Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 20: Kairo spessial

En hyllest til de tapre journalistene som satte liv, helse og personlig sikkerhet på spill i Kairo, for å gi sine lesere jævla gode bylines.

(Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.)

1. Overnattingsbildebyline – på forsida.
Stakkars Jørgen Lohne. Han ble verken ranet, angrepet eller truet av demonstranter i slik grad at det ble sak av det, selv om han til og med overnattet på frigjøringsplassen. Men denne forsidehenvisningen var utvilsomt kjærkommen for hans 324 Facebook-fans.

2. Reddet fra mobben-bildebyline.
«Utskremte journalister reddes fra mobben»-byline på forsida! Med ekstra trynebyline i svart/hvitt som bonus. Ingen dårlig nyvinning fra DN-kollegaene Eskil Engdal og Linda Næsfeldt.

3. Angrepet med planker, stein og slag-bildebyline.
Kairo-korrespondentenes Helan og Halvan, Erlend Skevik og Lars Akerhaug, har fått kultstatus på nett. Og Skeviks istykkerrevne skjorte står igjen som selve ikonet på journalistenes vanskelige arbeidsforhold.

4. Minimalistisk forside-byline. Uten bilde!
Morgenbladet hang seg på journalistkultusen, og når selveste Åsne Seierstad rapporterer fra Kairo trenger man ingen bildebyline – det holder med sjeldenheten «vanlig byline som toppsak på forsida». Dette er eksklusivt!


5. Bildebyline fra høyden – med ryggen til og innsirkling.

TV 2s Kadafi Zaman og Aage Aune med enda en nyvinning. NRKs Sidsel Wold ble også angrepet, og rapporterer her.

En liten alvorsprat:

Jeg skal ikke underslå at journalistene i Kairo havnet i flere farlige situasjoner, og at situasjonen var dramatisk. Men nå som støvet har lagt seg, må det være lov å tulle litt, og samtidig påpeke at den løpende «journalister i fare»-dekningen også var i overkant navlepillende? Eller?

Jeg husker ikke helt saksgangen, men innbiller meg at det tok litt tid før vi fikk samlesaken om alle journalistene som ble angrepet i norske medier. New York Times skrev dette, mens norske medier i første omgang lagde saker om sine egne journalister. Dagbladet var riktignok flinke, kanskje fordi deres egne journalister ikke ble overfalt?

Vi vet at norske medier elsker å skrive om nordmenn som befinner seg i konflikt- og kriseområder, men dette kan jo bli framtidas oppskrift: Send journalistene inn, la dem havne i trøbbel, interervju dem og lag nyhetssaker, og la til sist journalistene oppsummere i sterke øyenvitneskildringer etterpå. Flere fluer i en smekk!

Bonus 1: iPode-bildebyline.
Aftenpostens Per Kristian Bjørkeng har skrevet bok om «nettkidsa», og arbeidsgiveren rydder plass til tre sider og coveret på Livet-bilaget. Det eneste Bjørkeng må gjøre er å plassere poden foran padda, og vips har vi en vakker «far og datter»-bildebyline. Bjørkeng junior med iPad er også forsidemodell på bilaget.

Bonus 2: Bollywood-bildebyline.
Aftenpostens matjournalist Yngve Ekern lager indisk mat, og blir så inspirert at han nærmest bryter ut i spontan Bollywood-dans sammen med sin medhjelper Niru Kumra. 90-tallet er tilbake!

Bonus 3: Aud Berggren go home-bildebyline.
Glem «Da jeg møtte Sissel», Dagbladets Morten Pedersen har møtt John Carew. Og snakket med ham! Bildet går over nesten to sider.

Bonus 4: Birken-bildebyline.
Sjefen sjæl, i fint driv, i anledning Dagens Næringslivs nye DN Aktiv-klubb. Men noen har hvisket oss i øret at bildet ble tatt i fjor…


Bonus 5: Dagens Nyheter ser på motebylines.
Tendensen er klar: Sammenblandingen mellom journalister, modeller og motedesignere fortsetter. Elin Kling lanserer eget moteblad samtidig som hun er gjestedesigner og modell for Hennes & Mauritz. Og hun er ikke alene. Les saken her.’


Bonus 6: 11 bildebylines på én side.
En ivrig leser sendte dette bildet av et lørdagsnummer av Bergensavisen, og Jævla bra byline-redaksjonen kan bare oppfordre alle andre aviser til å samle hele redaksjonens bildebylines på samme side. Det er jo ingen grunn til å begrense seg til de som skriver saken.


Etterlysning: Tv-bildebylines.

Det har kommet flere etterlysninger/ønsker om diverse tv-bylines, men jævla bra byline-redaksjonen er såpass elitistisk at vi – med noen unntak – holder oss til avisene.

Asbjørn Slettemarks forhåndsreklame for Superbowl, et bylinebilde @thomastalseth mener «viser at ett bylinebilde kan si mer enn en fem timers tv-sending», og forhåndsreklamen for Melodi Grand Prix med Per Sundnes og Anne Rimmen (som sitter på et fly og leser et magasin med seg selv på forsida, et solid frampek til Dagbladets forside 12. februar 2011), er dypt savnet.

Og ja, dette er strålende, kreative og ekstremt selvopptatte bylines, men med én viktig forskjell: Slettemark, Rimmen og Sundnes er programledere, og da er man nødt til å vise trynet på et helt annet vis.

Det, og så har jeg ikke noen screenshots eller Youtube-videoer av de minneverdige bylinene. Mottas med takk, hvis noen kan hjelpe.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

2 svar på “Jævla bra byline 20: Kairo spessial”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..