Siden debatten om Klubb-Oslo er oppe og går igjen: I 2002 skrev jeg denne saken om hvordan en ny generasjon klubbere pustet nytt liv i Klubb-Oslo. Her er det garantert noen utesteder du husker, og noen du har glemt.
Etter flere års nedtur har Klubb-Oslo trukket seg tilbake til undergrunnen for å samle styrke. Men nå begynner ting for alvor å skje igjen…
Oslo, midten av 90-tallet: Kronprins Haakon tråkker ned Headon, Skansen hylles i The Face, Björk og Goldie danser på Jazid og dj-ene skuffer inn penger på spillejobber. Nå har dj-ene trangere tider, men Klubb-Oslo er på ingen måte død. I høst rører miljøet på seg med større kraft enn på lenge.
– Klubbene ble arrogante og skremte vekk en halv generasjon med for høye aldersgrenser, noe som førte til en krise på tampen av 90-tallet. Men nå ser vi et generasjonsskifte, både hos arrangører, dj-er og klubbere, mener Christer Andersson, bookingansvarlig på Sikamikanico og dj under navnet Jesus Christer.
Sjangerblanding
Andersson åpner nå for en enda bredere profil på «Sika» – med rom for både indiepop og konserter, og tror større variasjon er slagordet som vil gjelde for hele Klubb-Oslo. Han får støtte av Christian Rot, dj og bookingansvarlig på Livingroom.
– Mange har falt fra og flere er kommet til i Klubb-Oslo, men det er utvilsomt Blå som er den viktigste klubben i dag. De har holdt på lengst, holdt seg til profilen sin og vist at det er mulig å blande musikkformer. Klubbscenen stagnerte en periode, men nå begynner det å skje ting. Folk blir mer kreative og det er rom for mer eksperimentering.
På Livingroom er helgene forbeholdt house, mens klubben trekker bra med folk både mandager og onsdager med hiphop og dancehall/reggae som lokkemiddel.
– Klubbene er blitt mer nisjebasert. For to år siden var det house på fire-fem klubber i Oslo, nå er det bare et par igjen. Andre steder er det blitt mer eksperimentelt, mener Rune Danielsen, bookingsjef på Fonii og dj på Sikamikanico og Fonii under navnet WTC.
Han er enig i at Klubb-Oslo nå har trukket ned i undergrunnen, og har der funnet styrken til å reise seg igjen. I høst er stikkordene større aktivitet i undergrunnen, mer allsidig musikk og flere kvalitetsbevisste dj-er.
Opptur
Geir Aspenes alias g-Ha, en av veteranene på klubbscenen, mener oppturen startet i sommer.
– Det har vært et generasjonsskifte, ingen tvil om det – men samtidig er det flere av oss «gamle» som fortsatt henger med. Nedturen var forståelig, for det var veldig slapt en periode: Det var bare å booke en kjent dj, så kom det automatisk mye folk. Men nå føler jeg at vi er på vei tilbake til røttene; musikk og glede. Men Oslo trenger noen nye klubber!
Adam Bjørhovde Manaf tar g-Ha på ordet. Han er med på nyskapningen Oda K. i Rosenkrantz’ gate og 6. september åpner Glitch samme sted – i lokalene til gamle Snorre Compagniet samme sted. Der er det plass til både revyer og en klubbavdeling for 650 danseglade.
– Tidligere hadde klubber som Skansen, Headon og Sikamikanico sine faste gjester, mens «vanlige folk» knapt torde å gå dit. Vi satser på en langt bredere profil med alt fra nujazz til dancehall.
Og ikke alle veteranene gir opp. Skansen planlegger å åpne igjen, mens Headon fyller ti år i september.
– Vi er undergrunnen igjen nå, men det er der vi liker oss best. Du ser det samme i England, der er de store klubbene blitt langt færre. Klubbscenen i Oslo så dyster ut en periode, men nå ser det ut til at masse skjer framover. Det viser bare at jobber du knallhardt med noe, så går det bra, tror Morten Moxnes på Headon.
Marius Jøntvedt startet i august arbeidet med å skape en ny klubbscene på Poplene i Ullevålsveien. Nå har han tro på fire klubbkvelder i uka utover høsten. Og tendensen er klar også på St. Hanshaugen: Folk vil ha variasjon.
– Vi satser på disco, soul, funk og jazz. Folk er interessert i bra musikk og vil ha mer enn bare en ting. Ellers går de fort lei.
De viktigste klubbene i Oslo (2002):
• Blå, Brenneriveien 9C.
Imponerende musikalsk bredde og aktivitet. Fra svette dj-kvelder via jazz og rock til sær impro og støymusikk. Oslo City Crew i kveld, lørdag er det matiné i samarbeid med Henie Onstad Kunstsenter kl. 14 og soul med DJ Audun Vinger i kveldinga.
