Kategorier
Hiphop Musikk

L.O.C.: Den danske Petter

L.O.C. er Danmarks svar på Petter – bare mer gangsta. Mandag 14. mars slipper han albumet Libertiner, og fredag 9. juli spiller han på Roskildefestivalen. På hovedscenen! Her er mine anmeldelser.

L.O.C.
Inkarneret
Virgin Music Denmark/EMI 2003
5/6

Danske L.O.C. med Nordens beste gangstaalbum.

Dansk-irske Liam O’Connor (24) fra Århus er tilbake ”med lang pi**, lang drink og en lang liste med ho’s”, og omfavner hiphops tvilsomme verdier med en entusiasme og glede ingen norske rappere hittil har vist.

For der som gangstaverdiene har tatt fullstendig over i amerikansk hiphop, har norske rappere som Kleen Cut, Tungtvann, Oral Bee og Diaz bare fulgt halvveis etter. Det er alltid med et ironisk glimt i øyet, en tekstlig distanse eller delvis gjemt bak parodien og ironiens takknemlige slør.

Ikke så med L.O.C., som hjertelig omfavner Dr. Dre, Westside Connection, Snoop Dogg og Above The Law som både musikalske og tekstlige forbilder – samtidig som han klarer å oppnå troverdighet, dybde og særpreget arroganse som dansk gangsta. Du har kanskje fått med deg festslagerne ”Drik din hjerne ud” og «Absinthe», og hørt ham som dopsmugler på Tungtvanns tredje album.

Oppfølgeren til debuten Dominologi (2001) viderefører og utvikler stilen, og er så spekket med funky rytmer, tekster om sprit og frekke ”tøser” og svingende partylåter at selv Definite blir nødt til å svinge på svansen.

Opprinnelig publisert i Aftenposten.


L.O.C.

Cassiopeia
Virgin/EMI 2005
4/6

Dansk gangster blir mørk og personlig.

Liam O’Connor fra Århus er i Norge best kjent for sitt gjestespill på Tungtvanns ”Plan B”, men i Danmark har han samme status som Petter i Sverige – med 60.000 solgte av andrealbumet Inkarneret. Han er tungt inspirert av funky hiphop fra USAs vestkyst, og har etablert seg som en av Nordens få troverdige gangstarappere.

På Cassiopeia har han fått med seg California-produsenten Bosko (Bone Thugs-N-Harmony, E-40), og ellers ser det ut som han følger Petter-formelen: Et sultent og nøkternt debutalbum, et overflødighetshorn av en oppfølger der han selvsikkert bader i suksessen, og det påfølgende mørkere og mer ettertenksomme bakrusalbumet.

Hvis Inkarneret var Bananrepubliken er Cassiopeia L.O.C.s versjon av Petter. Han rapper ærlig om kokain, løse damer og selvdestruktivitet, men platen presenteres i form av tre konseptuelle kapitler som bremser fremdriften en smule.

Og selv om L.O.C. er god som moden, er han fortsatt best i rølpete partymodus. Derfor er Inkarneret fortsatt den beste introduksjonen til Danmarks ledende rapper.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..