Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 12: The Mighty Thor

Det nærmer seg filmatiseringen av Marvels utgave av den norrøne tordenguden Tor. Bedre oppvarming enn Walt Simonsons Thor-tegneserier finnes ikke, og nå samles hele verket på 1200 sider mellom to permer.

Dette er min anmeldelse av første bok i en tidligere samling, men det du trenger er Thor by Walter Simonson Omnibus, som kommer rundt årsskiftet.

Walter Simonson
Thor Visionaries: Walter Simonson
Marvel Comics 2001

Den beste tegneserieversjonen av tordenguden.
Stan Lee og Jack Kirby sto bak ideen om å innlemme vår egen tordengud, Tor, i sitt univers av fargerike superhelter. En naturlig idé, for hva var vel figurer som Supermann og Edderkoppen, annet enn en videreføring av gamle dagers gudeskikkelser?

Dessverre ble The Mighty Thor aldri mer enn prektig, blond og langhåret, og med unntak av Jack Kirbys fantastiske tegninger i mytologiflørten «Tales of Asgard» ble tordengudens potensiale aldri oppfylt. Men så tok Walter Simonson over serien midt på 80-tallet.

Gjennom nesten 50 numre av månedsheftet, samt miniserien Balder the Brave, snudde Simonson serien fullstendig på hodet. Han flyttet handlingen i hovedsak til Åsgård, og tappet den norrøne mytologien for ideer. Resultatet ble et storslått og fantastisk underholdende fantasyeventyr med guder, demoner, alver og troll i lange baner.

Sammen med Frank Millers Daredevil og Chris Claremonts og John Byrnes X-Men står Simonsons Thor-saga som en bauta i 80-tallets Marvel. Nå er første del samlet i den utmerkede serien Marvel Visionaries, og la oss håpe flere bøker kommer.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.


Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

5 svar på “Øyvinds julekalender, luke 12: The Mighty Thor”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..