Kategorier
Film Tegneserier

Westernhorror med Jonah Hex

Denne uka ble filmen Jonah Hex sluppet rett på video i Norge. Jeg merker at jeg er skeptisk til filmatiseringen av tegneserieverdenenes mest arrete cowboyhelt, men sjekk for all del ut versjonen til horrorforfatter Joe R. Lansdale og westernkjenner Timothy Truman.

Joe R. Lansdale, Timothy Truman og Sam Glanzman
Jonah Hex: Shadows West
DC Comics/Vertigo 1999

Bisarr og brutal western.

Horrorforfatteren Joe R. Lansdale tar med seg den gamle westernhelten Jonah Hex på en tredje utflukt i en bisarr, skitten og brutal utgave av Det ville vesten. [2010-kommentar: Sjekk for all del også ut de to første Hex-seriene til Lansdale, Two Gun Mojo (1993) og Riders of the Worm and Such (1995), for ikke å glemme Trumans dokumentariske westernserie Wilderness, som noen kanskje husker fra det kortlivde bladet Caliber. Trumans postapokalyptiske western Scout er også verdt jakten.]

Sist gang trioen Lansdale, Truman og Glanzman tok for seg herr Hex ble de saksøkt av albinobluesbrødrene Winter, av den grunn seriens skurker var to kannibalistiske albinobrødre som spilte gitar. Winter-brødrene tapte, og nå er Jonah Hex over oss igjen; denne gang i en verden befolket av sigarrøykende dverger, babyer med bjørnehode og utvaskede Buffalo Bill-kopier.

Shadows West er en ultravoldelig og møkkete western, med bekmørk humor og utelukkende tragiske personligheter. Serien fungerer prima som besk underholdning, og som korrektiv til glansbildeversjonen av Det ville vesten vi husker fra eldre westernserier og cowboyfilmer.

Både Lansdale og Truman kjenner genren og tidsepoken godt, og makter å tilføre en dose troverdighet til de ville situasjonene. Tegningene er noe mer slomsete og grovere i streken enn tidligere, men gir serien det riktige røffe og tøffe preget den trenger.

Bonus: Anmeldelse av Lansdale/Truman-utgaven av Conan.


Joe R. Lansdale og Timothy Truman

Conan fargealbum 1: Conan og de dødes sang
Schibsted Forlagene 2007
4/6

Underholdende og veltegnet røverhistorie.

Forfatteren Joe R. Lansdale og serieskaperen Timothy Truman innledet i 1993 et fruktbart samarbeid med en oppdatert utgave av westernantihelten Jonah Hex. Der forente duoen røff humor, skitten westernrealisme og skrekk, og sendte Jonah rett i armene på zombier og andre monstre. Det føltes derfor naturlig at radarparet i 2006 også ble sluppet løs i Conan-universet, med denne miniserien som nå er samlet på norsk.

Selve historien er ikke voldsomt original, der Conan jakter på noen magiske artefakter, men dette er bare en unnskyldning for en lekkert tegnet eventyrstund med trollmenn, demoner, lettkledde damer og muskelbunter som boltrer seg i blodsprut og hardkokte vitser.

Dessuten fletter Lansdale inn usminket realisme og Tarantino-aktig dialog i manuset, slik at Conan og hans bablende følgesvenn lar tungene løpe med kjappe meldinger og artige historier om alt fra fordelene med kannibalisme til insekter som graver seg inn i ballene dine.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

7 svar på “Westernhorror med Jonah Hex”

Det stemmer nok, i alle fall den første miniserien. Caliber trykket jo også hele eller deler av Timothy Trumans «Wilderness», som jo er en veldig god serie, og som faktisk ble sproingnominert til beste oversatte tegneserie i 1996.

Svar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..