Kategorier
Hiphop Musikk R&B

Norges første grimealbum – og annet hiphopsnop

Kristiandsands neststørste sønner, Vågsbygd Handy, følger endelig opp 2006s Hverdagsninja med Undervannsmusikk, som gikk rett inn på iTunes topp 3. Dette er Norges første grimealbum!

Jeg har ikke helt rukket å fordøye Undervannsmusikk, men det er liten tvil om at dette er at årets sterkeste norske hiphopalbum. Det er som gutta selv sier, «de har meldt seg ut av ‘Hiphop-Norge’ og  skapt sitt eget musikalske univers, plassert under vann»

I praksisk betyr dette at de, med unntak av to bonusspor produsert av Tommy Tee og Salvador, har vendt seg mot lyden av England: Hissig britisk rap, såkalt grime, med spor av dubstep, garage og drum’n’bass, godt hjulpet av engelske produsenter som DJ Myrikal, ManiMan, Skeamz og Mr. Mitch.

Båndene mellom norsk og engelsk hiphop har ikke vært like tydelige siden B.O.L.T. Warhead og Warlocks lot seg inspirere av Gunshot, Silver Bullet, Hijack og lignende britcore tidlig på 90-tallet, her er noen smakebiter.

Men hva er egentlig grime? Det lurer Wiley også på.

Vågsbygd Handy er for øvrig ikke de eneste norske rapperne som har sluppet ny musikk på tampen av året. Salvadors Happy Daze må nevnes, ellers bør alle sjekke ut Side Broks svært underholdende Det er pina 3 en kassett, der blant annet TønnePål og Skolestil fra Sandnes’ Skolekorps gjør et gledelig comeback og lokalhelten Jarle Sørheim, Pumba, RSP og Hajoken bidrar. Last hele «kassetten» ned her.

Mangleruds store hiphophåp, Dreamon, overbeviser også med mixtapen The Dreamix 2 (Dreams Come True). Karen kalte seg tidligere Mista A, og ga ut den lovende tapen All of Us, men som Dreamon har han beveget seg fra mer klassisk boombap-rap til en mer moderne og kommersiell miks av hiphop og r&b. Dreamon skal spille på Bylarm, men last Dreamix-ene ned her og her imens.

Noen andre som er klar for Bylarm er osloduoen Envy, bestående av rapperne Nico Sereba og Vinzy V. De har nettopp sluppet den lovende mixtapen Dreamworks: Why Not Me, som i likhet med Dreamon viser at flere blant neste generasjon norske rappere vektlegger det engelskspråklige og det melodiøse, kanskje med et håp om å nå utenfor landegrensene? Last ned tapen her.

Bonus 1: Emile The Duke and Fred La Rock: The Golden Tape Of Steel.

Bonus 2: Danny & Pumba ft. Chirag & Onkl P: Stil

Bonus 3: Sveriges første grimealbum.


Max Peezay

Discokommittén
Devrim Productions/V2/Bonnier Amigo 2007
4/6

En svensk Dizzee Rascal.
Det er glemt i dag, men tidlig på 1990-tallet var den norske hiphopscenen like inspirert av engelske grupper som Gunshot og Hijack som amerikansk hiphop.

Nå som ”brithop” opplever en renessanse med artister som Roots Manuva, The Streets og Dizzee Rascal og den eksplosive grimescenen var det bare et tidsspørsmål før vi fikk noen skandinaviske avleggere, og som vanlig er svenskene først.

Bak aliaset Max Peezay skjuler Tom Phia fra gruppen Fjärde Världen seg, og Discokommittén er det første svenske grimealbumet, sterkt preget av sjangerens varemerker: Temposterk rapping, aggressiv elektro-produksjon, beinharde rytmer og hissige og samfunnskritiske tekster.

Det krever litt tilvenningstid, men fungerer overraskende bra som et spark i baken på en stagnert svensk hiphopscene. Max Peezay står nok vel mye i gjeld til sine London-favoritter, men personlig synes jeg det er moro med en hiphopartist så anglofil at vi må tilbake til B.O.L.T. Warhead og Warlocks’ debutalbum for å finne maken.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

13 svar på “Norges første grimealbum – og annet hiphopsnop”

Interessant spørsmål. Jeg har aldri tenkt på det som et grimealbum, men det er også lenge siden jeg har hørt det. Føler det fortjener en ny lytt snart.

Svar

Eg likar OnklP-skiva! Og ho har eit par grimebeats, og i det heile tatt mykje grimeinspirasjon, men eit grimealbum er det vel ikkje.

Vaagsbygd Handy-skiva derimot er jo straight up grime, og svært tøft i mine øyrer.

Fun fact: «Det kunne vært deg» er ei av Skatebårds yndlingsskiver innan norsk rap (ikkje at den lista er så jævlig lang, men men).

Godt poeng. Forsøk på oppsummering: OnklP laget de første grimelåtene på norsk, mens Vågsbygd Handy har laget det første gjennomførte grimealbumet på norsk (med to hiphoplåter som bonus).

Men han kritiske Skatebård, har han Side Brok da på lista si? 😉

Du må svare på originalinnlegget i tråden, dvs. det fra tnalo, så kommer det underst.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..