Øyvinds julekalender, luke 12: The Mighty Thor

Det nærmer seg filmatiseringen av Marvels utgave av den norrøne tordenguden Tor. Bedre oppvarming enn Walt Simonsons Thor-tegneserier finnes ikke, og nå samles hele verket på 1200 sider mellom to permer.

Dette er min anmeldelse av første bok i en tidligere samling, men det du trenger er Thor by Walter Simonson Omnibus, som kommer rundt årsskiftet.

Walter Simonson
Thor Visionaries: Walter Simonson
Marvel Comics 2001

Den beste tegneserieversjonen av tordenguden.
Stan Lee og Jack Kirby sto bak ideen om å innlemme vår egen tordengud, Tor, i sitt univers av fargerike superhelter. En naturlig idé, for hva var vel figurer som Supermann og Edderkoppen, annet enn en videreføring av gamle dagers gudeskikkelser?

Dessverre ble The Mighty Thor aldri mer enn prektig, blond og langhåret, og med unntak av Jack Kirbys fantastiske tegninger i mytologiflørten «Tales of Asgard» ble tordengudens potensiale aldri oppfylt. Men så tok Walter Simonson over serien midt på 80-tallet.

Gjennom nesten 50 numre av månedsheftet, samt miniserien Balder the Brave, snudde Simonson serien fullstendig på hodet. Han flyttet handlingen i hovedsak til Åsgård, og tappet den norrøne mytologien for ideer. Resultatet ble et storslått og fantastisk underholdende fantasyeventyr med guder, demoner, alver og troll i lange baner.

Sammen med Frank Millers Daredevil og Chris Claremonts og John Byrnes X-Men står Simonsons Thor-saga som en bauta i 80-tallets Marvel. Nå er første del samlet i den utmerkede serien Marvel Visionaries, og la oss håpe flere bøker kommer.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.


4 kommentar

  1. […] siste tiårene som det amerikanske tegneserieforlaget Vertigo, som står bak Testament. Greske og norrøne guder ble innlemmet i superheltenes univers allerede på 1960-tallet, men siden har både Djevelen og Gud […]

  2. […] Kirby sto i front for en voldsom ekspansjon. Sammen skapte de serier som X-Men, Daredevil, Hulk, The Mighty Thor, Iron Man, og Silver Surfer, mens Lee samarbeidet med Steve Ditko i seriene Spider-Man og Dr. […]

  3. […] 27. april er det premiere på Thor. Walt Simonsons versjon av tordenguden er fortsatt den klart beste tegneserieversjonen, mens også Mark Millar og J. Michael Straczynski […]

  4. […] med Captain America, Iron Man og Black Panther og Marvel Superheltene med Fantastic Four og Thor (ja, vår egen tordengud, i første nummer moser ilddemonen Surtur like godt et verft i Oslo). Begge […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere like this: