Kategorier
Hiphop Intervjuer Musikk

Opaque: Kjekkasen fra Furuset senter

Opaques Gourmet Garbage (2001) er på min topp 5-liste over tidenes beste norske hiphopalbum, og når Furuset-rapperen endelig stikker hodet fram igjen, står gjesteverset på Jesse Jones‘ «Fra blokk til blokk» igjen som et av høydepunktene på 12 blokker og 1 vei inn.

Mens vi venter på mer fra «Mae» og Loudmouf Choir, her er mitt 2001-intervju. Ikke glem: Det nytter ikke å komme å være kjekkas på Furuset Senter!

Den siste av hiphopguru Tommy Tees fotsoldater, Opaque fra Furuset, debuterer med albumet Gourmet Garbage – kokt sammen på Tommys kjøkken.

Da Tommy Tees gamle studio i Osterhaus’ gate ble revet i fjor, fikk produsenten tid til å fokusere for fullt på Opaque – den eneste av Tee Productions’ rappere uten plateutgivelse.

Hans soloalbum Gourmet Garbage ble i stor grad spilt inn hjemme på Tommys kjøkken – mellom servering av Tee-sandwicher og episoder av «Baren» på tv. Resultatet er et mørkt, melankolsk og klaustrofobisk brygg.

– Tidligere har jeg bare vært gjest på andres plater, men nå var det endelig jeg som fikk bestemme. Dette har jeg hatt lyst til helt siden 1995, men heldigvis har jeg vært tålmodig. Hadde vi stresset, ville det bare blitt dårlig, tror Opaque.

Slick stil
«Don’t look like a b-boy, don’t even look like a rapper», rapper Opaque på tittelsporet. Med mørkt hår trukket stramt tilbake i en liten hestehale, press i buksene, elegant skinnjakke og rikelig med etterbarberingsvann skiller rapperen fra drabantbyen Furuset seg merkbart fra de glattbarberte hiphophodene i Oslo.

Debutalbumet stikker seg også frem som en svart rose midt i en bukett med røde blomster. «As dark as it gets», som han selv sier det – for Opaque sikter hverken mot hitlister eller dansegulv.

– Jeg liker best musikk som er skranglete, funky og skitten. Tommy har skapt et mørkt og levende lydbilde som er rikt på detaljer – dette er ikke bare korte lydsløyfer som går og går, forteller Opaque, som trekker frem både reggae og soul- og funkkjemper som Curtis Mayfield, Marvin Gaye, Parliament og James Brown som forbilder.

Veterandebutant
Hiphopklisjeen «long awaited, most anticipated» passer bra på Opaque – som tidligere har bidratt på plater med N-Light-N, Warlocks, Tommy Tee og samleplatene T.P. Allstars og Scandalnavia.

Og treffende nok var Opaque en av rapperne som ble intervjuet i magasinet Kingsizes veterannummer tidligere i høst. Han er både veteran og debutant, og det hele begynte i Groruddalen for rundt ti år siden.

– På barneskolen digget jeg artister som Beastie Boys og Salt-N-Pepa, samtidig som jeg drodlet graffiti i skolebøkene mine. Men da skjønte jeg ikke sammenhengen mellom rap og graffiti.

Dette var rundt 1990. Den første hiphopbølgen i Oslo lå stendød etter at de fleste hadde hoppet av det de trodde var en kortvarig trend. Og datidens store stjerner var forhatte Vanilla Ice og MC Hammer.

– Vi gikk rundt og skrek «fuck Vanilla Ice» og var skikkelige tøffinger. Jeg ville lære absolutt alt om hiphop; det var ikke annet som sto i hodet på meg. Men samtidig ble vi driti ut av alle andre; hiphop var ut – og vi var «outcasts». Derfor er det litt morsomt å se alle som strømmer til hiphopen i dag.

Ammerud-hop
Når Oslos hiphophistorie skal skrives, kommer Ammerud-klubben til å stå frem med samme status som Lillestrøm-diskoteket Project hadde for housekulturen på slutten av 80-tallet.

Her ble Opaque kjent med tvillingene i Warlocks, drev med graffiti og dannet trioen Valuable Scamps – som blant annet fikk æren av å varme opp for Naughty By Nature i Oslo Spektrum.

– Etter at Warlocks debuterte med Lyrical Marksmen i 1995, fikk vi tilbud om platekontrakt. Det ble heldigvis ikke noe av, for vi var ikke klare for et album på den tiden.

Opaque bidro tidlig med noen strofer på norsk på debutplaten til gruppen Ellers Det i 1995, og rappet også på norsk sammen med Karma i Warlocks, under aliaset Kevin & Mae, på sporet «En av fem» på Scandalnavia-albumet fra i fjor.

– Jeg har skrevet en del på norsk, men det blir nesten for personlig. Plutselig skjønner alle hva jeg sier, selv moren min. Jeg liker bedre når tekstene er mer tvetydige. Dessuten bruker vi rappere så mange ord i forhold til pop og rock, og da ender det alltid med at en sier mye dumt. Jeg gjør i alle fall det, ler Opaque.

Fakta – Tommys armé (anno 2oo1)
Tee Productions er Tommy Tees egen plateetikett, og har hittil gitt oss følgende artister:

* Warlocks
Tvillingene Karma og Tech-Rock og produsenten Hawk. Deres fjerde album slippes 12. november. Hawk jobber for tiden med et soloalbum.

N-Light-N Mandals «grønne lys» ga ut «Deep Green» i 1997. Planlegger for tiden en oppfølger.

* Tommy Tee
Ga ut soloplaten Beats, Bonds & Beliefs i 1998, men overlot stort sett mikrofonen til Tee Productions’ andre rappere og en rekke amerikanske undergrunnsgjester.

* Diaz
Jessheims store sønn rapper på engelsk, spansk og norsk, og solodebuterte med 2050 i 2000. Har nettopp samarbeidet med RZA fra Wu-Tang Clan.

* T.P. Allstars
Samlebetegnelse på artistene tilknyttet Tee Productions. Albumet Norske Byggeklosser har også bidrag fra skandinaviske og amerikanske rappere.

* Scandalnavia
En stormønstring av skandinavisk hiphop under Tommy Tees myndige hånd. Oppfølger under planlegging.

Opprinnelig publisert i Aftenposten Aften.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

12 svar på “Opaque: Kjekkasen fra Furuset senter”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..