Kategorier
Hiphop Intervjuer Musikk

Salvador: Norsk hiphops mest undervurderte?

Mandag 6. desember fulgte Salvador Sanchez endelig opp solodebuten Solar Conciousness (2001) med Happy Daze. Her er mine skriverier fra da Kristiansand-rapperen brøt overflaten med gruppa Darkside of the Force som 18-åring i 1998. Det ble bråk!

1: 1998-sak om hiphopkrigen fra Osloposten. Les hele historien om Darkside og denne konflikten i Hiphop-hoder.

Hiphop-gruppa Darkside of the Force trodde hiphopkrigen var over. Men det var før konserten deres ble invadert av et snes rivaliserende hiphopkrigere.

«You can use your fist…but I’m gonna use my mind / I’m using words, the power of a rhyme.» Slik presenterer Kristiansand-gruppa Darkside of the Force seg i sitt presseskriv. Fredag ble konserten deres invadert, og forsøkt stoppet, av rivaliserende hiphopere som tydeligvis tenker best med knyttnevene.

– Disse gutta kaster bort tida vår med sin barnslige oppførsel, konstaterer Kizzo (24).

Amerikaneren spiller en viktig rolle på Darkside of the Forces debutplate sammen med 18-åringene Salvador Sanchez og Oscar Sepulveda.

Utfordrer til duell
Siden 1996 har det lille hiphopmiljøet i Norge vært i tottene på hverandre, med Tommy Tee, Warlocks og N-Light-N i spissen for den ene siden og C+C Records, Darkside Of The Force og Oslo Fluid på den andre. Da Darkside fredag skulle feire sin debutplate på utestedet The Dragon brakte det løs igjen:

15-30 stykker, deriblant minst ett Warlocks-medlem, truet seg inn og stormet scenen for å stoppe konserten. Fra scenen ba de alle i lokalet om å forlate stedet, men klarte bare å forsinke konserten. Noe forsinket klarte ble det konsert, med massive «freestyles» og besøk av Jester og Oslo Most Wanted.

– Det virker som de er redd for talentene våre som rappere. Det er bare så synd at de ikke tør å møte oss i en gammeldags mikrofonduell, men heller truer oss, utfordrer Kizzo.

– De klarer ikke å skremme oss, men dessverre skremmer de vekk publikum. Hiphopscenen i Norge vil tape stort på at ingen tør å komme på konsert fordi de vet at det bare vil bli bråk. Denne kranglinga spiser opp hiphopmiljøet!

Fakta – «hiphopkrig»
* Kjeklingen har sin bakgrunn i en krangel mellom Christer Falck fra plateselskapet C+C/Ironic og Tommy Tee om platekontrakt med Warlocks og driften av T&D Records.
* Tee Productions stikker av med Warlocks.
* Så bruker C+C-gruppa Oslo Fluid Tee Productions’ telefonsvarerbeskjed på sin plate Dynamite, som etterfølges av sabotasjer mot gruppas konserter.
* Warlocks slenger noen meldinger mot Oslo Fluid på singelen «Flashbacks Part II», mens Darkside of the Force svarer med nidvisa «Backflash».
* Under Radio 1s storbyfestival på Rådhusplassen angripes Christer Falck og Kizzo i Darkside, mens N-Light-N følger opp med flere klare referanser til Darkside på sin debutplate.
* Og i desember 1997 urinerer noen på Christer Falck under en konsert med Representin’ 2000.

2: Osloposten-anmeldelse av Darkside of the Force.

Darkside Of The Force
Darkside Of The Force
C+C Records 1998
5/6

Kristiansand-gruppa Darkside Of The Force seiler opp som en alvorlig utfordrer til hiphoptronen i Norge. Høydepunktene på debutplata er helt på høyden med det beste fra Warlocks og N-Light-N.

