Kategorier
Hiphop Musikk

2010s norske hiphopøyeblikk

I 2005 ble norsk hiphop avskrevet nok en gang. Her er elleve 2010-øyeblikk som viser at norsk hiphop er større enn noen gang.

Freakshow anno 2004: Petter Beyer (f.v.), Lars Vaular, Anand Chetty og Fernando Manuel «Tier’n» López (bak). Foto: Øyvind Holen

(Les om 2010s beste r&b-plater her. Sjekk også 2010s beste Bay Area-album, beste hiphopalbum og beste gratisplater.)

Jeg ble en anelse snøblind etter at jeg skrev Hiphop-hoder i 2004, så siden har jeg slitt med å lytte til norske hiphopskiver med anmelderører. Derfor er det som vanlig litt vanskelig å kåre årets beste plater, så isteden trekker jeg fram elleve høydepunkt fra året som gikk.

1. Freakshow tar over Norge.
Tidlig på 2000-tallet samlet en gjeng rappere og lokehuer fra Loddefjord, Landås, Løvstakken og Åsane i Bergen seg i kollektivet Freakshow. Det ble med to mixtapes og én tolvtommer, men nå dominerer gjengen norsk kultur på hver sin kant.

Lars Vaular ga ut 2010s beste norske hiphopalbum med Helt om natten, helt om dagen, John Olav Nilsen ga ut 2009s beste rockeskive med For sant til å være godt, Leo Ajkic er blitt NRK-kulthelt og Petter Beyer finner tid til å vinne kokkekonkurranser og gjøre comeback som rapper med mixtapen Ta deg med.

Nå forventer jeg at Tier’n spillefilmdebuterer og Ali Kazaam velges inn på Stortinget i 2011.

2. Madcon tar over Europa – igjen.
De som trodde Madcon nådde toppen med «Beggin'» og avskrev duoen som et one hit wonder måtte tygge i seg hatten igjen etter at «Glow» stjal showet i Eurosong-finalen. En «slow burner» som ble nok en monsterhit for Tshawe og Yosef, og brakte dem til topps av de europeiske hitlistene igjen. Siden USA uansett ikke helt faller for Madcon-sjarmen, er det vel bare å satse for fullt på Europa?

3. Stargate tar over verden.
Stargates «stairway to heaven» har vært brattere og kjappere enn de fleste her hjemme har vært klar over. Suksessen som begynte med britisk realitypop tok seg voldsomt opp da produsentgutta fant sine The Supremes i r&b-stjerneskuddene Rihanna og Ne-Yo.

I 2010 hadde Stargate tre låter på Billboard Top 5 samtidig, noe bare 50 Cent har maktet før. Ikke nok med det, nå lager de også hiphopbangers. Wiz Khalifas «Black & Yellow» gikk jorda rundt, og endte opp som alt fra hyllester av San Francisco Giants til Jamaica-riddims.

4. Karpe Diem blir folkehelter.
Bildet «Poor Psychonaut» fra Øyafestivalen 2010 forteller alt du trenger å vite om Karpe Diems suksess i 2010. Norsk hiphop fikk aldri en hiphopsuksess som Petter på 90-tallet, stockholmsrapperen som ble svensk hiphops svar på Ulf Lundell. Men nå eroberer Karpe Diem skanse etter skanse med sitt perfeksjonerte liveshow, enten det er på Oslo jazzfestival, Øyafestivalen eller ekstrakonserter på Rockefeller.


5. Salvador holder det ekte.
Happy Daze er albumet for alle som synes det er blitt for mye pop, realityshows og sirkus i norsk hiphop. Over ti år etter debuten med undervurderte Darkside of the Force imponerte Salvador Sanchez sterkt med sitt andre soloalbum.

6. Norske gratisplater blir voksne.
Framtida er gratis! Det norske gratisalbumet ble voksen i 2010, og min personlige favoritt var utvilsomt A-lagets Nokke Feita Vol. 2, som var en av de norske hiphopskivene jeg spilte mest i fjor. Og denne uka slapp bergenserne Nokke Feita 3, som du kan laste ned her.

Men A-laget var ikke alene: Dreamon ga ut sine to The Dreamix-plater, Envy meldte seg på med lovende Dreamworks: Why Not Me, mens også Joddski og Side Brok ga lytterne full valuta for (de manglende) pengene. Mer om emnet her, med link til nedlasting.

7. Jesse Jones arresteres i Sverige.
Med unntak av Opaques Gourmet Garbage er historien om norsk gangstarap en ganske tynn affære. Men så fikk vi Jesse Jones, som balanserte mellom avisenes kultur- og nyhetssider gjennom hele 2010. Tommy Tee-beats, ign’t-tekster og groruddalsromantikk reddet musikken, og det hele toppet seg da Jesse og åndsfelle Ken ble arrestert i Stockholm – foran TV 2s kameraer.

8. Vågsbygd Handy introduserer grime på norsk.
Med tanke på hvor sterkt britcore sto i det norske hiphopmiljøet tidlig på 1990-tallet var det bare et tidsspørsmål før noen fikk den lyse ideen om å lage grime på norsk. Vågsbygd Handy samarbeidet med et fotballag engelske hiphop- og dubstepprodusenter, og på tampen av 2010 kom en av årets mest originale og beste norske plater.

9. Sirius vinner Norske talenter.
Jeg lurte alltid på hvorfor ingen rappere slapp til i Idol, og begynte å fantasere om et Hiphop-Idol. Heldigvis ble det aldri noe av, og da programmet Norske talenter åpnet for større variasjon stakk sannelig rapperen Sirius fra så godt som ukjente The Rovers av med pokalen. Dessverre kom albumet Welcome litt for seint og surt til at Sirius klarte å surfe på suksessen.


10. Jaa9 & OnklP innkasserer nok en snakkis-hit.

Norsk hiphops yngste gamlinger, Jaa9 & OnklP, klarer med «Partysvenske» å gjenta suksessen med 2009s «Glir forbi». Det er få som makter å lage denne kombinasjon av hit og snakkis, men punchlinekongene fra Lillehammer viser gang på gang at de mestrer denne kunsten til fingerspissene. Nå gleder vi oss til 2011s dobbeltslipp Lasse og Geir.

11. Gatas Parlament, Stella Mwangi og Noora Noor melder seg på Melodi Grand Prix.
Hvis du hadde fortalt meg at tre av artistene som er med i Hiphop-hoder skulle delta i Melodi Grand Prix, hadde jeg nok bare ledd. Og jeg ville aldri, aldri ha gjetta at Gatas Parlament skulle være en av deltagerne. Men både norsk hiphop og Melodi Grand Prix har forandret seg mye siden 2004, og heldigvis har begge blitt bedre. Så det ser ut som jeg må se på MGP i år da.

Fun fact (via Sjef R): Rapperen Kølig Kaj vann det danske Grand Prix i 1997, og gjorde det svært dårlig i finalen.

7 svar på “2010s norske hiphopøyeblikk”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..