Kategorier
Elektronika Musikk

Rune Grammofon: 100 album med krevende musikk

Plateselskapet Rune Grammofon jubilerer igjen – drøye to år etter tiårsjubileet. Nå er det utgivelse nummer 100, samleren Twenty Centuries of Stony Sleep, som feires. Jeg har tidligere blogget om Rune-artistene Arne Nordheim, Supersilent, Jazzkammer, Alog, In the Country, Susanna, Nils Økland og Maja Ratkje, og her er de siste restene av mine anmeldelser.

Diverse artister
Love Comes Shining Over The Mountains
Rune Grammofon/Musikkoperatørene 1999
4/6

Elektroniske lydskulptører viser seg frem på en blandet og utfordrende samleplate.

Denne samleren med norsk elektronisk musikk setter dagsorden allerede fra de første tonene i Informations «Confusion Reigns #1». Her spraker, gnistrer, sukker, støyer og rumler musikken avgårde med truende undertoner og skurrende rytmer. Sporet er høydepunktet på en interessant og naturlig ujevn samler med musikk i grenselandet mellom techno og samtidsmusikk.

Og det er de minst kjente artistene som er mest spennende. For samlingen trekkes noe ned av etablerte artister som Deathprod, Biosphere, Furuholmen/Bjerkestrand og Supersilent, som leverer fra seg heller halvinteressante konsertopptak og ubrukte sesjonsspor.

Æren reddes av artister som trioen Düplo og duoen Alog og dens soloutskudd Phonophani, samt støykunstnerne Lasse Marhaug/Alexander Rishaug. Sammen med nevnte Information står disse for de største utfordringene og de mest tilfredsstillende masseringene av øregangene.

Arne Nordheim er også med, og med «Fonofonier» viser han igjen at han må regnes som nestor innenfor eksperimenterende elektronika i Norge.

Love Comes… er en ganske seig og vanskelig plate å komme innpå. Du finner ingen åpenbare melodier eller suggererende rytmemønstre her; snarere inviteres du med på utforsking av ukjente lyduniverser. Platen krever mye av lytteren, og er av typen som kan erte på seg flere motstandere. Men gir du deg selv tid og rom til å bli med på ferden kan utbyttet bli rikt.

Opprinnelig publisert i Osloposten.

Information

Biomekano
Rune Grammofon/VME 2002
4/6

Information krysser kald elektronikk og forsiktig støy, og nærmer seg Biosphere-kvaliteter.

Per Henrik Svalastog og Jørgen Knudsen er nærmest som elektronikaveteraner å regne, og har gjennom to album beveget seg i grenselandet mellom rytmisk techno og søkende avantgarde, mellom kjølig «arktisk ambient» à la Biosphere og mer abstrakt lydkunst. Skal vi kalle det «frossen støy»?

Det føles dermed ikke som noe stort brudd når de nå går fra Tromsø-selskapet Beatservice til eksperimentvillige Rune Grammofon. Dessverre sliter duoen litt med å holde på interessen gjennom hele albumet. Der Information på sitt beste tangerer Biosphere ender andre spor opp som noe stillestående lydtapeter.

Høydepunkter: «Every Possible Artificial Condition», «Stacking of Different Natures», «Higher Densities / Maximum Choice.

Opprinnelig publisert i Aftenposten.


Huntsville

For the Middle Class
Rune Grammofon 2006

På sitt verste kan improveiviserne Ivar Grydeland og Ingar Zach være irriterende navlepillere, mer opptatt av nye lyder enn å formidle noe av varig verdi. Heldigvis er duoen på sitt beste i den nye gruppa Huntsville, der de sammen med bassist Tonny Kluften utforsker suggererende rytmer, hypnotisk droning og et rikt utvalg instrumenter. Resultatet er nærmest en ny sjanger. Impro for dansegulvet?

Opprinnelig publisert i Ny Tid.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

9 svar på “Rune Grammofon: 100 album med krevende musikk”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..