Kategorier
Journalistikk Tegneserier

Tegneserieønsker for det nye året – revisited

Serienett.no ba meg i 2008 å komme med mine ønsker for tegneserieåret 2009. Nå skriver vi snart 2011, og ønskene står fortsattt – med noen nye kommentarer. Ett skritt fram og to tilbake?

Det er selvsagt mye man kan ønske seg fra Tegneserie-Norge, men jeg er stort sett ganske fornøyd. Tilbudet og aktiviteten er bedre enn på lenge, kanskje bedre enn noensinne.

* Med Serieverket og No Comprendo Press i spissen har vi et tilbud av oversatte kvalitetsserier som går gullalderen på 1980-tallet en høy gang. (2011-kommentar: Serieverket som egen etikett har vel forsvunnet, og oversettelsene fra Egmont er mer sporadiske. Men vi fikk Bone, Fabler, 100 Bullets, franske Tyver og angivere og ikke minst bøker fra Tor Ærlig og Håvard S. Johansen i 2010).

* Norske stripeserier er bedre og mer populært enn noen gang, selv om høstens boksamlinger kanskje er i ferd med å bli et like forutsigbart ritual som juleheftene.

* Det skorter kanskje litt blant de kommersielle oversettelsene, men vi får både manga og superhelter (2011-kommentar: Vi får fortsatt noe manga og superhelter, men langt, langt mindre enn i 2008.)

* Det spirer i undergrunnen, og kunstskolene er fylt med tegneserieinteresserte serieskapere.

* Vi får norske tegneserieromaner og album fra folk som Tor Ærlig, Jason og Sigbjørn Lilleeng.

* Selv Christopher Nielsen er tilbake for fullt med tegnebrettet. Kan man ønske seg mer?

Ja, selvsagt kan man det.

Mitt store ønske for 2009 (2011-kommentar: Og for 2011) er som for alle foregående år: at massemediene tar tegneserier mer på alvor. For med unntak av de mest populære stripeseriene og enkelte profilerte album, forbigås det meste fortsatt i nærmest total stillhet. Jeg mener det er et stort problem at folk flest ikke har anelse om hva som foregår i tegneserieverden, og hvilket rikt tilbud som finnes der ute – både i norsk språkdrakt og på engelsk, dansk og svensk. (2011-kommentar: Det beste som har skjedd i det siste er Dagbladets gjennomførte tegneseriebilag, med både intervjuer og tegneserier. Flere slike, og flere anmeldelser!)

Det er vel bare Bergens Tidende og Dagens Næringsliv som i dag har noe som ligner på en systematisk og regelmessig tegneseriekritikk, og som ikke bare kjører på med noen anmeldelser når det er plass eller noen føler for at det er på tide med litt gøyalt seriestoff.

Samtidig brukes fortsatt ”på tegneserienivå”, ”tegneserieaktig” og lignende som skjellsord av andre anmeldere, spesielt innen film og dataspill. Paradoksalt nok samtidig som tegneserieromaner for et voksent publikum står sterkere enn noen gang i utlandet, og tegneserieverdenen aldri har vært en like viktig idé- og premissleverandør for film- og tv-bransjen.

Her er noen 2008-eksempler på elendigheten, basert på avisenes fellesarkiv Atekst:

* Sigbjørn Lilleengs Nebelgrad Blues, en av årets beste tegneserieutgivelser, er bare omtalt av Bergens Tidende.

* Shaun Tans briljante Ankomsten er bare omtalt i Bergens Tidende og Dagens Næringsliv.

* Den italienske fantasyserien Dragonero er ikke omtalt noe sted.

* Jean-Pierre Gibrats Utsettelsen er ikke omtalt noe sted.

* Brian K. Vaughans Løvene i Bagdad er omtalt i Bergens Tidende, Dagens Næringsliv og Ny Tid.

* Fabler av Bill Willingham er bare omtalt i Bergens Tidende og Adresseavisen, selv om den er den kanskje mest suksessfulle fantasyserien siden Sandman og går fast i Nemi-bladet. Men at den er ”kanskje den mest ambisiøse i tegneserienes historie”, som Adresseavisen skriver, var vel litt i overkant?

Når det gjelder filmanmeldernes synder, har jeg lagt ut en tekst om dette her:

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..