Kategorier
Hiphop Musikk

2010s beste gratisplater

I går kåret jeg 2010s beste hiphopalbum, i dag følger jeg opp med fjorårets beste mixtapes og gatealbum. Og det var faktisk hardere kamp om å komme inn på denne lista. Last ned platene og døm selv, mens  du leser min sak om gratisplater fra Dagens Næringsliv i fjor vinter.


G-Side prøver på noe nytt i 2011: Nå vil de selge albumet
The One… Cohesive.

(Denne saken er jo også en fin påminner om at G-Side ga ut 2011s første album allerede 1. januar. Nå håper Huntsville-duoen at all gratismusikken de har gitt sine fans de siste årene får flere til å bla opp penger for The One… Cohesive, som selges her. Les for øvrig mer om noen av 2009s beste gratisplater her.)

Rapper gratis
Rapperne er i ferd med å kapitulere i kampen mot ulovlig nedlasting. Gratisalbumet er det nye våpenet for å skaffe seg oppmerksomhet, fans, spillejobber og sponsorer.

Denne uken kommer ikke det nye albumet til det bergenske hiphophåpet A-laget til en butikk nær deg. Nokke feita vol. 2 kan ikke kjøpes i butikk eller på nett. Det lander ikke i posthyllen til musikkanmelderne i en bobleplastkonvolutt. Albumet finnes ikke fysisk. Du må laste det ned. Gratis.

«I’m not a freestyler, don’t rap for free,»rappet California-veteranen E-40 i 1996. I 2010 er tonen en annen. I dag finner du den mest nyskapende og spennende hiphopen på gratisalbum.

G-Side bekreftet sin stilling som det nye Outkast med Huntsville International. Drake ble pikenes Jens med So Far Gone. J. Cole soper inn nye fans med The Warm Up. Pill, Freddie Gibbs og Yelawolf har vist seg frem som gangstarappere med hjerte og hjerne, og får bred oppmerksomhet i alt fra LA Weekly, New York Times og The New Yorker til The Guardian og Morgenbladet.

Gjenoppretter maktbalansen
Har du ikke hørt om disse artistene? Ikke fortvil, dette er en viktig bit av den nye musikkøkonomien. Gratisplatene er effektiv reklame for artister på vei opp – et rop om oppmerksomhet, fans, spillejobber, radiospilling, nettrafikk, reklameoppdrag, gjestevers og platekontrakt.

Dessuten gir gratisplatene definisjonsmakt tilbake til fans, nerder, bloggere og musikkjournalister som bruker uforholdsmessig mye tid til å lete etter det nyeste nye. Disse platene er sjelden tilgjengelige i platebutikker eller via streamingtjenester som Spotify.

Platene må spores opp i en jungel av hjemmesider, blogger og musikknettsteder, og denne tilgjengelige utilgjengeligheten bidrar til å gjenopprette maktbalansen for musikknerdene etter at Spotify har annullert tiår med slit. Fildelingstjenester som Megaupload, Zshare og Usershare er for dagens ungdom det Akers Mic og Platekompaniet var for tidligere generasjoner.

Musikk som reklame
Fansen får gratis musikk, men hva får artistene? Fredag 2. og lørdag 3. april gjør Alabama-duoen G-Side sine første konserter noensinne utenfor USAs grenser. Europaturneen starter i Bergen og Oslo, takket være en underskriftskampanje der ivrige fans – undertegnede inkludert – har lovet å kjøpe billett. Det er betraktelig lettere å misjonere for musikk man selv liker når man kan dele ut album via en nettside.

Sponsing og reklame er neste skritt. Den etablerte stjernen Ludacris er aktuell med gratisalbumet Conjure – A Hustler’s Spirit, ren lansering av det nye konjakkmerket Conjure, utviklet av norske Birkedal Hartmann. Lupe Fiascos Enemy of the State-album avsluttes med reklame for Hewlett-Packard.

