Kategorier
Film Skjønnlitteratur Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 14: Harry Potters dobbeltgjengere

Harry Potter er bare én av svært mange bebrillede unge trollmenn i litteraturens verden. Lenge før Potter og Fables hadde vi for eksempel Timothy Hunter og The Books of Magic.

Harry Potter? Nei, det er Timothy Hunter.

En sjenert tenåring med altfor store briller får vite at han kan bli verdens største trollmann. En ugle blir hans trofaste følgesvenn.

Livet på en engelsk kostskole blir ekstra komplisert fordi noen av elevene er trollmenn.

Høres det kjent ut? Men vi snakker ikke om Harry Potter, men Neil Gaimans tegneserie The Books of Magic fra 1990 og Dianna Wynne Jones’ roman Witch Week fra 1982. Harry Potter er ikke den første ungdommen med evner for magi, og neppe den siste.


– Gammel idé
«Sammenligner du Harry Potter med andre verk i genren er det vanskelig å si hva som er lån av av ideer. Den unge trollmannen er en så gammel idé at vi må kalle det en myte,» sier Books of Magic-skaperen Peter Gross i et intervju med ABC News.

Gross serverte selv et vennlig nikk mot Harrys verden da en av bifigurene i Books of Magic sendes med tog til Hogwart – stedet Harry Potter går på trollmannskole. Og i seriens siste inkarnasjon, Hunter: The Age of Magic, begynner hovedperson Timothy selv på magiskole.

Forfatteren Nancy Stouffer er ikke like åpen. I 2001 saksøkte hun Harry-forfatter J.K. Rowling for plagiat, blant annet på bakgrunn av hennes bifigur Larry Potter og bruken av uttrykket «muggles» (umagiske mennesker). Nå signerer hun sine bøker N.K. Stouffer og har forfremmet Larry til hovedperson. Hvem plagierer hvem?


Mørkere enn Harry

Hos Avalon er Books of Magic blant bestselgerne, og tegneserieansvarlig Terje Pedersen geleider ofte Sandman-fans inn i Timothy Hunters verden.

– Hovedpersonene i Books of Magic og Harry Potter ser like ut, men tegneserien passer best for litt eldre lesere.

Den er langt mørkere og mer «realistisk» i tonen.

Pedersen anbefaler også romantrilogien His Dark Materials av Philip Pullman for Harry Potter-fans.

– Bøkene foregår i en kvasiviktoriansk verden der magi er virkelig og unger har hovedrollen. Bøkene blir ekstra interessante for oss nordmenn når hovedpersonen reiser til Kongen av Svalbard, som bor i et slott voktet av isbjørner.

Harry Potter for viderekomne
* The Books of Magic av Neil Gaiman, John Ney Rieber, Peter Gross med flere.
Tegneserie av mannen bak «Sandman«. Samlet i åtte bøker.

* His Dark Materials av Philip Pullman.
Romantrilogi som foregår i en verden der teologi, vitenskap og magi er likestilt.

The Chronicles of Chrestomanci av Diana Wynne Jones.
Jones har skrevet nærmere 40 bøker, og denne serien er skrevet om og for barn i mente.

* The Dark Is Rising av Susan Cooper.
Fem romaner om Will Stanton, som på sin 11-årsdag finner ut at han er udødelig.

Opprinnelig publisert i Aftenposten i 2001.

Bonus 1: BT-anmeldelse av The Names of Magic.


Dylan Horrocks og Richard Case

The Names of Magic
Vertigo/DC Comics 2001

Harry Potters storebror.
Lenge før Harry Potter erobret verden, skapte Neil Gaiman Timothy Hunter i 1990. Tim var en helt vanlig 12-åring, som likte skateboard og var usikker på jenter. Men i tillegg hadde han også potensiale til å bli verdens mektigste trollmann. Tim minner mistenkelig også om nevnte Potter av utseende, med sine tynne lemmer og tykke briller.

