Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 2: Bryan Talbot

Den britiske veteranen Bryan Talbot har tegnet alt fra Luther Arkwright og The Tale of One Bad Rat til Nemesis the Warlock, Batman og Sandman uten å miste personligheten. Her er mine anmeldelser.

Bryan Talbot
The Adventures of Luther Arkwright
Dark Horse Comics 1978-1989

Banebrytende science fiction.
Da briten Bryan Talbot startet The Adventures of Luther Arkwright i 1978 la han listen langt høyere enn det som var vanlig i engelskspråklige tegneserier på 70-tallet. Serien er en av grunnsteinene for den britiske seriebølgen, og et viktig forbilde for britiske serieskapere som Alan Moore, Grant Morrison, Neil Gaiman og Garth Ennis.

Serien er sofistikert og imponerende intrikat science fiction, som utspiller seg i flere parallelle virkeligheter. Hovedhistorien foregår i en fremtidsutgave av Storbritannia der landet fortsatt er en stormakt hvor Victoria-tidens idealer rår. Samtidig er Luther Arkwright en oppvisning i fortellerkunst, der Talbot hele tiden gjennomfører vellykkede eksperimenter og nyvinninger.

Talbot fortsatte serien utover 80-tallet, men den var i lang tid vanskelig å få tak i og slet med dårlig salg. Talbot gikk over til kun å tegne for blader som 2000 AD og Sandman, og fant ikke igjen godformen før det amerikanske forlaget Dark Horse ga ut Luther Arkwright på ny, i hefteform og samlet utgave.

Talbot slo da tilbake med den mesterlige og lavmælte The Tale of One Bad Rat, og i år er han aktuell med den meget etterlengtede oppfølgeren til «Arkwright», Heart of Empire. Men les originalen først, dette er seriekunst av virkelig høy klasse.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.


Bryan Talbot

The Tale of One Bad Rat

Dark Horse Comics 1995

Med The Tale Of One Bad Rat har engelskmannen Bryan Talbot levert en imponerende tegnet roman. Denne gangen har Batman-, Hellblazer– og Judge Dredd-tegneren Talbot satt seg fore å skildre incest, hjemløse tenåringer, landskapet i idylliske The Lake District og livet til barnebokforfatteren Beatrix Potter i tekst og bilder.

Resulatet er en bitende realistisk historie om en tenåringsjente som rømmer hjemmefra etter et seksuelt overgrep, og lever overlatt til seg selv på gata i 90-tallets England. Viktig lesning.

Opprinnelig publisert i VG.


Bryan Talbot

Alice in Sunderland
Dark Horse Comics 2007
4/5

Her til lands er Bryan Talbot best kjent som sporadisk tegner av Sandman og Fables, men han har faktisk vært en av Englands mest særegne serieskapere helt siden slutten av 1970-tallet.

Hans mesterlige Eventyret om den slemme rotta (1995) kom på norsk i februar, og i hjemlandet gjør han det nå skarpt med Alice in Sunderland – en oppfinnsom miks av forfatterbiografi, kultur- og lokalhistorie. Der Eventyret om… tar utgangspunkt i barnebøkene til Beatrix Potter, dykker Talbot her dypt ned i livet til en annen stor barnebokforfatter: Lewis Carroll.

Med Alice i eventyrland gjorde Carroll opprør mot den moralske og pedagogiske barnelitteraturen på 1800-tallet, og ga oss et mesterverk som har påvirket alle fra kunstneren Salvador Dalí og forfatterne Franz Kafka og James Joyce til The Beatles, Monty Python og The Matrix.

Denne over 300 sider lange tegneserien er langt mer enn en streit biografi, for Talbot har valgt å utforme historien som et høyst personlig kulturhistorisk portrett av byen Sunderland gjennom flere tusen år. Det er smart og lekkert gjennomført, selv om Talbot kan bli ganske nerdete og går vel langt i å plassere Sunderland som det britiske imperiets navle.

Boka er blitt en suksess på hjemmebane, men av samme grunn blir prosjektet noe smalt for ikke-anglofile. Les de obligatoriske Eventyret om den slemme rotta og The Adventures of Luther Arkwright først, for da vil Alice in Sunderland føles som en naturlig oppfølger.

Opprinnelig publisert i Rocky.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Øyvinds julekalender, luke 2: Bryan Talbot”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..