I praksis ser vi nå at Vesten er innhentet av den kinesiske musikkindustrien, som i årevis har slitt med omfattende piratkopiering. Selv om platene til kinesiske band spres i millionopplag, tjener musikerne knapt et øre på platesalg. Isteden fylles lønningsposen av konserter, sponsorer, t-skjortesalg og reklameoppdrag.

Hyperaktivitet
Hva blir så konsekvensene av gratisplatene? På den ene siden truer en juridisk hengemyr med uavklarte spørsmål om opphavsrettigheter, kreditering og beskatning. Ikke minst når platene ofte fylles med coverversjoner, uoffisielle remikser og lånte instrumentaler. Og hvordan skal den oppvoksende generasjon klare å skille mellom gratisplater og piratkopier i lengden?

På den kunstneriske siden krysser artistene fortsatt fingrene for at gratisplatene lokker fans til å betale for de offisielle albumene. Derfor holder de også litt igjen på innholdet, og sparer på godbitene. Lydbildet «forurenses» gjerne ved hjelp av utrop fra skrålende dj-er og andre lydeffekter over musikken. Men å holde igjen og gjøre produktet dårligere er en risikabel strategi. Sultne nykommere har mindre å tape, og viser seg ofte frem fra sin beste side. De beste gratisplatene er ikke lenger mulig å skille fra betalalbum, hverken når det gjelder innhold eller lydkvalitet.

Resultatet er en musikkbransje preget av høyere tempo, hardere konkurranse, økt produksjon og sterkere vekt på enkeltlåter. Vi får lynraske coverversjoner av hits, kjappe reaksjoner på store begivenheter, flere stjerneskudd som lysere sterkere og kortere enn før, og en innbitt konkurranse om oppmerksomheten.

Samtidig kan dette også gi større kunstnerisk kontroll for artistene. 2009s store rapsensasjon i USA, Gucci Mane, mistet mye av gløden og uforutsigbarheten da han gikk fra gratisplater til offisiell plate på Warner Music rett før jul.

I dag er ikke rapperes karriere avhengig av det store mesterverket. En omfattende, nærmest konstant synlighet er viktigere. Veteranen Crooked I fikk en ny vår da han slapp én låt i uken gjennom hele 2008. Freeway økte innsatsen med sin «Month of Madness» året etter, der han slapp én ny gratislåt om dagen i en måned. Før jul slapp Gucci Mane The Cold War-trilogien – tre gratisalbum – på samme dag.

Og nå i februar skal Gorilla Zoe slippe ufattelige 28 gratisalbum på én måned. Nyheten fikk magasinet XXL til å publisere en liste over 28 klassiske hiphopalbum du kan slette fra ipoden for å gi plass til Gorilla Zoe-platene.

Neste skritt må bli en rapper som bruker to år i studio til å skrive sitt store mesterverk: Et konseptalbum om dataalderen, sponset av Hewlett-Packard.

2010s 15 beste gratisplater (trykk på link for nedlasting):

OBS! Jeg tok ikke med gratisplater fra noen av artistene som var med på min albumliste. Så Rick Ross’ The Albert Anastasia EP, Kanye Wests G.O.O.D. Fridays og Waka Flocka Flames Waka Flocka Myers 2 var for eksempel ikke med i konkurransen.

1. Big K.R.I.T.: K.R.I.T. Wuz Here
Der rappere som L.E.$. og Freddie Gibbs står i fare for å bli for UGK det Interpol er for Joy Division (les: så retro at det grenser opp mot en kalkulert kopi), viser denne Missisippi-rapperen seg som den stødigste forvalteren av sørstatenes «country rap tunes» – med hjerne, hjerte og hver sin fot planta i fortida og framtida. Strøkent!


2. Yelawolf:
Trunk Muzik
Det store hvite håpet illustrerer også noe av gratisalbumets problemet. Denne mixtapen fra i vinter var så sterk at den fullstendig overskygga det offisielle debutalbumet Trunk Muzik 0-60 da det ble sluppet et drøyt halvår senere.


