Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 17: Julespessial

I dag: Aftenpostens journalister ofrer seg i julerushet, mens VG og Dagbladet overgår hverandre i selvskryt. Bonus: Jesus-bildebyline, før- og etterbildebyline og årets minste bildebyline?

(Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.)

1. Ut å juleshoppe-bildebyline.
Aftenposten har for tiden hendene fulle med hundretusener av Wikileaks-dokumenter, men dette stopper heldigvis ikke den fjerde statsmakt fra å utføre andre viktige oppgaver i julehøytiden: som å guide leserne gjennom førjulstressets mange farer.

Derfor piskes flere journalister vekk fra den trygge tilværelsen ved telefonen, pc-en og kaffekoppen, og ut i felten – for å rette et kritisk søkelys på juleshoppingens mange farer.

Stein Erik Kirkebøen kjøper juletre, og veileder oss gjennom problemene som følger med edelgranens stadig tykkere trestammer. Ida Halvorsen Kemp tar på seg kaninpelsen, og utfordrer en personlig shopper til duell i julegavehandel. Trond Bruce Hansen tester julenissedrakter, og endelig fører Aftenpostens mangeårige brettspillmedarbeider Erik Gulbrandsen oss støtt gjennom jungelen av nye spill. Hvilket også fører til flere jævla gode bylines!

2: Selvskrytduell: VG vs Dagbladet.
På samme dag klinket VG og Dagbladet til med noen voldsomme egenannonser. VG-redaktør Bernt Olufsen poserte stolt med en iPad over et firespalters bilde, i anledning lanseringen av VG+. Men måtte se seg slått av Dagbladets dobbeltside, der en struttende stolt redaktør Lars Helle skrøt av priser alle Dagbladets lesere allerede hadde lest om flerfoldige ganger.

Helle overbeviste vel ikke helt ved å skrive «Barak» Obama og «prestisefulle» priser, men knuser uansett Olufsen i avdelingen for skamløst selvskryt. Nå forventer bylineredaksjonen at Dagbladets gullmedaljer pryder forsida hver eneste dag, på samme måte som øletiketter tapetseres med diverse priser vi aldri har hørt om.

Dagbladets Bernt Jakob Oksnes mottar for øvrig jævla bra byline-redaksjonens ærespris for 2010, for å ha gjort Magasinet-artikkelen «Den usynlige» om til en musikal, eller «foredrag tonesatt av Christel Alsos». Vi tuller ikke! Du finner en øyenvitneskildring her.

3: Bildebylineduell: Dagens Næringsliv vs Journalisten.
En prangende bildebyline kan gjøre underverker, men det finnes tommelfingerregler: I en kommentar eller anmeldelse bør byline helst ikke være større enn det som omtales, som når Journalistens redaktør Helge Øgrim her eser til størrelse iPad+.

En annen tommelfingerregel er at dateline (stedsangivelse) helst ikke bør være større enn bylinebildet, hvis vi da ikke snakker om Smurfeposten.

Så resultatet blir 0-0, og tilbake til tegnebrettet med både Helge Øgrim og Dagens Næringslivs Trond Sundnes.

4: Jesus-bildebyline.
Nei, det er ikke Einar Gelius, men Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen som skjuler seg i veggmaleriet som skal lokke deg til å tegne KK-abonnement. Napoleon var tydeligvis ikke nok for å illustrere det allmektige og hellige redaktørkallet.

5: Niqab-bildebyline i halvfigur, på forsida.
Det er ikke alltid like lett å få kvinnene bak hijaben, burkaen eller niqaben i tale, men det er enda vanskeligere å få dem inn i fotostudio. Så da D2 skrev om provoserende plagg, ønsket ikke niqab-casen å la seg avbilde. Løsningen ble at journalisten måtte kjøpe plagg på Grønland, noe som også gikk fram av artikkelen, og dette forklarer de stålblå øynene som satte blikket i D2-leserne.

6: Før- og etter-bildebyline.
«Før og etter»-bilder er jo kjent stoff i reklameverdenen, enten det er snakk om slanking eller hårtap. Nå er det også kommet til norsk journalistikk, først i Ragnhild Fretlands kommentar om laseroperasjon av øyne, deretter i Dagbladet Fredags 20-årsjubileumsutgave, der tidligere Fredag-journalist Tom Stalsberg møter sitt 20 år yngre jeg i døra.

7: Lydverket elsker bildebylines, aka trippel bildebyline.
På tv er det Asbjørn Slettemark som får all oppmerksomhet, men i Lydverkets oppsummering av musikkåret 2010 får alle sliterne bak kamera endelig litt oppmerksomhet. Researchere, radioprodusenter, reportere, anmeldere og postproducere får egotrippe med dobbel bildebyline, og er de virkelig heldige – som Glenn Olsen under – får de trippel bildebyline. Vel blåst!

8: Min drømmereportasje-bildebyline.
Nei, det er ikke en sketsj fra Lille Lørdag eller et nytt Arne Hjeltnes-program. VG Helg har faktisk en reportasjeserie som heter «Reisedrømmen», som i korthet går ut på at VG-journalister drar på drømmeferien, skriver fem-seks sider og avbildes i ymse positurer underveis.

Som for eksempel i saken «På sporet av Elvis», der vi får bilder av VG-journalist Ida Giske mens hun koser med en Elvis-pappfigur over to helsider, vandrer rundt Elvis’ fødehus, sover på Kongens gamle rom, og kjører en hvit Cadillac ’55 – i tillegg til vanlig bildebyline så klart.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Jævla bra byline 17: Julespessial”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..