Kategorier
Tegneserier

Lewis Trondheim i M

Den franske serieskaperen Lewis Trondheim har dukket opp i Mads Eriksens M med jevne mellomrom, og nå er han tilbake med seriene Mister I og Mister O. Trondheim er alltid verdt å sjekke ut, og her er min anmeldelse av hans McConey-serie.

Lewis Trondheim
The Spiffy Adventures of McConey, Vol. 1: Harum Scarum
Fantagraphics 1998

Leken franskmann.
Kaninen McConeys eventyr er en liten bit av det franske stjerneskuddet Lewis Trondheims forunderlige univers. McConey-albumene låner elegant fra Tintin, Jacques Tardis Adele, pulplitteratur og Alfred Hitchcock, og fortelles i en ekspressiv, humoristisk «funny animal»-stil.

Amerikanske utgivelser gir oss som ikke er stø i fransk mulighet til å oppleve mannens sprudlende friskhet og vidd.

«Harum Scarum» tar oss med til Paris på 1930-tallet. McConey, politiinspektør Ruffhaus og deres journalistvenn blandes uforvarende opp i et mysterium med groteske monstre, hemmelige agenter og rykter om en tidsmaskin.

Men våre helter opptrer langt fra målbevisst og selvsikkert. De snubler seg gjennom historien ved hjelp av tilfeldigheter og gode porsjoner flaks. Trondheims historie er uforutsigbar, samtidig som den krydres med fine porsjoner sprelske innfall og tørrvittighet.

Trondheim har en særegen tegnestil. Farge- og formatmessig minner det om klassisk Tintin-stil, men Trondheims verden er befolket av kantete og fargerike dyr. Kaninen McConey, for eksempel, tegnes som en sirkel med to store ører, prikker som øyne, et hull som munn, to digre fortenner og gigantiske pailabber. Svært enkelt, men utrolig uttrykksfullt. Albumet Snow Flakes finnes også på engelsk.

2010-kommentar: Sjekk for all del også ut den spanske serien Blacksad, som dukker opp i kollega Lars Lauviks Eon med ujevne mellomrom.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Lewis Trondheim i M”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..