Kategorier
Tegneserier

Øyvinds julekalender, luke 24: Will Eisner

Det passer bra å avrunde årets julekalender med Will Eisner, den amerikanske tegneserieromanens far. Her er mine anmeldelser, og mer om Eisner her.


Will Eisner
En kontrakt med Gud og andre historier fra Bronx
Egmont Serieforlaget 2006
5/6

En serieromanklassiker til glede for nye lesere.
Vi er i New York på 1930-tallet, i en leiegård i 55 Dropsie Avenue i The Bronx. Bygningen er tettpakket med ferske innvandrere, som drømmer om å kjempe seg opp i samfunnslaget: Den fromme russiske jøden som bryter med Gud, gatesangeren som får en gylden mulighet, den hardt pressede tyske portneren og leieboerne som jakter på den store (og rike) kjærligheten i løpet av sommerferien utenfor byen.

I dag er det verken noe pussig eller nyskapende med en amerikansk tegneserie med slike hverdagslige rammer, men i 1978 var saken en annen. En kontrakt med Gud var ikke den første tegneserieromanen, men dro den amerikanske tegneserien vekk fra science fiction og fantasy, inspirerte generasjoner med serieskapere og populariserte begrepet ”graphic novel”.

I dag kan møtet med En kontrakt med Gud bli et antiklimaks, for den framstår mer som en novellesamling enn en fullvoksen serieroman. Den er dessuten preget av melodramatiske blomster som ”bare ti tusen fortvilte englers tårer kunne forårsake en slik syndflod” og ganske forutsigbare historier, som spinner rundt moral, fattigdom, skjebnens ironi og overfladiske fordommer. Men den er tegnet og fortalt av en mester i faget, som boltrer seg i skaperglede innen et splitter nytt format – og det er vanskelig å unngå å bli både rørt og imponert av pionerarbeidet.

En kontrakt med Gud kom ut på norsk første gang i 1986, under forrige boom for oversatte kvalitetsserier. Og nå er den del av en ny gullalder for oversatte tegneserier. Den er først ut i Egmonts bokklubb Serieverket, der Joann Sfars Rabbinerens katt, Neil Gaimans Sandman og Jeff Smiths Bone er kommende hovedbøker. Dessuten kommer strålende serier av David B., Joe Sacco og Marjane Satrapi også på norsk i løpet av høsten, og hva passer vel bedre enn å innlede denne flommen av serieromaner med en av de aller første i faget?

PS! I The Contract With God Trilogy får du serieromanene A Contract With God (1978), A Life Force (1988) og Dropsie Avenue (1995) mellom to permer.


Will Eisner

Klassikerserien: Spirit 1942-1951
Egmont Serieforlaget 2005
5/6

Den moderne tegneseriens fødsel.
Si hva du vil om Modesty Blaise, Lyn Gordon, Mandrake og Rip Kirby. Will Eisners The Spirit er en avisserie som virkelig fortjener medlemskap i Klassikerserien. Å lese disse seriene fra 1946 til 1951 er som å være vitne til fødselen til den moderne amerikanske tegneserien.

Utvalget fokuserer klokelig på Eisners serier etter andre verdenskrig, da han virkelig ristet av seg pulpklisjeene og viste sine fortellertekniske muskler. Her skyves vår helt stadig oftere i bakgrunnen til fordel for små noveller om det tøffe livet i storbyen, et tema som skulle prege flere av Eisners ambisiøse serieromaner senere i karrieren.

Paradoksalt nok er dette også samlingens svakhet, for som overblikk å regne er det faktisk for få episoder med Spirit og det fargerike skurkegalleriet i hovedrollene. Det er også synd at boken ikke er i farger, for enkelte episoder er litt grå. På den andre siden trekker solide bakgrunnstekster og bibliografier opp. Alternativet er DC Comics’ komplette The Spirit Archives i farger.


Will Eisner

Minor Miracles
DC Comics 2000


Will Eisner

Last Day In Vietnam
DC Comics 2000

Moralske småfabler.
Will Eisner, skaperen av The Spirit og en rekke serieromaner, har rukket å bli 83 år gammel, men er aktiv som aldri før. 2000 ble hans mest aktive år på lenge.

Ikke bare har storforlaget DC Comics begynt å gjenutgi alle hans serieromaner og samle The Spirit-seriene i kronologisk rekkefølge i luksuriøse bøker, men seriegiganten rakk også å gi ut to nye album. Ingen av utgivelsene vil revolusjonere tegneserien, men det er underholdende lesning fra en av de virkelige pionerene i bransjen.