3. Wiz Khalifa:
Kush & Orange Juice
Wiz Khalifa illustrerer et annet problem med mixtapes og gratisalbum. Det finnes så mange offisielle og uoffisielle utgivelser med de mest populære rapperne at man må navigere stødig i jungelen for å unngå utmattelse. Dette er en av de sterkeste av Wiz Khalifas ni (minst) offisielle gratisplater siden 2005.


4. OFWGKTA: Radical
Men avantgarden var ikke død! Main Attrakionz, Lil B og Odd Future Wolf Gang Kill Them All holdt liv i den eksperimentelle hiphopen i 2010, og jeg fikk utvilsomt mest følelser for OFWGKTA. De slapp ikke bare denne briljante teipen, men også soloplater med Domo Genesis, Hodgy Beats, Earl Sweatshirt, Mike G, The Super G og spinoffgruppa MellowHype. Jeg trenger nok halve 2011 for å fordøye alt dette, men det spørs om gutta gir meg ro.

5. Alley Boy:
Definition of Fuck Shit
Ute etter noe skikkelig gangsta shit? Sjekk ut denne Atlantarapperens «duct tape music», et sted mellom nycrunken til Waka Flocka Flame og mongorapen til Gucci Mane. Kaller seg «hardest nigga out of the A», og teipen åpner passende med låta «50 Bars of Poison».


6. Tity Boi:
Trap-A-Velli 2: The Residue
Ikke la deg skremme av det tåpelige navnet, puppegutten alias 2Chainz, leverer godlåt etter godlåt. Du kjenner ham kanskje fra Ludacris’ Disturbing Tha Peace-familie og gruppa Playaz Circle, men denne viser at han står støtt på egne bein.


7. B.o.B:
No Genre
«Airplanes» og «Nothin On You» var flott poprap, men albumet The Adventures of Bobby Ray ble en anelse for soft i disse ører. Heldigvis benytter B.o.B denne teipen til å vise at han kan fortsatt spytte bedre enn de fleste.


8. Mata:
Count Down to the 100 Day Theory Volume 1: Bloody Sunday
Det var lenge mistenkelig stille fra Mata The Dread Man, men så dukket denne opp på tampen av 2010 (den ble faktisk sluppet 30. desember). Har ikke helt rukket å fordøye den, men førsteinntrykket er strålende. Det er riktnok en god del litt eldre låter her, men en strålende introduksjon til en rapper de færreste kjenner til.


9. Cory Mo:
It’s Been About Time
Nevnte jeg country rap tunes? Denne Texas-karen er først og fremst en produsent som tråkker i Pimp Cs melodiøse fotspor, men her viser han seg fram som rapper – under vingene til Bun B, og med hjelp fra halve Texas: Big K.R.I.T., Killa Kyleon, Slim Thug og Devin the Dude.


10. Jackie Chain:
Who Da Mane
Mer Alabama. Delstatens største harryrapper + delstatens mest sofistikerte produsenter (Block Beattaz) = sant. Men vi venter fortsatt på en ny inntertier à la «Rollin'» (som fortsatt er med her).

PS! Flere gratisplater dukker opp i morra, da jeg kårer 2010s beste Bay Area-skiver.

Boblere: L.E.P. Bogus Boys: Don’t Feed Da Killaz Volume 3, Main Attrakionz: 808s & DarkGrapes, Scarface: Dopeman Music, Mac Miller: K.I.D.S., Freddie Gibbs: Str8 Killa No Filla, Scarface: Dopeman Music, J. Cole: Friday Night Lights, Yo Gotti: CM5: White Friday, Pill: 1140: The Overdose, DB49: Happy Hour og Smoke DZA: George Kush Da Button.

8 svar på “2010s beste gratisplater”

Hei! Det var faktisk det intervjuet som gjorde meg oppmerksom på Brytburken-bloggen (via Bayonnaise).

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..