• Fonii, Fridtjof Nansens plass 4.
En av byens beste house/techno-klubber med fokus på house, tech-house, proghouse, elektro, breakbeats og techno. g-HA, Marko Soldic, WTC og DJ Ariane underholder denne helga.
• Livingroom, Olav Vs gt. 1.
Hiphop mandag og reggae/dancehall onsdag, med house torsdag til lørdag. DJ Pherdin i kveld, Johannes Smith og D-Jacob lørdag.
• Glitch, Rosenkrantz’ gt. 11.
Ny stor klubb åpner 6. september i lokalene til gamle Snorre Compagniet. Én del er viet show, revyer og konserter, mens klubbdelen har plass til 650 personer. Satser på alt fra nujazz til dancehall.
• Killyrego, Storgt. 24.
Ny klubb i lokalene til salsaklubben Las Palmeras. Alt fra streng elektro-undergrunn til filmklubb, performance, konserter og kafé planlegges. Åpningsfest i morgen.
• Sikamikanico, Stortorvet 10.
Dj-er hver kveld. Chillout søndag, alt fra indie til drum’n’bass mandag, hiphop tirsdag, house/techno onsdag, allsidig elektronika torsdag og variert program i helgene. John Storm n Da Kid og Leo Young denne helga.
• Headon, Rosenkrantz gt. 11B.
Klassikeren i Klubb-Oslo fyller ti år i september, og lover et tett program utover høsten – med både konserter og internasjonale dj-navn. Riton fra Manchester-klubben Friends&Family spiller i kveld, mens Portishead-dj Andy Smith dukker opp i morgen.
• Poplene, Ullevålsveien 14.
Disco, soul, funk og jazz i kjelleren hver fredag og lørdag. Moonflowers-duoen Gaute Drevdal og Rune Lindbæk spiller i kveld, mens Olle Abstract står for tur lørdag. Håper på å utvide til onsdag og torsdag i løpet av høsten.
• Oda K, Rosenkrantz’ gt. 11.
En kafé med klubbliv på kveldene. Alt fra r&b og hip hop til chillout og disco.
• John Dee (puben), Mariboes gt. 10.
Puben i kjelleren på Rockefeller har jevnlige klubbkonsepter som «Impedans» (drum ‘n’ bass), «Pressure Droppin’» (hip hop) og «The Reggae Regular» – og flere kommer nok. «Impedans» holder maraton i kveld, mens DJ Glennie inviterer til «Pressure Droppin’» i morgen.
• Café d’Opera, Kristian IVs gt. 9.
Relativ kommers stil i lokalene til gamle Ellipse Lounge, men også med jevnlige konsepter. 14. september holdes «Renaissance» med Futureshock, Nils Noa med flere.
• Dattera til Hagen, Grønland 10.
Lillesøsteren til Fru Hagen på Grünerløkka har dj-er både oppe og nede. Audun Vinger spiller soul fredag, mens DJ Saint tar over stafettpinnen lørdag.
• Milk, Pilestredet 17.
Nyinnflyttet i lokalene over gamle Jazid. Lørdag er det hardhouse med navn som Carl E, Loop og Lars Holte, mens fredag er dominert av noe mykere house. Sleppefest for plata Clubber’s Journey denne lørdagen.
• Fryd, Karl Johans gate 6.
Ny jazzklubb med konserter, utstillinger, dj-er og litteraturkvelder. Søndag åpner ny utstilling.
Rocka klubber
• So What, Grensen 9.
Ukedagene preges av en lang rekke konserter innen alt fra indie, rock og punk til. Også hjem for klubbkonsepter som «Surreal Estate» (indie), «Neon» (synth/goth), «Zoom» (usignerte band), «Sidereal Sounds» og «Boots & Sneakers» (punk/metal).
• Mono, Pløens gate 4.
Indierock, elektronika, garasjerock og en rekke andre musikkformer fra platespillerne, samt jevnlige konserter i samme gate.
• Blitz, Pilestredet 30C.
Stadig aktivitet med konserter og fester.
• Rock-In, Øvre slottgt. 10
Stedet for deg med sans for klassisk heavy metal og moderne black metal. Sporadiske konserter.
• Elm Street, Dronningens gt. 32
Rockebule med ny og utvidet konsertscene.
• Gloria Flames, Grønland 18.
Folk står i kø for å høre på rock, metal, punk og grunge i helgene, mens det i sommer har vært jevnlige konserter.
Opprinnelig publisert i Dagsavisen.
2 svar på “Klubb-Oslo anno 2002”
[…] Tredje sak om Klubb-Oslo: I 2003 skrev jeg denne saken om forholdet mellom Klubb-Oslo og Oslo drøm om å bli kulturby i 2011. Les de to andre sakene her og her. […]
[…] Klubb-Oslo anno 2002 […]