Kategorier
Hiphop Intervjuer Musikk

Tungtvann brekker ned Mørketid

Mandag 22. november gir Tungtvann ut jubileumsutgaven Nord og ned: 10 år med reinspikka hip hop, en utvidet utgave av 2000-debuten, med remikser, livespor og annet bonusmateriale. I dette intervjuet fra 2002 brekker de derimot ned oppfølgeren Mørketid.

(Mer Tungtvann-stoff: Les om Tungtvanns tur til Svalbard her. Les om Jørg-1s forvandling til Joddski her. Og les om Raggabalder Riddim Rebels her.)

Med Mørketid skulle Tungtvann riste av seg «fyll og sex»-stempelet. Men så ble hiphopduoen stemplet som snutehatere og dopliberalister.

Duoen Tungtvann dukket opp som en kule på den norske hiphopscenen på tampen av 1999, og debuterte med Nord og ned året etter. Nå er duoen tilbake med Mørketid, og med fast jobb som husband på «Åpen post» ser fremtiden lys ut – selvom de ikke er helt fornøyd med sitt nye image i media.

Konsertomtalen fra Aftenposten Aften gikk rett på sak: «Slemme gutter. Tungtvann hylder dop og hater purken» sto det. Rapper Jørg-1, alias Jørgen Nordeng (23), og Poppa-Lars, alias Lars Audun Sandness (28), sukker tungt i kor.

– Det skal bra lite til, det holder å slenge en liten melding om politet. Egentlig er det sinnssykt kjipt; det er ikke dette vi vil fokusere på, sier Jørgen.

Ut fra forhåndsomtalen skulle en tro Tungtvanns album nummer to, Mørketid, er en fusjon av N.W.A.s «Fuck Tha Police» og Cypress Hills «I Wanna Get High». Vi tok oss tid til å høre nøyere på tekstene sammen med Jørgen.

1. «Mørketid» er en klassisk «call to arms»-låt der Tungtvann markerer revir. «Tungtvann befal at du tar den helt ut / Og forsyn deg grådig av det som vi del ut / Husk at folk som oss tiltrekk sæ en del snut».

– Leketiden er over, nå kommer mørketiden. Samtidig er låten siste rest av det gamle Tungtvann; en klassisk partylåt.

2. «D E sånn» er en streng formaning om å ta ansvar for eget liv. «Det nøtta’ke å skjell ut kuratora / Når det e dæ sjøl som du burde ta et tak i, mann»

– Uansett hvor kjipt du har det og hvor dårlig du synes staten behandler deg, er det du selv som må tak i livet ditt.

3. «Pøbla» er en klassisk oppvekstlåt. «Var det ille på Ørnes, var det verre i Bodø by / Der folk som mæ hadde ry for å være avsky-elig»

– «Pøbla» kunne vært hvor som helst i Norge. Med unntak av Warlocks er det få norske rappere som forteller om seg selv, de rapper stort sett om det å rappe. «Pøbla» er en låt mot Janteloven.

4. «T D Her» er en partylåt med mørkere undertoner; en hyllest til frikerne blant oss. «De som panta flaska førr å få råd te nye / Sånne som jobba lite, drekk litt og fyra mye / Som lura sæ unna kreditora som purra / Og e dirty – somrusserhora e i Skipagurra».

– Da jeg begynte med hiphop var hiphoperne klart en form for frikere. I dag er situasjonen en helt annen; alle subkulturer har sine egne sosser og frikere – også hiphop.

5. «FNL», «Farlig Narko Liga», peker nese til Bygde-Norge, og spesielt narkofrykten der. «Æ kan alle triksan når det kommer te å mekk / Så å send blekka te mæ e kjent som et sikkert stekk»

– Dersom to hiphopere blir tatt med et gram hasj kan media på småsteder raskt slå det opp som «farlig narkoliga». Legalisering av hasj og marihuana er ingen kampsak for oss, men vi er for Straffelovkommisjonens forslag om å avkriminalisere bruk og oppbevaring.

6. «Æ E» er en skrytelåt med dobbel bunn. «Men æ e han som de definitivt ikke kan forbigå».

– En må være en smule selvopptatt for å rappe om seg selv. På sikt er det et mål å fortelle historier fra et annet ståsted enn mitt eget.

7. «Fram T 95» er en klassisk «back in the days»-låt. «Når lykken var et opptak av MTV Raps / Når de spelte bangers, så som de ikke gjør lenger / Transformerte du til headnodder fra headbanger».

– Denne handler om da jeg oppdaget hiphop – da jeg kunne vente to uker på et videopptak av «Yo! MTV Raps». I dag er alt så lett tilgjengelig, og det holder med å krangle på diskusjonsfora på nettet i to uker for å skape seg et «navn».

8. «Landstryker» er Jørgens hyldest til sine litterære forbilder. «Et problem, æ e en bohem som han Hans Jæger».

– Om noen år vil norske hiphoptekster være en del av norskundervisningen. Jeg finner mye inspirasjon hos forfattere som Hamsun, Saabye Christensen, Bjørneboe og Jæger.

9. «Ekte Menneske» er et stort «fuck you» til alle hiphopfundamentalister: «Æ lura på om æ e den eineste / Som driti kem som e den reineste».

– Det er så mange regelryttere i dagens hiphop, men det er bare de som tør å bryte reglene som har skjønt hva hiphop er.

10. «Bransjehora» tilbyr et gløtt inn i platebransjens mindre morsomme sider. «Folk trur at æ er blitt popstjerne / Men hvis de si noe sånt kan de ikke ha fått hjerne».

– Dette er den sinteste låten vår, og angriper folk som vil være venner med oss fordi vi er «popstjerner».

11. «Supermann II» er andre del «Supermann Elsker»-historien, der blant annet en jente ved navn Lene M. dukker opp som bifigur. «Supermann Elsker / Yo, æ kan alle triks / Det finnes ikke nå sexliv æ ikke kan fiks».

– Supermann Elsker er en tegneseriefigur. Historien fortsetter nok, for jeg vil gjerne at det skal få en lykkelig slutt. Men jeg er hypp på å lage en historie som er mer seriøs, men det får nok vente til neste plate.

Opprinnelig publisert i Aftenposten.


Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

17 svar på “Tungtvann brekker ned Mørketid”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..