Kategorier
Skjønnlitteratur Tegneserier

Bokkunstprisen til Øyvind Torseter

Den meget dyktige illustratøren Øyvind Torseter vant i går den høythengende Bokkunstprisen. Her er mine anmeldelser av Avstikkere, On the Road Again, Again, For en neve havre og Klikk. Jeg kan også nevne at Jenny (4), som er en langt strengere kritiker enn meg, har godkjent både Klikk og For en neve havre som høytlesningsverdige.

Øyvind Torseter
Klikk
Cappelen 2004
4/6

Hverdagsdramatikk er grunnlaget for denne søte tegneserien fra Øyvind Torseter.

Vesle Amund er på besøk hos besteforeldrene, og ikke bare er det skummelt å gå den lange veien opp til do i annen etasje. Virkelig skremmende blir det når Amund ikke klarer å låse døren opp igjen. Bestefar sliter også med sine problemer, for han vil helst spise napoleonskake.

Øyvind Torseter er et stortalent innen illustrasjon og design, og debuterte i fjor som serieskaper med On the Road Again, Again (etter manus av Bjørn Sortland).

Klikk er for enkel for dem som kan lese selv, men vil fenge de aller minste. Dessverre er prisen for høy. On the Road Again, Again kostet 99 kroner for 112 sider, men her får vi 36 sider for 179 kroner. Er Cappelen mest interessert i å selge bøker, eller skuffe inn kroner via innkjøpsordningen?

Bjørn Sortland og Øyvind Torseter
On The Road Again, Again
No Comprendo Press 2004
5/6

Hverdagslig, søt og original ”road movie” i tegneserieformat.

12 år gamle Harry er skilsmissebarn, og er på vei med toget fra far i Oslo til mor i Bergen. Underveis hopper han av toget, og blir med Söderströms Tivoli videre på veien. Ikke bare har de karusellene med alle flyene, tivoliet skal også til Litlavikjo – der Harry var lykkelig. Da han bodde der var foreldrene forelsket og de var en hel familie. Foreldrene må samarbeide om å finne Harry igjen, og underveis til Litlavikjo blir de tvunget til å ta et oppgjør med sine egne liv og forholdet til hverandre.

Dette er den første tegneserien til Bjørn Sortland og Øyvind Torseter, selv om de har vært farlig nær mediet tidligere. Sortland har fylt flere peishyller med prisene han har fått for sine barne- og billedbøker, der spesielt samarbeidene med illustratør og serieskaper Lars Elling er nær tegneserien. Illustratøren, designeren og billedkunstneren Øyvind Torseter har skrevet og tegnet boken Mister Random, og duoen har også en felles barnebok bak seg: Plutselig ville eg ikkje laga dorull-dyr lenger.

La oss håpe dette ikke blir herrenes siste tegneserie, for On The Road Again, Again gir mersmak. Det er en upretensiøs, varm og bittersøt historie fra hverdagen, tegnet i en svært enkel, men effektiv strek som vekker assosiasjoner til Inga ”Møkkajentene” Sætre og Kim Hiorthøy. Harry blir bare biperson i historien, som utvikler seg til en troverdig skildring av foreldrene hans. Moren, Henny, skal gifte seg med Halvor, men jakten på Harry tvinger henne til å ta stilling både bryllupet og en rekke andre vanskelig livsvalg.

Dette er en ”road movie” i tegneserieformat, men i motsetning til Jack Kerouacs On the Road og et utall filmer om bilmennesker på rotløs jakt etter mening i livet, er dette en hverdagshistorie om to mennesker midt i livet på en grå biltur gjennom Vestlandet. Sortland leker seg bevisst med romantiske klisjeer, men lar historien ende i et gigantisk antiklimaks som er genial i all sin enkelhet.


Øyvind Torseter
For en neve havre
Cappelen 2005
5/6

Spennende og gåtefull western for de minste

Øyvind Torseter fikk både godord og priser for den barnebokforkledde tegneserien Klikk i fjor, men selv om den var lekkert tegnet, syntes jeg den var i overkant enkel for alle andre enn de aller minste.

For en neve havre er langt bedre, der den følger en cowboy og hans trofaste ganger i forviklingene som følger av et i utgangspunktet vellykket ran i en liten ørkenby. Tegningene er fantastiske, og gløder og spraker med hjelp av ekspressiv fargebruk og stadig skiftende kameravinkler.

Historien er også en aldri så liten nøtt, og både voksne og barn må nok ta en aldri så liten ekstrarunde for å knekke mysteriet. Prisen er det eneste som trekker ned. Siden dette markedsføres som en bildebok, og ikke tegneserie, kan forlaget tillate seg en prislapp på 199 kroner for 40 sider


Øyvind Torseter

Avstikkere
Cappelen 2007
5/6

Fascinerende miks av tegneserie, billedbok og kunstbok.

Kunsten å overlate noe av historien til leseren er en anmelderklisje, men i Øyvind Torseters nye bok er det særs passende. Etter barnebøkene Klikk (2004) og For en neve havre (2005) går Avstikkere tilbake til stilen i debuten Mr. Random (2002), en ordløs samling detaljerte tegninger som utfordrer grensene mellom kunstbok, billedbok, opplevelsesbok og tegneserie.

Det er ingen klart definerte historier her, men flere gjenkjennelige gjennomgangsfigurer og fem bolker med titler som «Miss reiser på ferie» og «Åttetoget». Tegningene er for komplekse til at dette passerer som ren barnebok, samtidig som de ensiders illustrasjonene henger sammen på et vis som gjør summen til mer enn en samling løse tegninger.

Ergo snakker vi om en slags tegneserie, der «leseren» selv må gi figurene personlighet og stemme. Det er en nytenkende og forfriskende annerledes bok, der både voksne og barn må sette hjernen i sving for å få skape sine egne fortellinger. Historier som vil forandre seg hver gang boken åpnes, og dermed blir den ordløse stilen mer krevende og givende enn med tekst.

Opprinnelig publisert i Bergens Tidende.

Av oyvindholen

Father, journalist, author, and journalist in D2/Dagens Næringsliv (www.dn.no).

3 svar på “Bokkunstprisen til Øyvind Torseter”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..