Kategorier
Hiphop

Til ungdommen

Hvem sa at hiphopen forgubbes? To av 2010s mest vitale artister er produsenten Lex Luger (19) og rapperen Soulja Boy (20).

«I’m not sure when Soulja Boy’s music stopped sounding like parody to me,» skriver Jermaine Hall, sjefredaktør i Vibe, i lederartikkelen i oktober/november-nummeret. Skeptikeren er blitt fan, og hyller nå Soulja Boys fengende låter, brede appell, markedsføringsteft og bruk av sosiale medier.

«I’ve made an effort to understand the boy genius’ movement,» skriver Hall videre, og forteller at han knakk koden etter låta «Turn My Swag On»: «A mix of alchol, an intoxicating hook and a heavyweight trak equals a good time had by all.»

Det er bare å si velkommen etter. Selv syntes jeg «Crank That (Soulja Boy)» var en artig noveltyhit, men ble vel ikke akkurat imponert av debuten Souljaboytellem.com (2007).

Soulja ble raskt «the most hated, most unappreciated», men allerede på oppfølgeren iSouljaBoyTellem (2008) hadde noe skjedd. Guttungen hadde blitt venner med tungvektere som Gucci Mane og Yo Gotti, og viste en økende evne til også å velge de beste instrumentalene. Jeg snudde med låta «Shoppin’ Spree», og så kom «Bingo».

Det er vel ikke akkurat Souljas lyriske kvaliteter som gjør ham underholdende, heller hans humor og evne til å skape fengende festlåter og plukke ut de rette instrumentalene og samarbeidspartnerne. Sjekk «Turn My Swag On».

Siden har Soulja sluppet en stri strøm av kule låter og gode mixtapes, og tredjealbumet The DeAndre Way kan fort bli en av 2011s mest underholdende plater. For ikke å snakke om påvirkningskraften Soulja Boy har hatt på en ny generasjon rappere der «swag», «futuristic», Twitter og en stri strøm av kreative Youtube-videoer er buzzordene. Bare se på samarbeidet mellom Soulja Boy og den hyperaktive eksentrikeren Lil B fra The Pack. Og sjekk for all del ut videoen til «Speakers Going Hammer» her.

Der Soulja Boy allerede er en veteran, er produsenten Lex Luger fortsatt en fersking i faget. For to år siden satt Lexus Lewis hjemme på gutterommet og sendte beats til rappere, men bare én svarte: Waka Flocka Flame. På debutalbumet Flockaveli har Lex Luger stått for brorparten av musikken.

«All I needed is Fruity Loops, my laptop, and my headphones, and I’m going in», sier Lex til Complex.com, og samarbeidet med Waka Flocka la grunnlaget for begges suksess. I dag produserer Lex for Rick Ross og Kanye West, og dette er lyden av 2010:

Og her er gutta sammen:

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

35 svar på “Til ungdommen”

Jeg hater Soulja Boy så sterkt! Null lyrisk talent i det hele tatt 🙂 Skal jeg trekke frem unggutter som holder Hip Hop i live ville jeg begynt med J.Cole. Og hans album, som kommer i vår vil definitivt bli en av rets definitivt råeste plater. Hør Friday Night Lights mixtapen, helt rått! 🙂

Jeg liker godt J. Cole, og har lyst til å se ham live når han kommer til Oslo i vinter. Han er utvilsomt en bedre lyricist enn Soulja Boy, men jeg er fortsatt litt i tvil om han er en god låtmaker.

Soulja Boy er jo, som jeg også er inne på, ikke den skarpeste kniven i rimskuffen. Han er mer en skje.

Men han har evnen til å lage hits og skape trender, og jeg mener han påvirker hiphops utvikling i langt større grad enn J. Cole noen gang kan drømme om.

Om det er bra eller ikke, se det er et annet spørsmål.

Svar

Wiz er kul. Flight School og Kush & Orange Juice er flotte mixtapes, men han må kutte litt ned på røykinga og få ut et album. Curren$y, Smoke DZA og L.E.$ er også verdt å sjekke ut.

Digger hiphop, men Souljaboy er den desidert mest talentløse artisten jeg noensinne har hørt uavhengig av sjanger.
Hvis man kunne bli syk av å høre ting er jeg sikker på at jeg hadde fått kreft av en Souljaboy sang.

