Kategorier
Musikk

Oversette band 4: Sønner av Low

Rivulets slapp i høst debuten demos i utvidet utgave, og da passer det bra med en påminner om den skjøre storheten til Debridement. Bonus: Kid Dakota, og flere oversette artister finner du her, her og her.

Rivulets
Debridement
Chair Kickers’ Union/Tuba 2003
5/6

Familien Low vokser seg stadig større, tristere og mørkere. Først ga plateselskapet til de melankolske mormonerrockerne oss Kid Dakota og her kommer det strålende svartsynte andrelbumet til Rivulets, et alias for låtskriver Nathan Amundson med venner.

Debridement er spilt inn med Alan Sparhawk fra Low bak spakene, og Amundson borer seg umiddelbart dypt inn under huden med minimalistiske og innadvendte låter om rus, ensomhet, skjønnhet og sinne.

Det er så minimalistisk og sørgmodig  at Rivulets får naturlige referansepunkter som Low og Red House Painters til å høres ut som tyggegummipop. Helt fra Amundson synger ”there’s an evil in this room” a capella i åpningssporet ”An Evil” er albumet preget av en nattsvart begravelsesstemning, men uansett hvor langt ned i følelsesregisteret han går er det inntrykket av skjør skjønnhet som henger igjen. Som en rocka bluesversjon av Frédéric Chopins sørgemarsj.

Bonus: Dagsavisen-anmeldelse av Kid Dakota.


Kid Dakota
So Pretty
Chairkickers’ Music/Tuba 2002
5/6

Kid Dakota er enda en amerikansk gitar- og trommeduo, men med få spor av rock ’n’ roll-gleden som preger The White Stripes. So Pretty er langt mørkere og seigere, og en sterk debut fra den mørke og desperate siden av rocken der vi også finner Will Oldham, Varnaline og Low.

Nevnte jeg Low? Kid Dakota utgis på plateselskapet til våre favorittmormonere, og Low-bassist Zak Sally bidrar på de tre nye sporene her (So Pretty er en utvidet versjon av duoens debut-ep fra 2001).

Og det er nesten så en mistenker Christopher McGuire og Darren Jackson for å være Lows sinte og frustrerte barn. Deres skurrende dystre rock minner sterkt om Lows melankolske minimalisme tilsatt ungdommelig kraft, pessimisme og sinne. Tekstene er preget av usikkerhet, sjalusi og angst, og selv om vakkert ikke er den mest umiddelbare assosiasjonen er det mye skjønnhet i Kid Dakotas musikalske mørke.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Oversette band 4: Sønner av Low”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..