Kategorier
Musikk R&B

2010s beste r&b-album

Det var så mye god r&b i 2010 at problemet var å finne tid til å høre på alt. Her er de ti platene som gjorde sterkest inntrykk på meg i året som gikk.

(Les om 2009s beste r&b-plater her. Sjekk også 2010s beste Bay Area-album, beste hiphopalbum og beste gratisplater.)

1. The-Dream: Love King
Det ble reint hat trick for Radio Killa, og etter Love Hate (2007) og Love Vs Money (2009) får vi vel tro at dette fullfører The-Dreams kjærlighetstrilogi. Og for noen plater dette er blitt: Smart, fengende, innsmigrende og variert r&b.


2. Janelle Monaé:
The ArchAndroid
Forrige gang vi hørte fra Janelle Monaé så hun ut som kom rett fra filmsettet til Fritz Langs Metropolis, denne gang var hun dresset opp som en Kleopatra fra framtida. Omslaget er betegnende for innholdet, futuristisk, grensesprengende og visjonær popmusikk.


3. Bei Maejor:
<uSd> ǝpısdn uʍop
The-Dream bør ikke sitte for trygt på tronen, for denne 23-åringen er ute etter skalpen hans. Bei Maejor har skrevet og produsert for det som kan krype og gå i amerikansk musikkbransje, for eksempel hiphopbangeren «Speakers Going Hammer«, og i 2010 overbeviste han med to mixtapes som overgikk de fleste av årets offisielle albumutgivelser.


4. R. Kelly:
Love Letter
Nytt år og ny plate fra kongen av r&b, som vanlig møtt med lunken mottagelse her på berget. Men ikke la dere lure av late anmeldere som tror det Sam Cooke-inspirerte omslaget betyr tradisjonell retrosoul, for R. Kelly klarer uten problemer å forene nostalgi med sine unike og høyst personlige musikalske visjoner.


5. Terrace Martin:
Here, My Dear
Grensene mellom hiphop og r&b er nærmest blitt usynlige på 2000-tallet, takket være grensesprengende plater fra folk som Kanye West, Cee-Lo, Ghostface Killah og Drake, og personlig synes jeg denne Los Angeles-rapperen ga ut årets beste hiphopplate som i bunn og grunn egentlig var en soulskive.


6. Trey Songz:
Passion Pain & Pleasure
Tremaine Aldon Neverson er i ferd med å synge seg ut av den store skyggen til R. Kelly for godt. Han har flere hits i ermet fra før, men dette må være hans beste og mest gjennomførte album.


7. El DeBarge:
Second Chance
Heisan, dette var et uventet comeback! Silkestemmen bak 80-tallslåter som «I Like It», «All This Love», «Who’s Johnny» og «Real Love» dukket opp med sitt første album siden 1994, og plutselig var alt i orden i verden igjen.


8. Ciara:
Basic Instinct
Ciara lar seg ikke knekke av flopper eller one hit wonder-stempel. Der fjorårets Fantasy Ride var en skuffelse, reiser hun kjerringa med denne raske og innholdsrike oppfølgeren, der hun til og med har lokket Andre 3000 til å bidra med ett vers – sammen med prominente gjester som Ludacris, The-Dream, Usher og Bei Maejor.


9. Sade:
Soldier of Love
Årets andre gledelige comeback, ti år etter Lovers Rock. Førstesingelen dominerte første del av 2010, og selv om noen av låtene kanskje var litt formelbaserte og forutsigbare, reddet Stemmen prosjektet i land med trygg margin.


10. Jazmine Sullivan:
Love Me Back
Flere r&b-prinsesser har gledelig nok lent seg på god, gammel Prince i 2010 (se også Chrisette Michelle og Netta Brielle), men jeg ble mest sjarmert av andrealbumet til 23 år gamle Jazmine Sullivan. Samtidig skal det sies at amerikanske r&b-artister har en tendens til å slippe album etter at norske musikkjournalister har gjort opp årsstatus, så jeg gleder meg til å høre mer på boblerne under i 2011.

Boblere: Bilal: Airtight’s Revenge, Bruno Mars: Doo Wops and Hooligans, Keyshia Cole: Calling All Hearts, Chrisette Michelle: Let Freedom Reign, Raheem DeVaughn: The Love & War Masterpeace, Ronald Isley: Mr. I, Prince: 20Ten, K. Michelle: Pain Medicine, Rihanna: Loud, Ne-Yo: Libra Scale og Netta Brielle: Love, Pain & Music.

4 svar på “2010s beste r&b-album”

R&B er den sjangeren som blir klart mest stemoderlig behandlet av norske musikkritikere. Det virker som om kompetansen strekker seg til gamle Motownslagere, men ikke et hårstrå lengre.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..