Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 22: Adrian Tomine

Adrian Tomine er ikke akkurat verdens mest produktive serieskaper. Snart fire år er gått siden Optic Nerve #11, men nybegynnere kan glede seg til bøker som Summer Blonde (2002), Shortcomings (2007) og Sleepwalk and Other Stories (1998).

Adrian Tomine
Optic Nerve
Drawn & Quarterly 1995-2007

Angstfylte serier.
En grå og ensom jente oppdager en kontaktannonse av typen «jeg så deg, men turte ikke si hei» rettet mot henne. Flere annonser dukker opp, men beundreren gir seg aldri til kjenne. Er det noen som leker med henne?

«The Connecting Thread» er en typisk Adrian Tomine-historie (oversatt til norsk i TEGN nr. 42). Fra han var 15 år ga Tomine selv ut flere numre av miniserien Optic Nerve, som fra 1995 ble plukket opp av det canadiske forlaget Drawn & Quarterly.

Tomine imponerer med forbløffende modne tegneserienoveller, hvor hovedpersonene nesten uten unntak er mistilpassede mennesker i tenårene og tidlig i 20-årene, overbevist om sin egen unikhet og utilfreds med sitt eget ståsted i livet.

Man kan fort bli mett av Tomine. Flere av figurene hans er så ekstremt selvmedlidende og ulykkelige at de står på grensen til å miste troverdigheten, men samtidig kan man ikke komme bort fra at mannen er en en solid historieforteller med et sikkert språk og lett gjenkjennelige personer.

Han er også blitt beskyldt for kynisk å spekulere i «Generasjon X»-mytologien og kopiere Daniel «Eightball» Clowes, men man kan ikke komme fra at han allerede har en imponerende samling gode noveller bak seg.

Tomines tidligste arbeider fås i samlingen 32 Stories, mens de fire første heftene fra Drawn & Quarterly er samlet i boken Sleepwalk. Tomine er også utgitt på fransk (Les yeux à vif) og tysk (Echo Avenue).

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende i 1999.

Bonus: Tegn.no-notis.


Heder til Tomine
Siste nummer av Adrian Tomines kultserie Optic Nerve er plukket ut til å være med i Houghton Mifflins prestisjetunge Best American-serie. Den 32 sider lange historien ”Bomb Scare” er hentet fra seriens åttende nummer, handler om tre tenåringers liv i skyggen av CNN og Golfkrigen tidlig på 90-tallet. Den ble plukket ut av gjesteredaktør Dave Eggers som en av 2001s 20 beste noveller og essays, og serien skal på ny gis ut i samlingen The Best American Nonrequired Reading i oktober. Eggers er for øvrig mannen bak boksuksessen A Heartbreaking Work of Staggering Genius, mens Tomine i sommer gir ut samlingen Summer Blonde – der ”Bomb Scare” er blant innholdet – i sommer. «Vi tror Summer Blonde vil sette nye salgsrekorder for oss,» sier Chris Oliveros i Tomines forlag Drawn & Quarterly til Comic Book Resources.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

7 svar på “Øyvinds julekalender, luke 22: Adrian Tomine”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..