Kategorier
Musikk reggae

2010s beste reggaeøyeblikk

2010 føltes ikke som det aller beste reggaeåret. Kvantitet overskygget kvalitet, og det ble vanskelig å skille klinten fra hveten i den strie strømmen av låter. Men her er noen fine øyeblikk fra året som gikk.

(2009s beste reggae her Sjekk også 2010s beste Bay Area-album, beste hiphopalbum, beste gratisplater, beste r&b-plater og norske hiphopøyeblikk.)

1. Vybz Kartel hyller klærne sine.
Jeg har godt over 100 Vybz Kartel-låter fra 2010 i arkivet mitt, og det er nok nærmere 200 enn 100. Fyren gir altså ut en låt nesten annenhver dag, og det sier seg selv at det blir en del ræl med dette tempoet.

Men på den annen side hadde reggaescenen vært mye kjedeligere uten Vybz, som kjekler med alle og bygger opp og river ned andres karrierer i et åndedrag. Karen kan skrive monsterhits om skoene og buksene sine, noe han da også gjorde med «Clarks» og «Jeans & Fitted». Sjekk også ut dobbeltalbumet Pon Di Gaza 2.0.

2. Romain Virgo debuterer.
Albumformatet føles i dag nesten helt irrelevant innen reggae, der det i hovedsak er snakk om de beste låtene og de heftigste riddims. Platene som kommer føles ofte mest ut som halvhjertede samleplater, men iblant dukker det opp noen blinkskudd. Som den selvtitulerte debuten til Romain Virgo, inderlig nyroots av beste skuffe – og et must for alle som forelska seg i Tarrus Rileys Contagious i 2009.

3. Gyptian feier unna konkurrentene med «Hold Yuh».
Jeg har egentlig ikke så stor sans for Gyptians blodfattige emoreggae, men med «Hold Yuh» må jeg innrømme at han traff blink. Utvilsomt en av 2010s største hits, selv om den strengt tatt dukket opp på tampen av 2009. Den ga også Gyptian anledning til å slippe hele to album, Hold You (selvsagt!) og Revelations.

4. Aidonia introduserer nordmenn for daggering.
Det var den hardeste dancehallkonserten jeg noen gang har sett på norsk jord. Aidonia kom til Fugazi, spyttet ut sine blytyngste låter i første del av konserten og ga de ivrigste jentene blant publikum vise at de kunne sin daggering – hyperenergisk, jukkende og samleiesimulerende dans – like godt som jentene i Kingston.

Aidonia-konserten var bare én av en lang rekke spennende reggaekonserter i Oslo, og ellers gikk jeg dessverre glipp av alt fra Konshens og Tony Matterhorn til Christopher Martin.

5. Assassin blir Agent Sasco.
Albumformatet sliter på Jamaica, men mixtapes viet enkeltartister er en industri i vekst. Assassin fikk det for seg at han skulle skifte navn til Agent Sasco i år, men uansett navneforvirring står Assassin is Agent Sasco igjen som et av årets mixtapehøydepunkt uansett sjanger.6. Spragga Benz får ut finger’n.
Veteranen Carlton Errington Grant (41) var en av de store innen hiphop/reggaefusjonen på 90-tallet, med samarbeid med KRS-One, Wyclef Jean og vel også et forhold med Foxy Brown bak seg. Men etter 2002s Thug Nature ble det stille, før han uventet dukket opp med det gjennomarbeida comebackalbumet Shotta Culture. Årets platecover?

7. Busy Signal og Beenie Man går på karneval.
Beenie Man og Busy Signal var også svært aktive i 2010, men det ble mye karneval – bokstavelig talt. De mista nok en del av personligheten i iveren etter å tilfredsstille hele Det karibiske hav, og det er grenser for hvor mange socalåter og billige remikser man orker. Busy-albumet D.O.B. var en solid nedtur, og Beenie Mans oslokonsert ble også vel karnevalistisk. Men Beenies «Drinking Rum & Redbull» var kul.


8. Popcaan og Blak Ryno krangler.
Når selv Beenie Man gikk til verbalt angrep på Vybz Kartel fikk oppkjøringa til romjulsfestivalen Sting et vel rituelt og regissert preg, så da var det mer underholdende med kranglinga mellom Vybz’ tidligere (Blak Ryno) og nåværende (Popcaan) disippel. Popcaan-teipen Hot Skull, Fry Yiy, Boil Brainz var også en vinner.

9. Mavado har ni liv.
Etter den heftige feiden med Vybz Kartel holdt Mavado en lavere profil i 2010, men han ga likevel ut flere fine låter – og vi slapp de mest suppete kjærlighets- og karnevalslåtene kollegaene belemret oss med. «Nine Lives» var en av de beste.


10. Gappy Ranks og Million Stylez tar euroreggaetronen.
Det begynner å bli tett med flotte reggaeartister fra Europa, og i 2010 hørte jeg nok mest på engelske Gappy Ranks og svenske Million Stylez. Sjekk ut førstnevntes Rising Out of the Ghetto og sistnevntes Everyday for bevis.

Boblere: I-Octane, Konshens, Chan Dizzy, Chase Cross, Christopher Martin, Khago, Courtney John, Etana, Stein, Jah Vinci, Bugle, Flexxx, Kibaki, Kiprich, Munga og Lutan Fyah.

Ett svar på “2010s beste reggaeøyeblikk”

[…] Som i 2009 kårer jeg årets beste musikk innen hiphop, r&b og reggae, basert på personlig smak og statistikken til Last.fm over hva jeg faktisk hørte på. Som i fjor er det såpass mye bra musikk til at jeg ikke klarer å begrense meg til én topp 10-liste, og innen hiphop har jeg splittet listene opp i tre ”familier”: Beste hiphopalbum og beste mixtape/gratisalbum, pluss at det i 2010 kom så mye bra musikk fra Californias Bay Area, at området fortjente en egen liste. La oss heller ikke glemme listene over årets beste r&b-plater, norske hiphopøyeblikk og reggae. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..