Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 18: Nå også på papir

Fredag 7. januar tok Bergens Tidende tak i min serie om jævla bra bylines i en tosiders artikkel (bare på papir). Stor stas selvsagt, men samtidig må bylineredaksjonen ta selvkritikk for at vi ikke fanget opp BT-redaktør Trine Eilertsens gravidbildebyline i helfigur.

Faksimile fra Bergens Tidende 7. januar 2011.

(Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.)

«Såkalte bildebylines av avisenes artikkelforfattere får stadig større plass i spaltene. Hvem som sier det er blitt viktigere enn hva som sies, mener forfatter og journalist Øyvind Holen,» innleder BT sin artikkel «Journalistene viser stadig større ansikt». Der blir jeg, professor Rune Ottosen, høyskolelektor Jan Ytrehorn, journalist Simen Gonsholt og BTs utgavesjef Arne Edvardsen intervjuet om den eksplosive økningen i bruk av bildebylines i norsk presse.

– Det er et forsøk på å nærme seg leserne, mener Ytrehorn.

– Dette henger sammen med hele kjendisøkonomien, individualiseringen. Man kan jo tenke seg at å fremme egne reportere som kjendiser er et kommersielt virkemiddel, tror Ottesen.

– Det er bare fantasien som setter grenser, og når det gjelder bildebylines finnes det nesten ingen. Jeg er overrasket over hvor mange varianter som finnes, sier jeg.

Simen Gonsholt har skrevet oppgave om utviklingen av bildebylines i norsk presse, og foretok stikkprøver i Dagbladet, Vårt Land og Varden i 1992 og i 2002. I 1992 hadde Vårt Land og Dagbladet åtte bildebylines hver, mens Varden hadde ingen. Ti år senere hadde Vårt Land elleve bildebylines i én utgave, mens de to andre var oppe i 22 bilder.

Artikkelen avsluttes slik:

Øyvind Holen hadde i utgangspunktet tenkt å legge ned jakten etter flere bildebylines, men forteller at det stadig dukker opp nye varianter og at han sannsynligvis ikke klarer å dy seg.

– Toppen er ikke nådd, tror han.

Og det var den ikke. Her følger noen ferske nyskapninger fra bylineindustrien.1: Dobbeltsidig anmelderbildebyline i helfigur – med påfølgende cv i skoledagbokstil.

Det er den tiden av året igjen, da Aften fyller alle sine kultursider med anmeldelser av skolerevyene. Kanskje ikke så mange som bryr seg, tenker du kanskje, bortsett fra alle videregående skoleelever i Oslo, deres foreldre og alle som har drevet med skolerevy tidligere. I takt med skolerevyenes ambisjoner og fraværet av alternative anmeldelser, har Aftens anmeldere blitt fryktelig viktige for revyene. De føler det i alle fall slik. Jeg har selv anmeldt skolerevy, og det setter store krav til anmelderen – kanskje større krav enn noen andre anmeldelser du vil gjøre i karrieren.

Så det er naturlig at de anmeldte lurer på hvem anmelderne er for noen folk, og nå har Aften satt foten ned for misforståelser og spekulasjoner. Dette er «alt du vil vite om skolerevyanmelderne, men ikke gadd å spørre om». Visste du at Siri Færden helst spiser potetskruer med paprikasmak i pausen? At Cornelia Kristiansen drømte om å bli rockestjerne? At Tora Systad Tyssen er fra Hafstad i Førde? Eller at Øystein Aldridge ikke liker Tina & Bettina? Nå vet du det.


2: Redaktørbildebyline i halvfigur med utskiftbart magasin.

A-magasinet har pusset opp layouten, og da hører det med at redaktør Kjersti Løken Stavrum får ny bildebyline. Og denne var jo fiffig! En slags kombinasjon av den trauste gjengangeren og damebladenes ukentlige fotosesjon.

Løken Stavrum signaliserer at hun ikke er så jålete at hun trenger nytt bilde og kostyme hver uke, men samtidig så aktuell at hun alltid poserer med denne ukas forside.

Men er proporsjonene riktige? Er A-magasinet så stort? Eller er det miksen av svart/hvitt og farger som forvirrer meg?


3: Felles redaksjonsbildebyline i helfigur og svart/hvitt – med stylistoverdose.

Nei, det er ikke gjenforeningen av Top Model 2000, det er redaksjonen i Elle. Et bilde som gjør det uungåelig å spørre om det er plass til noen med kort hår, stygge tenner eller noen kilo for mye i staben?

Vi får også en mengde uvesentlig info om hva redaksjonen gleder seg til som bonus: Webansvarlig Live gleder seg til Halston-dokumentaren på dvd, moteredaktør Petra gleder seg til å gå barbeint i sandaler, AD-Vibeke gleder seg til nye plater med The Strokes og The Shins, mens sjefredaktøren gleder seg til jentetur til Roma.

Professor Rune Ottosen mener VG har gått i bresjen for bruk av bildebylines, men som vanlig for journalistikkens forskere har Ottosen ingen anelse om hva som skjer i damebladene. Er det noen som har gått foran i å fronte journalister og redaktører for å knytte bånd til leserne, er det damebladene. Her er man ikke bare journalister og redaktører, man skal  også spille rollen som venninne med sine lesere.


4: Hipsterbildebyline.

Kommentar overflødig.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Jævla bra byline 18: Nå også på papir”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..