Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 21: VM i bildebyline

VM på ski dytter Midtøsten vekk fra avissidene, og sportsjournalistene er sprengkåte på å vise seg frem etter at utenrikskorrespondentene ble ranet, slått og trakassert i Kairo. Konkurransene ser vi uansett på tv, så hva er vel da bedre enn å fylle sidene med journalister i vintertøy?

(Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.)

1:  Bildebyline med logo.
Det er Ski-VM. Dramaet på stadion sendes direkte på tv, og de gamle bylinebildene funker ikke lengre. Hva gjør du? Aftenpostens sportssjef begynner å blogge. Om elgburgere med rørte tyttebær. Og limer inn VM-maskoten i bildebylinen sin.

2: Dobbel bildebyline i dobbelt sett nye dunjakker.
VGs Vidar Enerstvedt og Jostein Matre har trolig hatt et langsiktig mål om å bli de aller beste journalistene i landet på utenomsportslige VM-innslag. Og nå er de endelig i mål. Med splitter nye, fine dunjakker.

Men hvor er lua? Det er kaldt i Kollen, utenomsportslige innslag eller ei. Og de jakkene er vel litt for nye? Antrekket, de stramt opptrukne glidelåsene og stive smilene signaliserer mest usikkerhet, manglende erfaring og andre ferskingsyndromer. De er også litt usikre på hvordan Bjørn Dæhlie skriver navnet sitt. Det må være VGs sportssjef Truls Dæhli som spøker i kulissene.

Dette blir som Homer Simpson som trailersjåfør, med prislappen fortsatt hengende fra trailercapsen. Det er som den splitter nye Motörhead-tskjorta til kompisen på Motörhead-konsert, som å troppe opp i Kairo i splitter ny khakivest – men uten noe i lommene.

3. Erfaren bildebyline i halvfigur, fleece og skøytelue.
Aftenpostens Robert Veiåker Johansen derimot, han har dekket VM på ski før. Jakka er godt brukt, og ser ut til å varme godt mens man venter på at Northug og Bjørgen kommer tilbake fra dopingtesten, mens den stramme skøytelue signaliserer dyp kunnskap om den stolte norske vinteridretthistorien. [Edit: Jakka er nesten ny, melder @Veiaaker.]

Og det sikre blikket signaliserer både alvor og et sterkt grunnlag for egne meninger, her er det lite plass til elgburgere og andre utenomsportslige betraktninger.

4. Klovnebildebyline i helfigur, i knallgul skidress.
Hva skal en stakkars sportsjournalist skrive om når tv stikker av med dramaet, sjefen tar seg av analysen, og VM-dekningen starter flere døgn før konkurransene faktisk begynner? Du kan ta på deg ski selv.

Dagbladets Asle Hansen har tatt på seg den klassiske klovnerollen under årets VM, for lite blir artigere enn en litt lubben (110 kilo på 183 centimeter) og langhåret sportsjournalist kledd opp i ironisk skihabitt. Hvis du i tillegg klistrer flere maskoter ut over siden, og lar journalisten «duellere» med en fallen idrettskjendis, har du en helside eller to. Artighetene finnes på video også.

5. Duellbildebyline i helfigur, mot Petter Northug, over to sider, forsida og totalt fire jævla gode bildebylines.
Stakkars Asle Hansen! Her utroper han seg til «Kongen av Kollen», bare fordi han løper om kapp med Anette Bøe, når Aftenpostens Erlend Nesje allerede tok rotta på ham to dager i forveien.

Nesje dro til Seiser Alm og utfordret Petter Northug til spurtduell, bare for å plastre mestermøtet utover forsiden og en dobbeltside i VM-Magasinet. «En storkjeftet trønder. Mot en ydmyk romsdaling.»

Godt da at den ydmyke romsdalingen har flest venner på desken, slik at det på hovedbildet i reportasjen faktisk ser ut som Nesje parkerer Northug i spurten.

6. Kongelig bildebyline over ti spalter i helfigur og farger. Med Kong Harald i bakgrunnen.
Stakkars Erlend Nesje! Her trodde han det å spurte fra Petter Northug skulle gjøre ham til verdensmester i bildebyline, men så ble det bare sølv. For hvordan overgå VGs sportssjef Truls Dæhli, som har invitert Kong Harald på audiens? Eller var det omvendt?

Legg merke til at VG bruker samme triks som Aftenposten: Ved å plassere Northug/Kong Harald i bakgrunnen, er det avisas egen journalist som inntar hovedrollen. For hvem er egentlig Sportskongen her?

På det andre bildet er riktignok Harald i front, men det ser likevel ut som Dæhli er sjefen. Man sitter jo som kjent alltid bak skrivebordet på sitt eget kontor, og her er det igjen Dæhli som signaliserer at han er sjefen – mens Harald ser ut som han er på jobbintervju for å få lov til å dekke utenomsportslige begivenheter under Ski-VM.

Bonus 1: Navn som programtittel.
Aftenpostens Kjersti Nipen avla Jævla bra byline-redaksjonen en visitt i Aftenposten sist lørdag, og påpekte ganske riktig at tv-kanalenes svar på bylinebilder i helfigur er navn i programtittelen: Skavlan, Oprah, Conan, The Ed Sullivan Show, Trude, Anne & Ronny, Ari og Per, og så videre. Det er ikke så nøye hva det handler, det viktigste er hvem som er programleder.

Bonus 2: Kidnapper-Skavlan.
Og apropos Fredrik Skavlan: På fredag kommer Natascha Kampuch for å snakke om skrekkårene med kidnapperen. Fiffig at det ser ut som hun ble kidnappet av Skavlan.


Bonus 3: Bildebylinejournalistikk fra arkivet.
Inger Merete Hobbelstad minnet meg for øvrig på denne fine bildebylinesaken fra NRKs Store Studio i 2005. Vi siterer:

«En foregangsmann for denne fine nye trenden er Magnus S. Rønningen i Dagbladet Fredag, og hans budskap er selvfølgelig, som du selv ser: ‘Hei! Jeg er lekker og lur, jeg.’ Deretter fulgte venstresidas dagsavis, Klassekampen, opp med Magnus Marsdal, som nesten roper med sitt bilde: ‘Hei! Jeg er temmelig lekker og ganske lur, jeg!’ Og til slutt, Aftenposten i tabloid, med Christian Kjelstrup: ‘Heisann! Jeg er lekker og lur på samme tid, jeg.’ Vi avislesere ser framtiden lyst i møte.»

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Jævla bra byline 21: VM i bildebyline”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..