Minor Miracles består av fire historier fra New York i mellomkrigstida; fire historier som alle har noe mystisk over seg, for som Eisner skriver i forordet: ”I mitt nabolag skjedde mirakler hele tiden”. Enkelt sagt er disse historiene akkurat som Eisners Spirit-serier, der det litt anonyme, hverdagslige bymennesket sto i fokus, bare uten den kriminelle vinklingen. Minor Miracles er et søtt og sentimentalt album, akkurat som å høre din bestefar fortelle om gamle dager – og på en måte er det akkurat det dette er.

Last Day In Vietnam er ikke like søt og ikke like god. Det er en samling vignetter hentet fra andre verdenskrig, Koreakrigen og Vietnamkrigen. Som vanlig er det menneskeskjebnene som opptar Eisner, og også her styres menneskenes liv av tilfeldigheter. Men Last Day In Vietnam blir for grunn til å engasjere, og virker noe halvferdig sammenlignet med Minor Miracles.


Will Eisner

Moby Dick
Seriehuset 2003
4/6

Grei adaptasjon, men dessverre blant Will Eisners mindre spennende serier.
Will Eisner revolusjonerte fortellerteknikken i tegneserier med The Spirit på 1940-tallet og oppfant den moderne amerikanske serieromanen med A Contract with God i 1978. I sitt 86. år er legenden aktiv som aldri før, men selv om Eisner har gitt ut en lang rekke strålende serieromaner gjennom hele 90-tallet må vi helt tilbake til 80-tallet for å finne norske oversettelser av noe annet enn gamle The Spirit-episoder.

I år var Eisner æresgjest på Raptusfestivalen, og i den anledning gir det nystartede forlaget Seriehuset ut Eisners adaptasjon av Herman Melvilles romanklassiker Moby Dick. Historien om kaptein Ahabs sta jakt på den store hvite hvalen er en av verdenslitteraturens mest kjente, og er presentert i film- og tegneserieversjon utallige ganger.

Ved første øyekast virker det som en merkelig avgjørelse å oversette akkurat denne trauste og korte Eisner-serien når det finnes så mange bedre og originale serier å ta av. Hva med Minor Miracles, The Name of the Game eller den helt ferske Fagin the Jew?

Moby Dick er absolutt veltegnet, men som adaptasjon er den lite vågal og overraskende, og fremstår mest som en ”illustrert klassiker” – om enn aldri så veltegnet.

Forklaringen på valget finner vi i den lille teksten bak tittelbladet. Utgivelsen er støttet av Leser søker bok, en nystartet forening som arbeider med spesielt tilrettelagt litteratur for folk med lesevansker. Eisners Moby Dick ble da også laget som en barnevennlig introduksjon til romanklassikeren, så i denne sammenhengen fyller utgivelsen sin funksjon. Men tegneserieinteresserte bør heller oppsøke Eisners mange flotte serieromaner i engelsk språkdrakt.


Catherine Garnier (red.)

The Spirit: The New Adventures

Kitchen Sink Comix 1998

Neil Gaiman er en av bidragsyterne i denne greie hyllesten til Will Eisners klassiske The Spirit. Under sin glanstid på 40-tallet eksperimenterte Eisner voldsomt med den visuelle fortellerformen, og de gamle seriene holder seg svært godt den dag i dag. Nå har dagens seriestorheter samlet seg til en hyllest av oldingen. Morsomt, men gå først til originalene. Flere album finnes både på norsk, dansk og engelsk.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Bonus: Notiser fra Tegn.no


Spirit glansdager samles
Etter flere ørkesløse utgivelser er endelig The Spirit Archives tilbake med godsaker. Fra og med nummer tolv av bokserien er det nemlig tid for historiene Will Eisner skapte etter at han vendte tilbake fra den amerikanske hæren. Will Eisner skapte seg et navn med The Spirit, men mens han var i hæren under andre verdenskrig var det et lite fotballag av forfattere og tegnere som holdt serien gående. Disse seriene er også samlet i DCs praktverkserie The Spirit Archives, men er mest av historisk interesse.

Men da Eisner vendte tilbake i 1946 var det tid for å revolusjonere ikke bare The Spirit, men også fortellerteknikken for tegneserier. The Spirit-episodene fra 1946 og utover er fortsatt et høydepunkt i Eisners karriere, og fra og med nummer tolv av The Spirit Archives er det tid for kronologisk gjensyn med disse klassikerne.