For omtrent 15 år siden kom hiphop til Norge, og nå begynner vi virkelig å merke innflytelsen med flere glitrende norske utgivelser. Med singlene Backflash og Funk-O-Theque har 18-åringene Salvador og Oscar imponert med solid kontroll over egen ordflom. Sistnevnte skuer tilbake til hiphops barndomsår og ser bort fra genrens popflørting på 90-tallet. Veteranen Anarad pakker guttas strøkne rapping inn i et gammeldags lydbilde, og vekker minner om “electric boogie”, spede trommemaskiner og gamle synther, krydret med scratching fra DJ Whiteshadow.

Darknorse står for musikken på det meste av plata, og han tryller frem en mer moderne, minimalistisk stil. Darknorse lar stebrødrenes stemmer og “flow” slippe frem i lydbildet, og det er nettopp egenarten og rytmesansen i selve vokalen som er Darksides styrke. Som her fra “The Sun Sets Today”: “I keep floating above mediocre MC’s / I got credibility, powers of invincibility / I vanish before your eyes, vocally I mesmerize”. Sterkt!

Skal man være kritisk til noe må det være en overdreven sexfiksering og et lite lekkert omslag.

3: Ballade.no-sak fra 2001.
Rapperen Salvador satser på det latinamerikanske markedet. Plateselskapet City Connections tror en spanskspråklig versjon av kristiansanderens soloplate er i distribusjon i løpet av kort tid.

– I første omgang satser vi på utgivelse i Chile og Spania. Går alt som det skal, kan vi skrive under på distribusjonsavtalen i Chile neste uke, før Spania kan følge tre uker senere. På sikt håper vi å få distribusjon over hele Latin-Amerika, forteller Jakob Kielland i City Connections.

Salvador er opprinnelig fra Chile, men har vokst opp i Kristiansand. Han og broren Oscar står bak hiphopgruppa Darkside of the Force, som debuterte med et selvtitulert album på C+C Records i 1998. Darkside ble lagt på is da Oscar ble innkalt til militærtjeneste, og i mellomtiden konsentrerte Salvador seg om sin soloplate. Tidlig i år kom Solar Consciousness: The 11th Pachakuti, som fikk Dagsavisen til å utrope Salvador til «den ukronede prinsen av rappere i Norge».

Og nå er planen at Solar Consciousness skal slippes i en annen versjon for det spanskspråklige markedet.

– Vi bytter ut fem av sporene på plata med fem nye låter på spansk. Musikken er ferdig og omslaget er ferdig, så nå venter vi bare på de endelige resultatene fra forhandlingene med EMI Chile, forklarer Kielland.

– Satser dere på utenlandsdistribusjon for den engelske versjonen av Solar Consciousness?

– Salvador er en veldig dyktig MC, men det fins 45 av hans kaliber som ikke har slått gjennom bare i New York. Det er hjemlandet Chile og Latin-Amerika som er viktig for Salvador nå.

Men Salvador ligger definitivt ikke på latsiden og venter på at den spanskspråklige plata skal komme ut. Han samarbeider med bluesgitaristen Ronnie Jakobsen mot en plate som skal utgis av City Connections og bluesselskapet Blue Mood Records i samarbeid, trolig til høsten.

– Salvador har skuffen full av låter; for arbeidet med Solar Consciousness hadde han 32 spor fiks ferdige allerede for et år siden, forteller Kielland.

3: Ny Tid-anmeldelse av El Dia de los Puercos.

Darkside of the Force
El Dia de los Puercos
C+C Records 2006

Halvbrødrene Oscar Sepulveda og Salvador Sanchez fra Kristiansand befester sin stilling som Hiphop-Norges mest undervurderte med sitt andre album.

1998-debuten havnet i skyggen av suksessen til Tommy Tee og Salvadors soloskive fra 2001 druknet i den norskspråklige rapbølgen, men med tunge og varierte beats og dreven rapping på både spansk og engelsk leder denne kampen om 2006s beste norske hiphopalbum.

9 svar på “Salvador: Norsk hiphops mest undervurderte?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..