Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 9: Hellblazer

Jeg har kjøpt Hellblazer hver eneste måned i 20 år, fra nummer 25 og fram til hittil nummer 269. Faktisk er Hellblazer og Usagi Yojimbo de eneste amerikanske månedsheftene jeg fortsatt kjøper. Jeg har også skrevet om John Constantine her, men serien holder såpass jevn kvalitet at den fortjener en ny anbefaling.

Engelskmannen John Constantine dukket første gang opp i Alan Moores klassiske skrekkserie Swamp Thing på 80-tallet. Constantine var en kjederøykende drittsekk med en foruroligende kunnskap om det okkulte og det overnaturlige.

På slutten av 80-tallet fikk Constantine sin egen serie, Hellblazer, skrevet av Moores disippel Jamie Delano. I USA har serien passert 100 kapitler , mens vi i Norge har møtt Constantine i seriebladet Magnum. I Magnum Presenterer nr. 11 og 12 presenteres Delanos lengste historie, «The Fear Machine», eller «Fryktmaskinen».

Dessverre er dette langt fra Delanos beste; Constantine gjør seg best i mindre doser. Allikevel er det mulig at «Fryktmaskinen» kan få deg til å grøsse litt i høstmørket

Opprinnelig publisert i VG i 1996.


Garth Ennis, Will Simpson m.fl.
Inferno album 12: Hellblazer – Farlige laster
Bladkompaniet 1999

Starten på noe stort.
John Constantine er en selvsikker og egoistisk figur av samme støpning som Dashiell Hammets «Sam Spade», men med det okkulte som spesialitet. «Jeg er han som stiger ut av skyggene med trenchcoat og sigarett og arroganse, klar til å håndtere galskapen», som forfatter Garth Ennis formulerer det.

Koblingen av nordiren Ennis og engelskmannen Constantine var starten på en eventyrlig karriere for førstnevnte og et helvetes bråk for nummer to.

Ennis debuterte som tenåring med den flotte Troubled Souls, men det var med Hellblazer karrieren eksploderte, og serien la fundamentet for suksessen Preacher. «Farlige laster» er Ennis’ første Hellblazer-serie, og her møter den kjederøykende Constantine en fiende som blir hans livs tøffeste utfordring: Lungekreft.

De fleste av Ennis’ serier er preget av ypperlig dialog og hverdagslig kameratskap satt opp mot kristendom- og autoritetskritikk med storslegge. Tanken om en himmel og et helvete er noe som preger mange av historiene. «Du og hele den jævla banden din vandrer bare rundt som en gjeng rasshøl som ser alt i svart-hvitt», raser Constantine mot engelen Gabriel.

Det er Ennis’ mørke humor og menneskelighet som er hans store styrke. Ennis trekkes mellom puben på den ene siden og kirken på den andre. Hellblazer er en serie der menn selger sjelen sin til Djevelen i bytte mot å kunne lage verdens beste øl, og «Farlige laster» er et av de beste kapitlene i serien.


Sigbjørn Stabursvik (red.)
Inferno 5: Gaiman galore
Bladkompaniet 1998

Neil Gaimans korte historier fungerer best som innfallsport for nye lesere.
Den norske presentasjonen av Sandman foregår hulter til bulter, her får vi to småhistorier. «Tre septembre og en januar» er en hyggelig bagatell; en hyllest til amerikaneren Joshua Norton, mannen som trodde han var keiser av Amerika (og modell for Lucky Luke-albumet «Keiser Smith»). Men «Slottet» er nok totalt uforståelig for den som ikke kjenner Sandman fra før.

Redaktør Stabursvik har også funnet plass til første del av Shade The Changing Man av Peter Milligan, en serie som minner om Sandman i stil og tone. Serien består av rundt 70 deler og ble aldri den store suksessen i USA, så det er nok heller tvilsomt om vi får se alt i norsk oversettelse.

Men juvelen i dette bladet er «Hold meg», Gaimans eneste historie om den okkulte privatdetektiven John Constantine. Koblet med Dave McKeans glitrende tegninger er fortellingen om en uteliggers gjenferd fortsatt noe av det beste og mest rørende Gaiman har skrevet.


Warren Ellis og John Higgins

Hellblazer nr. 134
DC Comics/Vertigo 1999

Okkult privatdetektiv med politisk snert.
Liker du Warren Ellis’ fremtidsgonzo Spider Jerusalem i Transmetro er sjansen stor for at mannens versjon av den «okkulte privatdetektiven» John Constantine også vil falle i smak. Fra og med nummer 134 av serien Hellblazer er det Ellis’ svartsyn, politiske snert og grufullheter som beriker serien.

Briten Constantine ble skapt av Alan Moore som en bifigur i Swamp Thing, og i bladet Hellblazer videreutviklet forfattere som Jamie Delano, Garth Ennis og Paul Jenkins den munnrappe og kjederøykende engelskmannen til en av de mest interessante figurene i forlaget DCs univers. Kombinasjonen av svart humor, politisk satire og mer tradisjonelle horrorelementer har gjort Constantine til en minneverdig figur, og Hellblazer til en underholdende serie.

I Ellis’ første historie, «Haunted», oppdager John at en gammel kjæreste er blitt myrdet på bestialsk vis. Og med utsagn som «new Labour, old bollocks» virker det som om Ellis planlegger å oppjustere den politiske siden ved serien, tilbake til angrepene på Thatcher som var en viktig del av seriens første år. Men nå er det Tony Blair og hans Labour som er i skyteskiven.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

9 svar på “Øyvinds julekalender, luke 9: Hellblazer”

[…] Men Crumb-intervjuet er ikke eneste grunn til å anskaffe seg siste nummer av Nordens beste tegneserietidsskrift. Hovedsaken er intervju med og tegneserie fra den briljante feministiske serieskaperen Liv Strömquist, og ellers er det artikler om fotballserier, Karolina Bång, Sussi Bech, Mattias Elftorp, anmeldelser og en større sak om min personlige favoritt John Constantine, alias Hellblazer. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..