Kategorier
Musikk

Gogol Bordello: Sigøynermusikkens The Pogues

Fredag 3. desember blir det sigøynerpunk med Gogol Bordello på Sentrum scene. Her er min anmeldelse av Super Taranta!-albumet.

Gogol Bordello
Super Taranta!
Sideonedummy Records/Tuba
4/6

Sigøynermusikkens svar på The Pogues.

I filmatiseringen av Jonathan Safran Foers roman Everything Is Illuminated spiller Eugene Hütz ukrainsk hiphophode, en slags miks av Ali G og Borat. Musikken til sigøynerpunkbandet hans er en lignende balansekunst mellom hyllest og parodi, rock og røtter, gøyal sketsj og herlig fest.

Dette New York-baserte nimannsbandet tar utgangspunkt i sigøynermusikk og lignende fest- og folkemusikk fra Polen, Russland, Ungarn og Ukraina, og spytter det ut igjen med energisk rockefot og en spilleglede vi må til The Pogues for å finne maken til.

Hütz synger med så tjukk aksent at han nærmer seg parodien, og noe av nyhetens interesse etter albumene Multi Kontra Culti Vs. Irony og Gypsy Punks: Underdog World Strike har lagt seg. Den mindre spinnville albumtittelen Super Taranta! antyder også en viss stagnasjon i de musikalske ideene, men det blir garantert fest med denne gjengen på anlegget eller på konsert.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.


Bonus 1: BT-anmeldelse av Balkan Beat Box


Balkan Beat Box

Nu Med
Crammed Discs/Tuba
4/6

Middelhavet uten landegrenser.
Band som Ojos de Brujo, Gogol Bordello, Les Negresses Vertes og Maldita Vecindad balanserer hårfint mellom sjangerknusende verdensmusikk og hodepinende gjøgling, og Balkan Beat Box (BBB) er så absolutt med i denne klubben.

Gruppens kjerne er den Brooklyn-baserte saksfonisten Ori Kaplan, tidligere medlem i Gogol Bordello, og perkusjonisten/programmeren Tamir Muskat fra Tel Aviv, og målsetningen med deres andre album er ganske enkelt å rive ned landegrensene rundt Middelhavet. Atlanterhavet er også fjernet, slik at både Jamaica og USA må regnes med blant landene rundt Middelhavet på BBBs verdenskart.

Utgangspunktet er Balkan og sigøynermusikk, og på oppfølgeren til 2005-debuten pøser gruppen på med alt fra hiphop, dub og sydende klubbmusikk til hanegal og arabiske divaer. Det blir litt mye sjangersirkus for denne anmelder, og BBB er nok aller best til utvortes festbruk eller konsertgalskap.

Bonus 2: Ny Tid-anmeldelse av Everything is Illuminated

Regidebuten til skuespiller Liev Schreiber er én av tre nominerte til tidenes første Amanda-pris for filmer som gikk rett på dvd, men jeg skjønner ikke hvorfor. Filmatiseringen av Jonathan Safran Foers’ roman sikter krampaktig mot kultstatus, men en lang rekke Øst-Europa-klisjeer, Elijah Wood som storøyd autist og Eugene Hutz som en umorsom blanding av Ali G og Kasakhstan-Borat gjør ingen sommer. Filmen kommer seg mot slutten, men da er det for sent.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..