Kategorier
Journalistikk Tullball

Jævla bra byline 22: VM i byline – ekstrarunder

1. mars kåret Jævla bra byline-redaksjonen Truls Dæhli til norsk verdensmester i bildebylines, men han bør ikke hvile på sine laurbær. Si;D-redaksjonens Karianne Haga stikker av med gull i bildebylines for juniorer.

(Flere jævla bra bylines her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her, her og her.)

Aftenpostens Si;D-redaksjon har faste sider i VM-bilaget, og når Karianne Haga får 15 minutter med Petter Northug smeller det. Forsida på vm-bilaget ryddes for å skildre det store møtet, men ikke nok med det:

Haga får til sammen fire bildebylines i samme avis: Vanlig bildebyline, teaser-bildebyline på side to i nyhetsdelen, «møter sin store helt»-bildebyline over hele forsida til VM-bilaget og dobbeltsidig «samtale under fire øyne – foran peisen»-bildebyline inne i bilaget. Sterkt!

Legg også merke til detaljene: Journalistblokken er godt plantet i nevene, og pennen er klar til å notere alle gullkorn som faller fra Northugs munn. Northug Life!


2. Tatt med buksa nede-bildebyline i helfigur.

I konkurranse med dette går det bokstavelig rett i dass med Aftenpostens andre sportsmedarbeidere. Robert Veiåker Johansen mister stilpoengene fra forrige runde, og står avkledd og ydmyket igjen – avbildet idet han er i ferd med å avgi en symbolsk dopingprøve. For en gangs skyld er redaksjonen fornøyd med et bylinebilde tatt i profil og delvis gjemt bak en vegg.


3. Gruppebildebyline.

Dagbladet har hatt 25 journalister og fotografer i aksjon under Ski-VM, men det endte med en skuffende bronsemedalje til Asle Hansen i VM i bildebyline.

Nå prøver avisa å reise kjerringa med dagens gruppebildebyline, men når det beste sitatet de har hentet inn er Clas Brede Bråtens «Godt jobba», mens desken ikke skriver «BLØR FOR FAKTA» i inngangsordet i bildeteksten, blir det hele litt puslete.


Bonus 1: Ungdomsredaksjon-bildebyline.
Nevnte vi ungdomsredaksjon? Selv om Si;D-redaksjonen smelte til med et sterkt vm-oppslag, må de likevel krype til korset sammenlignet med Østlandets Blad. For de har kledd opp ungdomsjournalistene sine i en slags miks av The Sopranos og Alle presidentens menn, med påfølgende bildeserie der de enkelte journalistene blir presentert – dessverre i sivil.

Men ØB bør nok lære sin egen desk forskjellen på «arrangert bilde» og «fotomontasje». For dette er vel ingen montasje?

Bonus 2: Fotomontasjebildebyline med gullskjær.
Fotomontasjekurset kan ledes av bildedesken i Hamar Arbeiderblad, for se på de fjonge bylinebildene kulturredaktør Geir Vestad og sportsredaktør Rune Steen Hansen har fått seg. Legg merke til hvordan effektiv bruk av montasje gjør at kulturredaktøren elegant posisjonerer seg både høyt og lavt i kulturfeltet, mens sportsredaktøren signaliserer at han følger med sommer som vinter. Sånn vil jeg også ha!


Bonus 3: Nakenredaktør-bildebyline i helfigur og farger.

Stopp pressen! Kamille-redaktør Kjersti Mo kaster klærne i eget blad. Trolig for å ta et oppgjør med kroppsfokuseringen, eller for å vise fram det nye silkelakenet sitt. KK-redaktør og bylinedronning Gjyri Helén Werp skjelver i støvlettene. Hva blir neste grep i krigen mellom damebladene?


Bonus 4: Dobbel Tjernås.

Trenger sportskommentariatet flere stemmer?

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Jævla bra byline 22: VM i byline – ekstrarunder”

Finnes det ikke et norsk ord for BYLINE? Jeg mistet helt tråden med alle disse bylinedit og bylinedat. Jeg tenkt først at det var en skrivefeil for by-linje (trikk eller tog), men skjønner nå at det er det ikke.
Kanskje jeg skulle finne meg noe annet å lese på…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..