Helt enig gi han en sjanse, har dokker hørt
souljaboy – magic
souljaboy -takeoff
souljaboy – speakers going hammer
souljaboy -only god knows

Enda et ign’t nettroll som ikke tør å signere innleggene sine. Du vet at du er ubrukelig? Præhæhæhæ!

Svar

Ja, her tar åpenbart Gaylord fullstendig feil – forøvrig er det flott at arktiske wiggers med røde kinn, som knapt har vært i USA, ikke er fantastisk komiske. Det er også fint – og overhodet ikke storveis underholdende og absurd ironisk – at de fleste svarte amerikanere intenst hater the blue eyed devil.

Det er så flaut jeg har ikke ord. En haug med materialistiske exibitionistiske narsissister, uten noe politisk budskap eller kunnskap, bare hormon drevet lyrics og skrikende amøber, i bakgrunnen på låtene. lol

All men are not equal.

Det å i det hele tatt nevne Soulja Boy Tellem når det kommer til å være en hip-hop artist er rett og slett en skam. Jeg er helt åpen for at folk skal høre på hva de vil, men å ta opp han som en av de store up and coming’sene til 2011 er en drøy overdrivelse. Du har mange andre talenter som J. Cole, Jay Electronica (hands down beste lyricist noen gang!!), Wiz Khalifa, Kid Cudi, B.o.B., Gravy (helt lik stemme og rhyming technique som Biggie, må sjekkes ut) og mange fler.
Og disse gutta er samtidig dobbelt så underholdende og har bedre production enn Soulja. Jeg kan si meg enig i at Soulja Boy er en god producer, men det å si at han er en flink hip-hop artist er for drøyt. Det er Pop.

Immortal Technique – Industrial Revolution
– «so if your message ain’t shit, fuck the records you sold
cuz if you go platinum, it’s got nothing to do with luck
it just means that a million people are stupid as fuck»

Jeg mener ikke at Soulja Boy er en up-and-coming artist for 2011. Han er allerede her i 2010. Tre album and counting… Og hiphop i dag handler ikke bare om lyrics. Det går ikke lenger å komme trekkende med popkortet hver gang man ikke liker en rapper.

Svar

Apropos ung og lovende. Soulja Boys banger «Speakers Going Hammer» er skrevet av Bei Maejor, utvilsomt en av de mest lovende r&b-talentene der ute akkurat nå.

Svar

Han vet ikke en gang hvem Ice-T er, blander ham sammen med Ice Cube. Spol fram til 1:20

Ice-T: «You singlehandledly killed hip-hop!»

Soulja Boy: «Ice-T is old as fuck, old enough to be my great grandfather.»

Svar

Herrens navn folkens, gucci main og little wayne bryr meg ikke i det hele tatt!!! Mainstream hihop er elendig i forhold til tidligere. På 80 90 tallet var Wu Tang, Tupac, Big L på radioen, mens nå hører vi bare falsk ensformig rapping om penger damer osv. Jeg er ikke intrerrissert i å høre hvor mnage jenter som sleiker på lil Wayne «lollipop» men mer i underground mussikk!

Er enig med deg i at rappere som Soulja Boy kommer til å prege kulturen i flere videre år, men det er en negativ utvikling. Jeg mener at man skal anerkjenne og bygge på de elementene som la grunnlaget for det hip-hop har blitt, og tekster er veldig viktig. Når du har muligheten til spre et budskap, så bruk det. Jeg kunne ikke brydd meg mindre om swagen, dansen eller pengene til Soulja Boy. Se opp for folk som Blu, J. Cole, Jay Electronica og Fashawn. Hadde de dannet en supergruppe tror jeg de kunne most ut flere av forurensningskildene i gamet.

Well spoken, men jeg liker både Soulja og Fashawn. På samme måte som jeg liker Ramones og The Clash. Så ses vi på J. Cole-konsert på nyåret, tenker jeg.

Svar

Apropos muligheten til å spre budskap: Dagens bloggpost handler om Method Man, Redman og Jedi Mind Tricks, men det hjelper jo ikke når Soulja Boy-posten har hatt 100 ganger flere treff i dag.

[…] 2. Waka Flocka Flame: Flockaveli Plata jeg hørte mest på i 2010. Enkel, voldelig og aggressiv nycrunk med store fakter  og ikke altfor smarte tekster. ”Hard in Da Paint” var årets låt, sammen med Rick Ross’ ”B.M.F.”, begge produsert av den 19 år gamle nykommeren Lex Luger. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..