Miller og Eisner diskuterer
Will Eisner er en levende legende innen tegneserien, mens Frank Miller ble en av kunstformens storheter på 80-tallet. Nå gir de ut en bok sammen. Eisner/Miller fra Dark Horse Comics er ingen tegneserie, men en 350 sider tjukk bok der de to serielegendene virkelig går i dybden i kunstformen de har valgt seg. Boken er en samling omfattende samtaler de to serieskaperne imellom, og fylles ut med fotografier og illustrasjoner.


Superbonus: Time hyller ”the graphic novel”.

I forbindelse med at den moderne ”graphic novel” fyller 25 år har magasinet Time plukket ut 25 serier som bør ha en plass i enhver serieinteresserts bibliotek. Formatets far, Will Eisners A Contract With God, er selvsagt med på lista.

Will Eisner ga ut A Contract with God i 1978, og utgivelsen har i USA æren av å være den første ”graphic novel”. I Europa var tegneseriealbumet allerede godt etablert, men i USA var det fortsatt tegneserieheftene som rådde grunnen. «Jeg satt med ned for å lage en bok som fysisk ville se ut som en ‘ekte’ bok, og samtidig skrive om et tema som aldri tidligere hadde blitt behandlet i tegneserieform; manns forhold til Gud,» sier Eisner til Time.

Da Eisner skulle selge inn prosjektet til forlaget advarte en indre stemme ham mot å kalle det ”a comic”. Derfor solgte Eisner serien inn som en ”graphic novel”. Det hører med til historien at akkurat den redaktøren ikke lot seg overbevise. Nå har Times tegneserieskribent Andrew D. Arnold plukket ut 25 essensielle ”graphic novels”. Les mer her og her.

Her er Arnolds liste, døpt «25 bøker fra 25 år for smarte og sofistikerte lesere»:

* Berlin: City of Stones av Jason Lutes (Drawn & Quarterly 2000)

* Boulevard of Broken Dreams av Kim Deitch (Pantheon 2002)

* Buddha av Osamu Tezuka (Vertical, Inc. 2003)

* A Contract with God av Will Eisner (DC Comics 1978)

* The Dark Knight Returns av Frank Miller (DC Comics 1986)

* David Boring av Daniel Clowes (Pantheon 2000)

* Epileptic vol. I av David B. (L’Association 2002)

* Flood av Eric Drooker (Dark Horse Comics 1992)

* From Hell av Alan Moore og Eddie Campbell (Top Shelf 2000)

* The Golem’s Mighty Swing av James Sturm (Drawn & Quarterly 2002)

* Jimmy Corrigan: The Smartest Kid on Earth av Chris Ware (Pantheon 2000)

* Julius Knipl, Real Estate Photographer: The Beauty Supply District av Ben Katchor (Pantheon 2000)

* Louis Riel av Chester Brown (Drawn & Quarterly 2003)

* Maus vols. I + II av Art Spiegelman (Pantheon 1986)

* Nightmare Alley av Spain (Fantagraphics Books 2003)

* One! Hundred! Demons! av Lynda Barry (Sasquatch Books 2002)

* Our Cancer Year av Harvey Pekar og Joyce Brabner (Four Walls Eight Windows 1994)

* Palomar av Gilbert Hernandez (Fantagraphics Books 2003)

* Persepolis av Marjane Satrapi (Pantheon 2003)

* The R. Crumb Coffee Table Art Book av Robert Crumb (Little Brown & Co. 1997)

* Safe Area Gorazde av Joe Sacco (Fantagraphics Books 2000)

* Sandman: Season of Mists av Neil Gaiman med flere (Vertigo 1994)

* Stuck Rubber Baby av Howard Cruse (DC Comics 1995)

* Summer Blonde av Adrian Tomine (Drawn & Quarterly 2002)

* Understanding Comics av Scott McCloud (Perennial 1993)

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

13 svar på “Øyvinds julekalender, luke 24: Will Eisner”

Husker jeg leste «En kontrakt med Gud» første gang da jeg gikk på barneskolen. Da skjønte jeg ingenting. Årene gikk og den dukket på ny opp i min hånd. Fantastisk.

Jeg leste The Spirit i salige Serie-Fokus allerede da jeg var 7 år gammel, og jeg falt pladask allerede da. Men det var andre boller med Corto Maltese, som også gikk i Serie-Fokus, og som jeg ikke skjønte en dritt av.

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..