Kategorier
Intervjuer Musikk

Duplexfestivalen: En pengemaskin

Det er tid for Duplexfestivalen 25, i Bergen 21. januar, Stavanger 22. januar, Drammen 28. januar, Trondheim 29. januar, Kristiansand 4. februar og Oslo 5. februar – med Gartnerlosjen, Hurra Torpedo, Black Debbath og Bare Egil Band. Jeg har gravd fram denne saken om tidenes største Duplexfestival i 2004.

(Med dette er også mitt arkiv med Gartnerlosjen-relaterte saker nesten bunnskrapt. Du kan lese mer om Kristopher Schau her, The Cumshots her, Black Debbath, Thulsa Doom og LYD her, Datsun og Duplex-samleplata her.)

Med til sammen åtte dager i Bergen, Trondheim, Ås og Oslo har Duplexfestivalen anno 2004 est ut til en av Norges største festivaler, og kan gi billettinntekter på opp mot to millioner kroner.

Året er 1993: Det ferske bandet Gartnerlosjen skal arrangere Duplexfestivalen 93 på Sentrum Scene, en festival der medlemmene spiller i alle de seks bandene som opptrer. De vil ha 10.000 kroner i honorar, men eierne bare fnyser. De får vær så god spille for døren, altså inntektene fra billettsalget.

Kvelden ender med fullt hus og rundt det dobbelte i inntekter for Kristopher Schau, Aslag Guttormsgaard, Lars Lønning og Egil og Harald Hegerberg. 11 år senere står gjengen foran sin største satsing noensinne, som kan ende med 12.000 publikummere og to millioner kroner i billettinntekter.

– Penger er blitt mye av drivkraften vår. Vi har mistet våre kunstneriske vyer. Money talks, sier Lars Lønning.

– Barnehageplasserkoster flesk, og vi trenger penger, sier Egil Hegerberg.

15 band
I dag starter Duplexfestivalen 98 i Bergen. Det blir den første siden Duplex 97 i Trondheim i 2000, som kunne vise til 3800 solgte billetter og omsetningsrekord i baren på Samfundet. Nummereringen har intet med årstall å gjøre lenger, og derfor følger Duplex 99, 100 og (uendelig) i tre helger fremover i Ås, Trondheim og Oslo.

Siden 1993 er Kristopher Schau blitt a-kjendis, mens Duplex-band som The Cumshots, Black Debbath, Thulsa Doom og Hurra Torpedo har skaffet seg et trofast publikum. Under årets festival står til sammen 15 band og 15 musikere på scenen.

Schau nekter å snakke med pressen om Duplex. På grunn av imagebygging rundt radioprogrammet Et Norge i krig gjør han ikke noe som kan minne om gladsaker. Men Schau stiller på festivalen, både med The Cumshots og Gartnerlosjen. Gjengen vil ikke bekrefte gjenforeningen, da det skal være en Overraskelse med stor O på programmet.

«Sannsynligvis dreier det seg om Gartnerlosjen», står det på Duplex’ hjemmesider.

Populært
Da Duplexfestivalen 95 ble arrangert i Bergen i 1999, var Hulen utsolgt en halvtime etter at dørene åpnet. I år er festivalen flyttet til større USF Verftet, og samlet har festivalen en publikumskapasitet på 11.800 tilskuere. Ultimafestivalen har rundt 15 000 publikummere, mens Norwegian Wood solgte 18.000 i 2003.

De potensielle billettinntektene er vanskeligere å regne ut, grunnet flere forskjellige billettpriser. Men basert på en snittpris på 150 til 180 kroner pr. dag ligger inntektene på 1,7 til 2 millioner kroner.

Fakta – Gartnerlosjen
* Gruppe bestående av Kristopher Schau, Egil Hegerberg, Lars Lønning, Aslag Guttormsgaard m. fl.
* Sprang ut fra miljøet rundt Ulsrudrevyen på slutten av 80-tallet, og skapte seg et navn i Oslos rockeverden fra 1992.
* Har gitt ut fire album: Konsertplaten Kyr klump klatt (1993), Krem Fjes (1994), Due (1995) og samleplaten Adjø kreativitet! – 30 år med slurv (2003).
* Medlemmene har i tillegg spilt i rundt 80 bandkonstellasjoner. Mest kjent er Black Debbath, The Cumshots, Bare Egil Band, Hurra Torpedo, Thulsa Doom, LYD og Reidar Roses Orkester – som alle spilles på årets festivaler.

