikk på Hovseter skole. Det mest absurde var at skolene lå slik til at barna gikk forbi hverandre i motsatt retning på veien til skolen.

Opprinnelig publisert i Osloposten.

2 kommentar

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Øyvind Holen, Øyvind Holen. Øyvind Holen said: [blogg] Forfatteruka dag 5: Jørgen Gunnerud: Blodet flyter på Hovseter http://bit.ly/bgHPXd #litteratur #krim […]

  2. […] fikk den ideen? [2013-kommentar: Etter at saken sto på trykk, fikk jeg tips om at jeg burde lese Jørgen Gunneruds Skje din vilje (2010). Det skal jeg snart […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: