Kategorier
Sakprosa Tegneserier

King: En sakprosaklassiker

Et nesten glemt pionerverk innen moderne sakprosa i tegneserieform. Ho Che Andersons King, en biografi over Martin Luther King.

Ho Che Anderson
King, 1. del
Fantagraphics Books 1993

Det siste skuddet på stammen av biografier i tegneserieformer kanadieren Ho Che Andersons King, om den amerikanske borgerrettsforkjemperen Martin Luther King jr.

Anderson er blant en ny generasjon unge, svarte tegneserietegnere, som begynner å gjøre seg bemerket. Han har et navn som forplikter, oppkalt som han er etter både Ho Chi Minh og Che Guevara. Dessuten har han en navnebror i H.C. Andersen. Men King ligger langt fra eventyret.

Serien er et stort verk på 200 sider, om Kings liv fra hans oppvekst i Georgia til han ble myrdet i Memphis i 1968. Nå foreligger første bind.

Anderson vil ikke lage noe helgenbilde av King, men et realistisk bilde av mennesket Martin Luther King. Serien legger seg mellom en film som Spike Lees Malcolm X og dokumentarfilmer. Dokumentarpreget blir forsterket ved at Anderson blander inn intervjuer og kommentarer fra mennesker som kjente King, i tillegg til bruk av gamle fotografier.

Det første bindet tar for seg Kings barndom og studietid ganske kortfattet. Serien konsentrerer seg om de begivenhetene som fikk King inn i folks bevissthet. Boikottaksjonene mot bussrutene i Montgomery (hvor svarte bare kunne sitte bakerst) i 1955, og «sit-in»-aksjonene mot restauranter forbeholdt hvite i 1960.

Anderson sier selv at han vil øke unge, svarte amerikaneres bevissthet om hvem Martin Luther King var. Blant unge svarte blir King ofte sett på som en pyse, særlig i forhold til den mer militante Malcolm X.

I heftets begynnelse trekker Anderson også linjer til dagens USA. Dagens svarte møter ikke de samme problemer som Martin Luther King, de har stemmerett, de kan sitte hvor de vil på busser og restauranter, men Kings ideer er langt fra foreldet. I prologen i heftet forteller Anderson løsrevne episoder fra Toronto, Montreal, New York og Los Angeles; svart rasisme mot asiater, rasistiske politifolk og bandekriger mellom svarte og «latinos».

Raseproblemene er langt fra ute av verden, og USA hadde trengt en Martin Luther King i dag.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Bonus: Anmeldelse fra TEGN.


Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “King: En sakprosaklassiker”

[…] Det afrikanskamerikanske USA sto midt i en kulturell og politisk revolusjon, men var blottet for politiske lederskikkelser. Chuck D eller Spike Lee var fornøyd med å peke på problemene, men var fattige på løsninger – noe som kom fram i Lees Do the Right Thing, som avsluttes med to motstridende sitater fra Malcolm X og Martin Luther King jr. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..