Gaimans originalserie var mest en veiviser i forlaget DCs magiske univers, men unggutten hadde en slik karisma at det førte til flere store og små oppfølgere. Hovedserien Books of Magic hadde sine øyeblikk, men rotet seg noe bort i for kompliserte og søkte historier. Serien gikk inn i fjor etter 75 numre, hvor flere av heftene er samlet i bøker.

Nå er tiden moden for at Timothy vender tilbake, i første omgang med miniserien The Names of Magic, fulgt opp med den større serien Hunter: The Age of Magic.

Og heldigvis har seriens nye forfatter, Dylan Horrocks, valgt å begynne med tilnærmet blanke ark. Forhåpentligvis vil han også bruke en del tid på å utforske seriens mest spennende aspekt; nemlig hvordan en 14-åring balanserer vanlige pubertetsproblemer, samtidig som han skal lære seg å mestre magi.

The Names of Magic er en spennende begynnelse for en figur med stort potensiale. Selv om Timothy Hunter neppe vil bli like stor som Harry Potter, fortjener han en stor del av det samme publikummet. Han var tross alt først ute.

Bonus 2: Aftenposten-sak fra 2002 om bladet Magic Fantasy, som gikk inn etter åtte numre. Men de rakk å oversette den aller første Books of Magic-miniserien først.

Egmont Serieforlaget legger ut en ny snare for fans av magi og fantasy med bladet Magic Fantasy. Først ut er Harry Potters storebror Timothy Hunter.

Med Ringenes herre og Harry Potter i front er interessen for magi og fantasy rekordstor for tiden, og nå satser Egmont Serieforlaget på magiske tegneserier.

– Vi starter opp Magic Fantasy fordi vi tror det er et marked også for fantasyserier i Norge. Målgruppen er de fantasyinteresserte voksne og tenåringer, forklarer redaktør Hege Høiby.

Magic Fantasy skal komme ut seks ganger årlig, og i de to første numrene kan leserne bli bedre kjent med den pur unge magikeren Timothy Hunter. Den bebrillede gutten er såvidt kommet i tenårene da han får vite at han har potensial til å bli verdens mektigste trollmann – og han får en ugle som følgesvenn.

Likhetstrekkene med den mer kjente Harry Potter er påfallende, men selv om Timothy Hunter ble «født» i 1990 – syvår før Harry – har rettighetshaver DC Comics aldri valgt å forfølge likhetene rettslig.

Gjennom ti år har DC gitt ut over hundre Books of Magic-hefter, men Egmont velger å starte med den aller første serien – som er ført i pennen av Sandman-skaper Neil Gaiman, i dag en suksessfull romanforfatter. De fire kapitlene i serien er utførlig malt av kjente serieskapere som John Bolton og Charles Vess.

Books of Magic er en gammel favoritt her i redaksjonen, men i første omgang nøyer vi oss med denne første miniserien og ser hvordan den blir mottatt. Er responsen bra, vil vi nok utgi mer av den, men ikke før neste år i så fall.

Books of Magic utspiller seg i de mer magiske grenene av DCs superhelt-univers, der både Supermann og Batman også hører hjemme.


Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

6 svar på “Øyvinds julekalender, luke 14: Harry Potters dobbeltgjengere”

[…] I denne Donald-flommen kommer jubileumsnummeret av selve ukebladet, nummer 24, som en liten nedtur. Problemet er at tegneserier i 2004 ikke er like livsnødvendig for ungene som for 20 år siden. Donald var den store antihelten gjennom 50-, 60-, 70- og 80-tallet, men i dag er konkurransen sterk. Opplaget på ukesbladet var tidlig på 80-tallet på godt over 300.000 eksemplarer i uken, men er nå nede i 180 000. Det gjør det fortsatt til Norges i særklasse største tegneserie, men konkurransen er sterk. Det er ikke tilfeldig at baksiden prydes av en annonse for den nye Harry Potter-filmen. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..