Bonus 1: Osloposten-anmeldelse av Sinsen, med overskriften «Pubertal støyrock».


Sinsen

Just Like A Girl
Duplex Records/Tylden & Co. 1999
2/6

Man kan i alle fall si én ting om Kristopher Schau og Harald Hegerberg (Gartnerlosjen) sitt seneste prosjekt: De prøver ikke å selge seg.

Just Like A Girl følger opp Sinsens debutsingel og eneste konsert på fjorårets Duplex-festival med en mini-cd fylt med barnslig og støyende rock.

Sinsen er opptatt av industriell støy, kroppsvæsker, død og fordervelse. Men duoen høres aldri truende ut, musikken minner om Einstürzende Neubauten i bakrus og det spinkle lydbildet består stort sett bare av fordreide gitarer og vokal. Sinsen har hverken Deathprod eller Origamis spennende lydcollager, eller trøkken og rytmene fra industrielle hardrockband. Kun den stille og skumle «Mammals» fester seg, og Sinsen er et mislykket og daft konsept.

Jeg hører heller mer av Datsun, Kristopher!

Bonus 2: Ny Tid-anmeldelse av Black Debbath.


Black Debbath
Naar vi døde rocker
Duplex Records/Indie Distribution 2006

I 1996 ga gjengen fra Gartnerlosjen oss Jubileumsplate for Ivar Aasen i punkdrakt, og nå får vi «en tungrockhyllest til Ibsen» kledd i Black Sabbaths 70-tallsgevanter. Gjennom fire album har Black Debbath genspleiset en dyp forståelse for rockens tyngste klisjeer med politisk analyse på skolestilnivå, og høstet gevinsten i form av fengende låter som «Problemer innad i Høyre», «Den femte statsmakt» og «Motörhedda Gabler». Dette er konseptheavy gjennomført med humor, respekt og talent.

Bonus 3: Duplex Records går til EMI i 2001
EMI har overtatt lisensavtalen med Duplex Records, hjem til band som Black Debbath, Thulsa Doom, The Cumshots, Gartnerlosjen og Bare Egil Band. EMI ga Duplex-gjengen et tilbud de ikke kunne si nei til, etter at kontrakten med Tylden & Co. gikk ut i fjor.

– Vi måtte tenke oss grundig om før vi gikk til EMI, for Tylden har gjort mye bra for Duplex-bandene, sier Ole Petter Andreassen, som spiller i Black Debbath, Thulsa Doom og The Cumshots.

Duplex-bandene er ikke tilknyttet EMIs norskavdeling, det er snakk om en lisensavtale der EMI står for distribusjon og markedsføring. Black Debbaths Welcome To Norway, slippes 26. mars, etterfulgt av Thulsa Dooms The seats are soft, but the helmet is way too tight 23. april. The Cumshots spiller for tiden inn sitt debutalbum.

– Vi synes Duplex-gutta er en ålreit og kreativ gjeng, selv om de er nokså gærne. Vi håper Black Debbath i første omgang skal selge minst 5000 eksemplarer, men ser ikke bort fra at denne gjengen senere kan komme opp med noe som er enda mer kommersielt, sier Eivind Rølles i EMI.

Tylden & Co. har fortsatt rettighetene til Duplex’ tidligere plater, så det er foreløpig ikke planer om noen nyutgivelser.

Men Andreassen er mest stolt av at det amerikanske selskapet Devil Doll Records skal gi ut Thulsa Doom i resten av verden, gjennom datterselskapet This Dark Reign Recordings. Selskapet har gitt ut plater med At The Drive-In, Gluecifer og Electric Frankenstein, og distribuerer plater i Europa gjennom Epitaph, som har både NOFX og Tom Waits i stallen.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

4 svar på “Duplexfestivalen: En pengemaskin”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..